En Sıcak Konular

'Oyun kaybedildi': ABD'yi kim kısırlaştırdı?

20 Eylül 2011 15:19 tsi
'Oyun kaybedildi': ABD'yi kim kısırlaştırdı? Independent yazarı Robert Fisk ABD’nin Ortadoğu’daki gücünün bu hafta İsrail tarafından kısırlaştırılacağını belirten Fisk, bunun özgürlük için büyük bir bedel olduğunu belirtti.

Independent yazarı Robert Fisk, Filistin devletinin tanınması için Birleşmiş Milletler'de (BM) yapılacak oylamada İsrail'in kazanan taraf olacağını belirterek, yaşanan politik sürecin sonunda ABD'nin Ortadoğu'daki nüfuzunu kaybettiğini belirten bir yazı kaleme aldı.

Fisk, Filistinlilerin bu hafta bir devlete kavuşmayacağını savundu. Ancak, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Filistin’in yeterli oy alması ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ABD-İsrail ortaklığının gücü karşısında kendini küçültmemesi halinde, bir devleti hak ettiklerini kanıtlayacaklarını belirtti

Filistin’in fantezi ürünü bir devlet olduğunu düşündüğünü belirten Fisk, bunun nedeninin İsrail’in sömürge projeleri için çok fazla Arap toprağı çalması olduğunu belirtti. Fisk, bunun örneği olarak Batı Şeria’nın son halini örnek gösterdi.

Independent yazarı, gelinen noktaya bakarak, “Bazen ‘Büyük İsrail’in var oluşunu engelleyen tek etkenin o sinir bozucu Filistinlilerin inatçılığı olduğundan şüpheleniyorum” ifadesini kullandı.

Ancak şu an çok daha önemli meseleler üzerinde konuşulduğuna değinen Fisk, Güvenlik Konseyi’nde yapılacak oylamanın ABD ile Avrupa ve diğer çok sayıdaki ülke arasında bölünmeye yol açacağına dikkat çekti.

İSRAİL MÜTTEFİKLERİNİ KAYBETTİ

İsrail’in bölgedeki müttefikleri Türkiye ve Mısır’la son 12 ay içinde bağlarını kopardığına dikkat çeken Fisk, Tel Aviv hükümetinde Savunma Bakanı Ehud Barak gibi aklı başında kişilerin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman gibi budalaların da oturduğunu belirtti ve İsraillilerin daha iyi bir hükümeti hak ettiğini söyledi.

Fisk, İsrail’in belki haksız ama yasal olarak kurulduğuna ve İsrailli liderlerin 1948-49 savaşının ardından Filistin’i Yahudiler ve Araplar arasında bölmek için Ürdün Kralı Abdullah ile anlaşma yaptığına dikkat çekti. Öte yandan, Filistin’in kaderini belirleyen 29 Kasım 1947’deki kararıyla İsrail’e meşruluk vereninde BM olduğunu belirten Fisk, BM’deki oylamada ilk oyu verenin ABD olduğuna da dikkat çekti.

İSRAİL’İN VAROLMA HAKKI

“İsrail’in var olma hakkı var mı?” diye soran Fisk, insanların değil, devletlerin diğer devletlere var olma hakkı verdiğini belirtti. İsrail için “dünyada doğu sınırlarını hiçbir zaman bilmeyecek ve ilan etmeyecek olan ülke” tabirini kullanan Fisk, bu sınırın Abbas’ın sevdiği ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun nefret ettiği BM tarafından belirlenen 1967 sınırları olduğunu ifade etti.

Fisk, halkların haysiyet ve özgürlük devrimine sahne olan yeni Ortadoğu’da, BM’de yapılacak oylamanın sadece bir sayfanın çevrilmesini değil, bir imparatorluğun başarısızlığını da teşkil ettiğini belirtti.

Fisk, “ABD dış politikası İsrail politikasına fazlasıyla saplandı ve politikacılarının İsrail konusundaki endişeleri İsrail’i ABD’den daha çok sevme boyutuna ulaştı. Bu durum, Nazilerle, faşizmle ve Japonya’nın savaşçı zihniyetiyle boğuşan ABD’nin, kurulma prensiplerinde olduğu gibi özgürlüğün yol göstericisi değil ancak Müslüman dünyaya yeni yaklaşım sözü veren başkanı sadece devlet olmayı isteyen bir halka karşı işgalci bir gücü destekleyen bencil, korkmuş bir ülkeyi temsil edecek” yorumunu yaptı.

Diktatörlerine uzun yıllar boyunca ayakta kalma imkanı veren Arapları ve Filistinlilerin devlet olma hakkını geri çeviren İsrail’i de suçlayan Fisk, yazısının sonunda “oyun kaybedildi” ifadesini kullandı. ABD’nin Ortadoğu’daki gücünün bu hafta İsrail tarafından kısırlaştırılacağını belirten Fisk, bunun özgürlük için büyük bir bedel olduğunu belirtti.

Bu haber 1,418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,661 µs