En Sıcak Konular

'Türkler, gerginliğin dozunu arttırıyor'

20 Eylül 2011 14:19 tsi
'Türkler, gerginliğin dozunu arttırıyor' Yunan basını, Ankara'nın Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama çalışmalarına verdiği tepkiyi 'tehdit' olarak yorumladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama çalışmalarına dün itibariyle başlamasına yönelik sert açıklamaları ile benzer çalışmayı KKTC ile Akdeniz'de başlatacaklarına ilişkin çıkışı, Yunan basın-yayın organlarında "Türkiye'den yeni tehdit", "Türkler, gerginliğin dozunu yükseltiyor" şeklinde yorumlandı.

Başbakan Erdoğan, dün Ankara'dan ABD'ye hareketinden önce havaalanında yaptığı açıklamada Türkiye'nin de bu hafta içinde petrol aramalarını başlatacağını söylemesi, tek gündemin ekonomik kriz olduğu ülkede Yunan basınının ilgisini çekmeyi başardı. Gazetelerin tamamı, Erdoğan'ın açıklamalarına iç sayfalarda yer vermeyi tercih ederken, Rumların sondaj çalışmalarına başlaması ile birlikte yaşanan son gelişmeler basın-yayın organları tarafından okurla paylaşıldı.

Gazetelerin tamamı, Erdoğan'ın "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'a hareket etmeden biraz önce "Türk firkateynlerinin, savaş gemilerinin ve hava kuvvetlerinin bölgedeki gelişmeleri sürekli olarak izleyeceklerini" ifade etti ve ekledi: "Türkiye hafta içinde bölgede kendi petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlayacak." ifadelerini öne çıkardı.

Sondaj çalışmalarının 75 gün sürmesinin beklendiğini aktaran Eleftherotipia, Kathimerini ve Ta Nea gazeteleri ise "Noble Energy şirketi, Pazar akşamı Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki (MEB) ilk sondaj çalışmalarına başladı. Şirketin operasyonel üssü Limasol limanında bulunuyor. Günde 24 saat devam edecek çalışmaların, 75 gün içinde sona ermesi bekleniyor." bilgisine yer verdi.

Yunan gazeteleri, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile dün New York'ta yaptığı görüşmede istediği desteği bulamadığını savundu. Clinton'un görüşmede Kıbrıs Rum Kesimi'nin kendi MEB'i içinde bulunan enerji kaynaklarından yararlanma hakkını savunduğu belirtildi. Gazeteler, "Clinton, sondaj çalışmalarının Kıbrıs sorununun çözümlenmesine ilişkin müzakerelerle hiçbir ilgisi olmadığını netleştirdi" ifadelerini öne çıkardı. Gazeteler, Türkiye'nin Meis adasının güneyinde yapacağını ilan ettiği araştırmalar ile Yunan MEB'ini ihlal edeceğini yazdı.

Öte yandan Savunma Bakanı Panos Beglitis dün yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin tehditlerinden korkmuyoruz" dedi. Beglitis, bölgede gerginliğin artması olasılığından da bahsetti. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'in kendisine ait olduğu düşüncesi ile yasa dışı hareket ettiğini belirten Beglitis, uluslararası hukukun ihlal edildiğini de öne sürdü.

Cihan



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,990 µs