En Sıcak Konular

Ankara'nın içme suyu temiz

20 Eylül 2011 12:11 tsi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ''Ankara'nın şebeke suyunun pırıl pırıl, tertemiz olduğunu, gönül rahatlığıyla içilebileceğini'' belirtti.

Gökçek, yaptığı yazılı açıklamada, Başkent'in içme suyu ihtiyacını karşılayan Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Kavşakkaya, Çubuk-2 ve Çamlıdere barajlarının tamamen yağmur ve kar sularıyla beslendiğini, şebeke suyunun ''çok kaliteli ve sağlıklı olduğunu'' bildirdi.

Sertlik derecesi 10,2 olan içme suyunun kalitesinin dünya standartlarının üzerinde bulunduğunu ifade eden Gökçek, Başkent musluklarından akan suyun ''Fransız sertliği kalitesinde yumuşak su'' sınıfına girdiğini belirtti.

Türkiye'nin en büyük içme suyu arıtma tesisinin de Ankara'da olduğunu, İvedik Arıtma Tesisi'ne barajlardan gelen suyun modern yöntemlerle arıtıldığını ve abonelere aynı kalitede ulaştırıldığını ifade eden Gökçek, şunları kaydetti:

''Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ile ASKİ Genel Müdürlüğünce Başkent'in yaklaşık 1040 noktasındaki musluklardan alınan numunelerle içme suyumuz kontrol edilmektedir. Ankara'nın şebeke suyu pırıl pırıl, tertemiz, gönül rahatlığı ile içilebilir. Ankaralılar içme suyunu güven içerisinde tüketebilirler.

Eskiyen tesisatlar veya borularda oluşan paslanmalar musluklardan akan suyun kalitesini bozmaktadır. Bakıyorsunuz ki bazı konutlarda suyun lezzeti 'sası' tabir edilen türde biraz dilinizi burkuyor. Bunun nedeni de özellikle su depolarının temizlenmemesi. Depolar zaman içinde kirleniyor. Temizlik yaptırmayınca oluşan kirlilik olduğu gibi musluktan akıyor. İkincisi borular çok eski olabiliyor. Bina içi borularda oluşan paslanma suya sasılık veriyor, dolayısıyla lezzeti bozuyor. Bizim şehir şebekesinin vermiş olduğumuz suda herhangi bir kalite noksanlığı yok. Çünkü şehir içi içme suyu borularının tamamı duktil borularla yenilendi. Arıtma tesisinde arıtılan su aynı kalitede vatandaşlarımıza ulaştırılıyor.''

Öte yandan, Başkent'in içme suyunun diğer bir özelliğinin de içerisinde insan vücudu için gerekli birçok minerali barındırması olduğu belirtilen açıklamada, içme suyunun parametrelerine ilişkin şu bilgilere yer verildi:

''Bulanıklık: Bulanıklık estetik açıdan önemlidir ve suyun tadını etkiler. Sınır değerin üzerinde bulanıklık, sudaki tat bozukluğuna ve istenmeyen maddelerin varlığına işaret eder. Ankara'nın İçme suyundaki bulanıklık değeri çok düşüktür.

Sertlik: Suyun tadını belirleyen en önemli parametrelerden biridir. Başkent'in içme suyunun 10,2'lik (Fransız) sertlik değeri YUMUŞAK SU sınıfına girmektedir. Piyasada satılan hazır suların sertlik değeri 1 ila 15 F.S arasında değişmektedir.

Sülfat, Klorür: Suyun tadını etkileyen parametrelerdendir. Klorür, sodyum ile birlikte vücudun su dengesinde etkilidir. Özellikle hazım açısından önemlidir. Şebeke suyundaki sülfat, sınır değerden 10 kat, klorür ise sınır değerden ise 29 kat daha düşüktür.

Sodyum: Vücut dokularını esnek tutar ve vücuttaki su miktarını ayarlar.

Kalsiyum, Magnezyum: Kemik ve diş yapısının gelişmesinde etkilidir. Kansızlıkta ve sinirlerin adale hücrelerine nakledilmesinde önemli bir rol oynar. Özellikle çocukların ve yaşlıların kemik yapısında büyük önem taşımaktadır. Magnezyum ise sinirleri kas hücrelerine iletir. Ayrıca bedenin sakin olmasını da sağlar.''

aa

Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,776 µs