En Sıcak Konular

Çıldırtan kaldırım israfına son

20 Eylül 2011 10:24 tsi
Kaldırım israfına Sayıştay 'dur' diyecek. Belediyelerin bordür ve kaldırım onarım-yapım işleri için bir limit belirlenecek. Limiti aşan belediye incelenecek.

Belediyelerin her yıl trilyonlar harcadığı, vatandaşı "kaynak israfı" nedeniyle çılgına çeviren kaldırım sorununa Sayıştay el koyuyor. Sayıştay'ın yeni yazılım sistemiyle bir belediyenin kaldırım taşına harcadığı para miktarı anında görülecek. Belediyelerin bordür ve kaldırım onarım-yapım işleri için bir limit belirlenecek. Belediyeler bu limitin üzerine çıkamayacak. Limitin üzerine çıkan belediye hakkında da inceleme başlatılacak.

TÜBİTAK destekli Bilgisayar Destekli Denetim Projesi ile çuvalla, kamyon dolusu evrat taşıma dönemi ve aylarca süren denetimler de son bulacak. Sayıştay'ın KOMTAŞ ile yürüttüğü proje ile denetimler artık sanal ortamda yapacak.

KOMTAŞ Bilgi Yönetimi Genel Müdürü Yüksek Çomak, Sayıştay ile yürütülen projenin 2012'de devreye gireceğini belirterek, "Kamuda yaklaşık 70 bin denetim konusu bulunuyor. Ontoloji tabanlı bir denetim sistemi kurduk. İlk kritik yüz, en fazla tüketim, beyanların doğruluğu, personelin suiistimali gibi onlarca senaryo yer alıyor" dedi.

KIRMIZI IŞIK YANACAK

Tüm kamu kurumlarının bilgisayar ortamında denetlenebileceğini söyleyen Çomak, "Örneğin, belediye incelemeleri artık aylarca sürmeyecek. Sistemde kaldırım taşına harcanan para miktarı görülebilecek. On kat daha fazla harcama yapan belediye için sistemde kırmızı ışık yanmaya başlayacak" diye konuştu.

PERSONEL DE İZLENİYOR

Bankalarda personel suiistimallerini izlemeye dönük bir sistem kurduklarını anlatan Çomak, "Ziraat Bankası bu sistemi kullanıyor. Şube, personel risk hesaplamaları yapıyoruz. Hareketsiz bir hesapta ani bir hareket olduğunda sistem alarm veriyor" dedi.

SABAH

Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,823 µs