En Sıcak Konular

İstanbul'daki kamplarda yaşayan Çeçenler tedirgin

20 Eylül 2011 13:27 tsi
Zeytinburnu'nda üç Çeçen komutanın öldürülmesi, İstanbul'da yaşayan Çeçen vatandaşları da endişeye sevk etti.

Kadıköy'deki Çeçen kampında yaşama tutunmaya çalışan insanlar, güvenlik önlemi olmadığı için her gün korkarak uyuduklarını söylüyor.

Çeçen cinayetlerinin artması gözleri İstanbul'daki Çeçen kamplarına çevirdi. Kadıköy'deki Çeçen kampında 185 kişi yaşıyor. Gündüz tanınmamak için kampta yaşayanların çoğu geceleri dışarı çıktıklarını anlatıyor. Derme çatma baraka türü yapıların içinde kalan Çeçenler, hayırsever insanlar ve devlet yetkililerinin yardımları sayesinde geçinmeye çalışıyor. Yardımlar, kampın girişine bırakılıyor ve buradan eşit şekilde ailelere dağıtılıyor. Kampta yaşayanların birçoğu devletin yeterli güvenlik önlemi almadığını düşünüyor. Etrafta güvenlik kamerası ve ya da herhangi bir güvenlik görevlisi de bulunmuyor. Kampta kameraya konuşan insan bulmak çok zor oluyor; çünkü insanların hepsi tanınmaktan ve sonrasında öldürülmekten korkar hale gelmiş. Türk devletine güvendiklerini anlatan bazı Çeçenler de, Türkiye'nin sağlam bir devlet olduğunu ifade ederek, kendilerine daha fazla sahip çıkmasını istedi.

İsmini vermek istemeyen bir Çeçen vatandaş, "Daha önce de öldürülenler olmuştu. Bir sonuç olmadı devlet tarafından. Bu son olaydan sonra da bir sonuç çıkmayacağını düşünüyorum. Türk devleti diğer devletlere göre daha sağlam. Bu tür olaylarda bize daha fazla sahip çıksa iyi olur." diye konuştu.

Bir başka Çeçen kadın ise, "Biz İstanbul'un en zengin bölgesinde yaşıyoruz ama evde yaşayanların öldürüldüğünü duyuyoruz. Buradaki kapımız da her zaman açık. Günlerimiz de zor geçiyor. Hastanelerde tedavi olamıyoruz. O konuda da zor durumdayız. Devlet hastanesine gitmemizi istiyorlar. Orası da ikametgah istiyor. Korkuyoruz burada. Allah korusun burada herhangi bir şey olmadı şuana kadar ama kapımızda polis yok. Kapı açık bizi bekleyen yok." ifadelerini kullandı. Kendisinin savaş mağduru olduğunu söyleyen bir başka kadın ise, "Biz savaştan geldik. Biz korkuyoruz. Benim kocamı öldürdüler. Ben hastayım. Niye öldürüyorlar? Neden bizi rahat bırakmıyorlar? Son olan olaylardan sonra biz de korkmaya başladık." şeklinde konuştu.

cihan

Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,114 µs