En Sıcak Konular

YÖK Başkan'nın yeni akademik yıl mesajı

20 Eylül 2011 13:46 tsi
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, öğretim elemanlarına yeni eğitim-öğretim yılı mesajı verdi...

Özcan, ''Öğrencilerimizle iyi ilişkiler içerisinde kalarak, onların meşru zemindeki özgürlüklerini kısıtlamadan, üretkenliklerini her zeminde ortaya koyabilecekleri bir anlayışta olmanız eğitime olumlu katkı yapacaktır'' mesajını verdi.

Özcan, 2011-2012 yeni akademik yılına ilişkin mesajında, yeni eğitim-öğretim yılının tüm yükseköğretim camiası için her açıdan verimli bir yıl olması temennisinde bulundu.

Özcan, mesajında rektörlere yönelik ''Üniversite yönetiminden birinci derece sorumlu kişiler olarak, yönetimde izleyeceğiniz stratejiler ve alacağınız kararlar, sizlerden beklenen başarıyı yakalamanızda büyük rol oynayacaktır'' görüşünü dile getirdi.

Üniversitelerin asli görevleri arasında yer alan bilimsel çalışmalara ağırlık vermenin rektörler için birincil öncelik olması gerektiğine işaret eden Özcan, ''Daha fazla bilimsel yayın, daha fazla bilimsel proje, daha fazla patent ve bilimsel üretim, yeni dönemdeki öncelikli hedefleriniz olmalıdır'' tavsiyesinde bulundu.

Son yıllarda özgürlük ve demokrasi konularında toplumda ve yükseköğretimde yakalanan ivmenin artarak sürdürülebilmesinin, yükseköğretimde eşitliğin sağlanması ve ayrıca özgür ve bilimsel düşüncenin daha da gelişmesi adına son derece önemli olduğunu vurgulayan Özcan, bu doğrultuda üniversite yönetimine büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti.

Yeni dönemde üzerinde durulması gereken bir diğer önemli konunun, üniversitelerin uluslararası düzeyde tanınırlığının artırılması ve bütün üniversitelerin global üniversite statüsünü kazanması olacağını belirten Özcan, ''Dolayısıyla, üniversitelerimiz bilimsel çalışmalarının nicelik ve niteliğini artırmakla birlikte daha fazla uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı çekmesi gerekmektedir'' dedi.

-''EKONOMİK ŞARTLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ''-

Özcan, öğretim elemanlarına da ''Sizlerin hangi koşullarda ve ne tür fedakârlıklarla akademisyenlik görevinizi yürüttüğünüzü yakından takip ediyorum.

Başta ekonomik şartlarınızın iyileştirilmesi olmak üzere, özlük haklarınızın en iyi koşullara taşınması için yetkili organlar nazarında ciddi çalışmalar yaptığımızı bilmenizi isterim. Yeni dönemdeYÖKolarak bu konuda olumlu netice almak için üzerimize düşenin en iyisini yapmaya gayret göstereceğiz'' diyerek seslendi.

Yeni dönemde yükseköğretimde başarının yükseltilmesinde öğretim elemanlarına büyük sorumluluk düştüğünü belirten Özcan, şunları kaydetti:
''Öğrencilerinize kaliteli eğitim vererek onlara yeni ufuklar açmak, onlarla bilimsel çalışmalar içinde bulunmak ve ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel yayın ve patent üretmek suretiyle üniversitelerde eğitim-öğretimin ve bilimin kalitesini artırmak sizlerden beklenen başlıca sorumluluklardır.

Bu sorumlulukları hakkıyla yerine getireceğinize inanıyorum. Ayrıca, öğrencilerimizle iyi ilişkiler içerisinde kalarak, onların meşru zemindeki özgürlüklerini kısıtlamadan, üretkenliklerini her zeminde ortaya koyabilecekleri bir anlayışta olmanız eğitime olumlu katkı yapacaktır.''

