En Sıcak Konular

Alman basınından Abdullah Gül yorumu

20 Eylül 2011 13:25 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Almanya ziyareti Alman basınında geniş şekilde ve farklı yönleriyle ele alındı.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesi, "Kendine güvenen bir misafir" başlığıyla verdiği haberde, Cumhurbaşkanı Gül ile Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtinde oturdukları sırada bir Türk vatandaşının Gül'e sarılırken çekilmiş fotoğrafını yayınladı.

Gazetenin haberinde, Gül'ün, ziyaretinin başlangıcında Türkiye'nin AB üyeliğini istediğini söylediği ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in istediği "imtiyazlı ortaklığı" reddettiği belirtildi.

Gül'ün daha önce Alman ZDF televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye'den Almanya'ya gelecek eşlerin daha önce Almanca öğrenmesini öngören uygulamanın da insan haklarına aykırı olduğunu söylediği, Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in de bu görüşe karşı çıktığı hatırlatılarak, Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder'in de Türkiye'deki Hristiyanlara din özgürlüğünün tümüyle verilmesi çağrısında bulunduğu kaydedildi.

"Frankfurter Rundschau" gazetesi, "Wulff ve Gül AB yolu konusunda görüş birliği içinde" başlığıyla verdiği haberde, Wulff'un, Türkiye ile adil ve ucu açık müzakerelerin sürdürülmesi ve Türkiye'nin yanı sıra AB'nin de kendi görevlerini yerine getirmesi gerektiğini söyleyerek, Başbakan Merkel'in görüşlerine zıt gittiği şeklinde yorum yaptı.

Gül'ün, Almanya'da yaşayan Türklere Almanca öğrenmeleri çağrısında bulunduğu, Türkiye'den Almanya'ya gelecek eşlerin önceden Almanca öğrenmesine ise karşı çıktığı ifade edilen haberde, Gül'ün Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile de görüştüğü hatırlatıldı.

"Die Welt" gazetesi ise birinci sayfada Gül ile Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit'ın bir fotoğrafına yer vererek, Gül'ün bir bomba ihbarı nedeniyle Humboldt Üniversitesinde yaptığı konuşmayı bir süre ertelediğine işaret edildi.

"Hamburger Abendblatt" gazetesinde, "Gül, Almanya'yı cesaretlendiriyor ve uyarıyor" başlığıyla verilen haberde, Gül'ün, AB'ye tam üyeliğin Türkiye'nin stratejik bir hedefi olduğunu ve Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin Avrupa'ya katkı sağlayacağını söylediği belirtildi.

Gül'ün, Berlin'de çok sayıda Türk öğrencinin gittiği Carl-von-Ossietzky adlı okulun öğrencileri tarafından karşılandığı ifade edilen haberde, Gül ile Wulff arasında uyumlu ilişkilerin yaşandığı bir ortamda AB ile Türkiye arasında Kıbrıs konusunda yeni bir krizin ortaya çıktığı kaydedildi.

Bild gazetesinde de "Gül'ün ziyaretinde bomba tehdidi" başlığıyla verilen bir haberde, Gül'ün, bu tür tehditlere boyun eğmemeyi önemli bulduğu şeklindeki sözlerine yer verildi.

AA



Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,766 µs