En Sıcak Konular

New York'ta kritik zirve

21 Eylül 2011 08:03 tsi
New York'ta kritik zirve Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile New York'taki Waldorf Astoria otelinin 36. katında bir araya geldi.

Terörizme karşı ortak mücadele

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın krıtik görüşmesi ünlü Waldorf Astoria otelinin 36. katında yapıldı. Erdoğan "Müşterek atmamız gereken adımlar var" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile New York'taki Waldorf Astoria otelinin 36. katında bir araya geldi. Erdoğan Obama görüşmesinde bölgesel ve uluslararası meseleler ele alınırken, Obama sözlerine Ankara ve Siirt'teki saldırılar nedeniyle Erdoğan'a başsağlığı dileyerek başladı. Görüşme öncesi basına açık bölümde Erdoğan, "terörle mücadele bitirilir mi denildiğinde, minimize edilir ama ben bitirilmesi noktasında çok çok iyimser değilim. Fakat bu mücadeleyi birlikte vereceğiz, gerek teknolojik noktada gerekse planlama, projelendirme noktasında müşterek atmamız gereken adımlar var ki bu noktada terör örgütlerine karşı müşterek adımımız devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek" dedi. Erdoğan'ın Obama'ya mesajları şöyle:

"MİNİMİZE EDELİM"

"New York'ta kendileriyle bir arada olmamız, özellikle de kendi ifadeleriyle model ortaklık süreci içinde gerçekten çok önemli adımları attık. Atıyoruz. Bu arada terörle mücadelede ortak mücadele platformu oluşturmamız. Ankara'da meydana gelen patlamanın ardından Siirt'te dört tane bayanın içinde olduğu araca da teröristler tarafından bir saldırı neticesinde dört tane bayanı, sivil vatandaşımızı kaybettik. Bu da bizim için tabii gerçekten ayrı bir üzüntü sebebi. Tabi terörle mücadele bitirilir mi denildiğinde, minimize edilir ama ben bitirilmesi noktasında çok çok iyimser değilim." "Fakat bu mücadeleyi birlikte vereceğiz, gerek teknolojik noktada gerekse planlama, projelendirme noktasında müşterek atmamız gereken adımlar var ki bu noktada terör örgütlerine karşı müşterek adımımız devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek. Temennim odur ki Türkiye ABD arasındaki bu model ortaklık neticesini vererek bundan sonra da devam etsin."

'ABD-TÜRKIYE GÜÇLÜ ORTAKLARDIR'

ABD Başkanı Obama da Erdoğan'a şunları söyledi: "Sayın Başbakan ve beraberindeki heyeti ABD ve New York'ta ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye bizim NATO müttefikimiz. Aynı zamanda dostumuz olan bir ülke. Bu kapsamda değişik konularda işbirliği yaptık. NATO yükümlülükleri dahilinde Türkiye'ye bir savunma radarı yerleştirilmesi aşamasında işbirliğimiz oldu. Sayın Erdoğan'nın birçok konuda gösterdiği liderlik demokrasiye olan bağlılıkları nedeniyle tebrik ediyor teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Ankara'da yaşanan ve hayat kaybıyla sonlanan patlama nedeniyle de hayatını kaybedenlere taziyelerimi iletmek istiyorum. Bu bize terörizmin dünyanın her yerinde olabileceğini ve bu konuda birlikte çalışmamız gerektiğini gösteriyor. ABD-Türkiye güçlü ortaklardır."

Erdoğan, İsrail için son noktayı koydu: Özür şart

Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşmenin ardından, zirveye ilişkin açıklamalarda bulundu. Obama ile yapılan görüşmelerin olumlu olduğunu vurgulayan Erdoğan, şu mesajları verdi:

SURİYE'YE GÜVENİMİZ KALMADI: Suriye yönetiminin Türkiye'ye yönelik bir kara propaganda başlatmış olması çok çirkin gelişmeler. Bizim mevcut yönetime olan güvenimiz artık kalmamıştır. Hatay kampını yerinde ziyaret edeceğim. Şu andaki Suriye yönetimiyle ben görüşmelerimi kesmiş durumdayım. Bu noktaya gelmeyi hiç arzu etmezdim ama Suriye yönetimi bu kararı almamıza neden olmuştur.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER: İsrail'i de aramızda görüştük. Doğu Akdeniz'de uluslararası sulardaki deniz ve havadan gemilerimize yapılmış saldırı konusundaki haklılığımızı teyit ediyorlar. Sayın başkan da farklı bir beklentiye girmedi. İsrail özür dilemedikçe ve taleplerimizi yerine getirmedikçe ilişkilerimiz normalleşmez. Obama'ya bunu söyledik.

