En Sıcak Konular

Kıbrıs'a da uğrar mı?

20 Eylül 2011 09:33 tsi
Kıbrıs'a da uğrar mı? ABD'nin öncülük ettiği NATO füze savunma sisteminin 'yüzer kalkan'ı USS Monterey gemisi Doğu Akdeniz'e doğru harekete geçti. Anti balistik füzelerle donatılan SS Monterey İskenderun Körfezi'ni de kapsayacak şekilde Doğu Akdeniz'de konumlanacak.

Radikal gazetesinin haberine göre Başbakan Tayyip Erdoğan dün ABD’ye giderken, ABD’nin öncülük ettiği NATO füze savunma sisteminin ‘yüzer kalkan’ı USS Monterey gemisi de Doğu Akdeniz’e doğru harekete geçti. Mart 2011’de Füze Savunma Sistemi’ne dahil olması kararlaştırılan ve anti balistik avcı füzelerle donatılan SS Monterey İskenderun Körfezi’ni de kapsayacak şekilde Doğu Akdeniz’de konumlanacak ve böylece avcı füzeleriyle sistemin İran’a en yakın kalkanı olacak.

Akdeniz’de yüzer kalkan
Radikal’de, dün yayımlanan haberde, karada kurulacak sistemdeki avcı füzelerin Türkiye’nin doğusunu, hatta radarın kurulacağı Malatya’yı bile korumayacağı iddiasına yer vermişti. Türkiye’nin sadece radara ev sahipliği yapacağını gündemde tutan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu iddiaya ‘Doğu Akdeniz’deki füzeler armut toplamayacak’ diye tepki gösterdi. Böylece, sistemin en önemli unsurlarından olan yüzer füze kalkanının, son günlerde Türk donanmasının bayrak göstermek istediği Doğu Akdeniz’de ‘cirit atacağı’ da teyit edilmiş oldu.

ABD’nin anti balistik füzelere karşı kullanılan füzeleri içeren ‘kalkan’ gemilerinden biri olan USS Monterey, haziran ayında Ukrayna ile yapılan Sea Breeze-2011 deniz tatbikatı için Karadeniz’de boy göstermiş ve Rusya’nın tepkisini çekmişti. AEGİS kategorisindeki kruvazörün harita oluşturma çalışmaları yaptığını tespit eden Rusya Dışişleri Bakanlığı “Burnumuzun dibinde gövde gösterisi yapıyorsunuz” açıklamasını yapmıştı. USS Monterey, Karadeniz’den sonra Akdeniz’de de bir süre kalarak füze savunma sisteminin harita çalışmalarına aktif bir şekilde katılmıştı.

İsrail’le aynı dili konuşuyor

ABD’li diplomatlar, kurulan sistemin İsrail ile de bilgi paylaşacağını açıklarken, Türkiye, bu bilgiyi yalanlamıştı. Pentagon’un açık kaynaklarında, hem Doğu Akdeniz’e ve Türkiye’de Malatya’ya kurulacak radarın, hem Doğu Akdeniz’deki USS Monterey kruvazöründe bulunacak sisteminin İsrail’deki füze savunma sistemi ile aynı dili konuştuğu belirtiliyor. ABD’li kaynaklar, İran’dan havalanan bir uzun menzilli füzenin ‘İsrail’i hedef alıyor’ diye füze savunma sistemi tarafından es geçilmeyeceğine dikkat çektiler.

Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,840 µs