''KAMPUS İÇİNDE OLGUNLUKLA HAREKET ETMELİSİNİZ''-

Öğrencilerin Türkiye için en büyük fırsat ve en bulunmaz hazine olduğunu belirten Özcan, “Sizler yoğun gayret ve çaba sarf ederek üniversitede elde edeceğiniz bilgi ve tecrübeyle, ülkemize her yönüyle faydalı olma potansiyeline sahip genç zihinlersiniz. Her geçen gün büyüyen ve gelişen ülkemizin, sizin gibi genç ve dinamik zihinlere ihtiyacı sonsuzdur" dedi.

Öğrencilerin, öğrencisi olduğu üniversiteyi en iyi şekilde temsil etmekle yükümlü olduklarını ifade eden Özcan, öğrencilere “Derslerinize önem vermeli, büyük bir azimle başarının peşinde koşmalı, hocalarınıza karşı saygılı olmalı ve kampus içinde veya dışında üniversite öğrencisi olmanın verdiği olgunlukla hareket etmelisiniz" tavsiyesinde bulundu.

Öğrencilerin üniversitelerine olduğu kadar, ailesine, çevresine ve ülkesine karşı sorumlulukları olduğunu ifade eden Özcan, şunları kaydetti:

Aileleriniz sizleri üniversiteye büyük umutlarla, belki de bin bir güçlükle göndermektedir. En kısa süre içerisinde mezun olarak birer meslek erbabı olmanızı hayal etmektedir. Hiç birinizin, ailenizin hayallerini yıkmak veya geciktirmek istediğiniz zannetmiyorum. Bu yüzden sizden istirhamım, çok çalışmanız ve eğitiminizi uzatmadan zamanında tamamlamanızdır.

Böylelikle hem ailenizin büyük bir ümitle beklediği mezuniyetinizi geciktirmemiş olacak, hem de ailenize ekstra mali yük getirmemiş olacaksınız. Ayrıca, eğitiminiz için gösterdiğiniz özeni hem bedensel hem de ruhsal yönden sağlığınız için de göstermelisiniz."

-''SORUNLARA KARŞI DUYARLI OLUN''-

Öğrencilerin birer vatandaş olarak bu ülkenin karşılaştığı sorunlara karşı kayıtsız kalmaması gerektiğini vurgulayan Özcan, “Sorunların çözümü için çaba sarf etmeli veya en azından kafa yormalısınız. Sizler üniversitede aldığınız eğitimle ve gençliğin verdiği avantajlarla, bu sorunlara orijinal çözümler geliştirebilecek potansiyele sahipsiniz" dedi.

Özcan, dünyada da büyük sorunlarla baş edilmeye çalışıldığını ifade ederek, kıtlığın, başta Somali olmak üzere çok sayıda Afrika ülkesi için, çözülmeyi bekleyen önemli bir sorun olarak durduğunu, doğal kaynakların dikkatsiz ve vurdumduymazca kullanılması neticesinde ortaya çıkan çevre sorunlarının tüm dünyayı tehdit etiğini, doğal felaketlerin yol açtığı hasarın, birçok ülkede insanları barınma ve su gibi en temel ihtiyaçlardan yoksun bıraktığını kaydetti.

Enerji sorununun hem kalkınmakta olan hem de kalkınmış ülkeler için, önemini koruduğunun altını çizen Özcan, ;Sizlerden bu sorunlara karşı da duyarlı olmanız beklenmektedir" dedi.

YÖK Başkanı Özcan, şunları kaydetti:

Sizler gençsiniz ve sorumluluk almaktan korkmamalısınız. Genç olmanın verdiği dinamizmi çok verimli şekilde değerlendirmelisiniz.

Birer genç olarak eğlenmek hepinizin hakkıdır, ancak sorumluluklarınızı unutarak eğlence peşinde koşan birer hayat adamı olmamalısınız. Kendinize büyük idealler belirlemeli ve bu ideallerinizle hem kendi hayatınıza hem de başkalarının hayatına, daha da önemlisi ülkemizin istikbaline, yön vermeye çalışmalısınız.

Üniversiteler ve Yükseköğretim Kurulu adına şimdiye kadar üzerlerine düşen görevler ve sorumlukları en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Özcan, ''Bu doğrultuda karşılaştığınız problemleri bizlere iletebilmeniz için bütün iletişim kanallarını açık tutmaya gayret gösterdiğimi bilmenizi isterim'' dedi.

aa

Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,077 µs