FİLİSTİN'İN TANINMASI: Filistin'in devlet oluşunun kabul edildiği anlaşmalar var. O günlerden bu güne adım atılamamış olması Filistin halkına karşı yapılmış bir yanlıştır, bunun düzeltilmesi lazım. Şu anda da Filistin BM Güvenlik Konseyi'ne gitmek suretiyle ve oradan çıkacak sonuçla ikinci adımı atacaktır. Ben Filistin devleti diyorum... Bizler Filistin devletinin yanında olacağız. Bu sürece umarım ABD de gerekli desteği verir.

PETROL ARAMA ÇILGINLIĞI: Güney Kıbrıs'ın ve İsrail'in petrol arama çılgınlığına girmesidir. Bu kuzey ve güney Kıbrıs arasındaki müzakere sürecini sabote etmekten başka bir şey değildir. Aralıkta Yunanistan ile yüksek düzeyli işbirliği toplantımız var. Onu da adeta sabote etmektedir. Petrol konusunda, zenginlikler konusunda Kıbrıs Türk halkının hakkı vardır. Biz garantör ülke olarak elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi açıkladık. Bizler de yapacağımız anlaşma ile (bugün ya da yarın yapabiliriz) aramaya bizler de gireceğiz.

SOMALİ'YE DESTEK: Sayın Obama'dan buraya destek vermeleri konusu gündeme geldi. Buraya yapılacak yardımların artmasını sağlama noktasının isabetli olacağını ifade ettik.

AZINLIK HAKLARI TEŞEKKÜRÜ: Kendileri, azınlıklara yönelik açıkladığımız kanun hükmünde kararname ile 1936'dan bu güne kadar verilmeyen gayrimenkullerin iadesi ile ilgili memnuniyeti dile getirdiler. Toplantımız gayet güzel bir hava içerisinde sonuçlanmış oldu.

PKK İLE MÜCADELE: PKK ile mücadele konusunda bir talep listesi verdik.

Görüşmede 7 dosya ele alındı

Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasındaki görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Kritik görüşmede, terör, Mavi Marmara baskını, Filistin'in tanınması, Arap Baharı, Suriye'deki gelişmeler, Güney Kıbrıs'ın sondaj çalışması ve Somali'ye yardım konuları ele alındı. Görüşmede, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton da hazır bulundu.

ERDOĞAN ÜZGÜN GÖRÜNDÜ

OTURMA DÜZENİ DEĞİŞTİ:
Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın kritik görüşmesinde geçtiğimiz yıllara göre değişiklikler göze çarptı. Daha önceki yıllarda yapılan toplantılarda iki lider karşılıklı koltuklarda otururdu. Bu yıl ise heyetler bir masa etrafında bir araya geldi. Masa başı toplantısı nedeniyle geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen, "bacak bacak üstüne atma" görüntüleri verilmedi.

ERDOĞAN'IN ÜZÜNTÜSÜ: Ankara ve Siirt'te meydana gelen terör eylemleri nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın üzgün olduğu gözlendi. Erdoğan, konuşmasında her iki terör eylemine de vurgu yaptı. ABD Başkanı Obama da Erdoğan'a üzüntülerini dile getirdi.

AÇIKLAMA YAPILMADI: Erdoğan ve Obama arasında Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşmelerin aksine, dün geceki zirve New York'taki Waldorf Astoria otelinin 36. katında gerçekleşti. Görüşme sonrasında Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Obama herhangi bir açıklama yapmadı.

'Emperyal mantığı bir kenara bırakın'

Başbakan Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Üst Düzeyli Libya toplantısına katıldı. Erdoğan, programda bulunmamasına rağmen ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin bulunduğu toplantıda konuşma yaptı. Erdoğan, "emperyal mantığı bir kenara bırakın. Libya Libyalılarındır" uyarısında bulundu. Dünyada otokratik sistemlerden demokratik sistemlere dönüşüm yaşandığını anlatan Erdoğan, "Demokratik sistemlere taraftar olanlar emperyal mantıklarını bir yana koymak suretiyle başlarını iki ellerinin arasına alıp düşünmek durumundadırlar" diye konuştu Erdoğan, ABD'deki temaslarına Libya toplantısına katılarak başladı. Daha sonra Türk Kültür Merkezi'ne geçen Erdoğan burada ikili görüşmeler yaptı. İlk olarak Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile görüşen Erdoğan Afganistan Devlet Başkanı Karzai ile bir araya geldi. Erdoğan, Taliban ile görüşmeleri yürüten Afgan yetkili Rabbani'nin öldürülmesi nedeniyle Karzai'ye taziyede bulundu. Karzai de, Erdoğan'a Ankara'daki saldırı nedeniyle taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Cibuti Cumhurbaşkanı ile görüşen Erdoğan "Açık Yönetim Ortaklığı" adıyla kurulan uluslararası platformun resmi açılış töreninede katıldı.

Yahya Bostan - Sabah

Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,501 µs