En Sıcak Konular

Ortadoğu neden bir daha asla eskisi gibi olamaz?

20 Eylül 2011 11:52 tsi
İngiliz The İndependent gazetesinin tecrübeli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, 'Ortadoğu neden bir daha asla eskisi gibi olamaz?' başlıklı makalesinde şunlara yer verdi.

"Orta Doğu neden bir daha asla eskisi gibi olamaz?" Bugünkü makalesine bu başlığı kullanan The Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu yazarı Robert Fisk'e göre Filistinliler devlet statüsü elde edemeyecek ama barış sürecini de yazarın ifadesiyle "tarihe emanet edecek" ve devlet olmayı hakettiklerini gösterecekler. Fisk'e göre "Genel Kurul'daki oylama, Batı'yı bölecek- Amerikalıları Avrupalılardan ve diğer bir çok ulustan ayıracak. Araplarla da Amerikalıları.. ve Avrupa Birliği içindeki ayrılıkları gözler önüne serecek."

Filistin'e devlet statüsü

Filistinlilerin bu hafta Birleşmiş Milletler'e üye devlet statüsü almak için başvuruda buluncak olması, gazetelerde dikkat çeken diğer bir konu. Times gazetesinin ilk sayfadan yer verdiği bir habere göre İngiltere'de muhafazakar partiyle koalisyondaki küçük ortağı Liberal Demokratlar, Filistin'in geleceği konusunda fikir ayrılığı içinde. Başbakan David Cameron ve Liberal Demokratların lideri Nick Clegg, başbakanın Filistinlilerin bu girişimine isteksiz bakması nedeniyle tartıştı. Times Beyaz Saray kaynaklarının, Birleşmiş Milletler üyelerini Filistin'in başvurusuna karşı çıkmaya ikna etme çabalarını doğruladığını aktarıyor.

Öte yandan Times, başyazılarından birinde de İngiltere'nin Amerika'ya bu çabalarında destek vermesi gerektiği yolunda görüş belirtiyor. Gazeteye göre Filistinlilerin devlet statüsü için girişimleri, müzakere edilmiş bir barış süreci olasılığını sekteye uğratabilir.

Cameron ve Blair'in gizli görüşmesi

Independent Başbakan Cameron'ın dış ilişkiler konusunda, eski İşçi Partili başbakan Tony Blair'den gizlice tavsiyeler aldığı yolunda özel bir habere yer veriyor. Habere göre Cameron, son olarak Filistin'in devlet statüsü edinme girişimlerinin yol açtığı uluslararası açmazı çözme konusunda Blair'e danıştı. Independent İngiltere Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, Cameron'ın parti içi sadakati bir kenara bırakıp bu zor durumu tartışmak üzere Blair'i davet ettiğini aktarıyor. Independent haberde Avrupa Birliği'nin Filistinlilerin girişimi konusunda da bölünmüş halde olduklarına dikkat çekiyor. Almanya ve Hollanda başvuruyu reddetmeye hazırlanırken, Fransa, İspanya ve İsveç, Arap Baharı'nın getirdiği havanın daha da sürdürülmesine fayda sağlayabileceği görüşünde.

BBC



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,194 µs