En Sıcak Konular

Filistin BM üyeliği başvurusunda kararlı

20 Eylül 2011 10:58 tsi
Filistin'in, İsrail'in itirazlarına ve ABD'nin veto kararına rağmen BM üyeliği için resmi talebini sunmakta kararlı olduğu belirtiliyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile dün yaptığı görüşmede, Filistin'in BM üyeliği için resmi başvurusunu cuma günü sunacağını belirttiği, Ban'ın ise başvuruyu BM Güvenlik Konseyi'ne göndereceğini söylediği bildirildi.

Abbas'a yakın yetkililer, AP'ye yaptıkları açıklamada, Abbas'ın görüşmede Filistin'in başvurusuyla ilgili Ban'ı bilgilendirdiğini, Genel Sekreterin ise söz konusu talebin tartışılması sürecini hızlandırma sözü verdiğini kaydetti.

Abbas'ın sunacağı mektubun içeriğiyle ilgili de bilgi veren yetkililer, mektubun, ''Filistin'in barış yanlısı ve medeniyete katkıda bulunmuş bir devlet olduğuna, ayrıca devlet kurumlarının inşasında başarıya ulaştığına'' vurgu yapacağını belirtti.

Abbas-Ban görüşmesinin ardından bir açıklama yapan BM sözcüsü Martin Nesirky, Ban'ın, İsrail ve Filistin arasındaki soruna iki devletli bir çözüm bulunması ve tarafların meşru ve dengeli bir çerçeve içerisinde görüşmelerine devam etmesi yönündeki isteğini yinelediğini kaydetti.

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Filistin liderine New York'ta bir araya gelme ve barış görüşmelerine devam etme çağrısında bulunduğu kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da New York'da gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik krize çözüm bulmak için hala zaman olduğunu ve ABD'nin mevcut ihtilafın çözülmesi için ilgili tüm taraflarla görüşmeler yaptığını belirtti.

BM üyeliği için, her aday ülkenin öncelikle Ban'a bir mektup sunması ve mektubunda barışçıl bir ülke olduğunu ve BM şartını kabul ettiğini beyan etmesi gerekiyor. Ban'ın da mektubu incelemesi, daha sonra Genel Kuruldaki olası bir oylamadan önce başvurunun onaylanması gereken BM Güvenlik Konseyi'ne göndermesi bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ABD, Filistin'in BM'ye üyelik başvurusunu veto edeceğini açıklamıştı.

AA

Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,264 µs