En Sıcak Konular

Hrant Dink cinayeti Ergenekon hücresinin işi

20 Eylül 2011 08:20 tsi
Hrant Dink cinayeti Ergenekon hücresinin işi Dink cinayeti davasında 7 sanığa müebbet isteyen savcı, karar öncesi mütalaasında çarpıcı tespitlerde bulundu:

"Cinayeti, Ergenekon'un Trabzon hücresi işledi. Ancak, 2006'daki dinleme kayıtları imha edildiği için sanıkların üst yapıyla bağlantısı kurulamadı. Erhan Tuncel ve Yasin Hayal, hücrenin yöneticileridir. Ogün Samast, tetikçi."

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın 20'nci duruşmasında savcı Hikmet Usta, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Tutuklu Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu 7 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Mahkemeye sunulan 86 sayfalık mütalaada savcı şu tespiti yaptı: "Eylemin salt milliyetçilik duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde, iştirak halinde ve süreklilik içerisinde çalışan, gizlilik ve örgütsel hiyerarşiye özen gösteren Erhan Tuncel ve Yasin Hayal yönetiminde, Ergenekon terör örgütünün Trabzon hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğu değerlendirilmektedir."

Ergenekon iddianamesindeki bilgi, belge, örgüt dokümanlarından örneklerin de verildiği mütalaada önemli bir ayrıntı daha dikkat çekti. Sanıkların 2006 yılına ait mahkeme kararıyla yapılan dinlemelerinin imha edildiğini vurgulayan savcı, bu yüzden üst yapıyla bağlantının kurulamadığını kaydetti. Konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Hücrenin bazı eylemlerini 'McDonald's'ın bombalanması, Orhan Pamuk, Hıncal Uluç ve İstanbul'da bir papazın öldürülmesi planları' olarak sıraladı. Müdahil avukatları ise deliller tam olarak toplanmadığı gerekçesiyle mütalaaya tepki gösterdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkeme-si'nde görülen Dink cinayeti davasının dünkü duruşmasına tutuklu sanık Erhan Tuncel katıldı. Davanın diğer tutuklu sanığı Yasin Hayal ise akıl hastası olup olmadığına dair rapor alınabilmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu'nda bulunduğu için duruşmaya getirilmedi. Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta'nın esas hakkındaki görüşünü açıklayacağı bildirildi. Bunun üzerine söz alan müdahil avukatları ise delillerin tam olarak toplandıktan sonra mütalaa verilmesi gerektiğini savundu. Savcı Usta'nın yazılı haldeki mütalaasının okunması amacıyla mahkemeye sunduğu sırada, müdahil avukatları, "Biz salondan ayrılıyoruz.'' diyerek mahkemeyi terk etti. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, davanın sanıkları Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu 7 sanığın TCK'nın 309. maddesi uyarınca 'Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Mütalaanın girişinde, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili çarpıcı tanımlara yer verildi. Dink cinayeti soruşturmasının Ergenekon soruşturmalarından önce yapıldığı belirtildi. Şöyle denildi: "Ergenekon soruşturmalarının gösterdiği etkinlik içerisinde yürütülememesinden ötürü, Trabzon'da kurulup faaliyet gösteren bu hücre yapılanmasının üstyapı ile olan irtibatları tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. Hrant Dink suikastından yaklaşık bir yıl sonra başlayan Ergenekon operasyon ve soruşturmalarının kararlılığı ve etkinliği nedeniyle derin yapıların ve onlara bağlı Trabzon'da yuvalanan bu terörist grubun gerçekleştirebildiği en son suikast Dink suikastı olarak tarihine geçmiştir."

ÖRGÜTSEL HİYERARŞİK BİR YAPI VAR

Mahkeme kararıyla yapılan teknik takip ve dinlemeye alınan Tuncel, Hayal ve Mustafa Öztürk'e ait GSM telefonlarının iletişim kayıtlarının 1 Kasım 2006 ve 4 Nisan 2007 tarihli tutanaklarla imha edilmesi nedeniyle, Trabzon hücre yapılanmasını oluşturan sanıklarla örgütün bağlı bulunduğu üstyapı arasındaki hiyerarşik bağlantının kesin olarak ortaya konulamadığı tespitine yer verildi. Ergenekon örgütü dokümanlarında yer alan bilgilerle sanıkların eylem planları değerlendirildiğinde, Trabzon hücre yapısının faaliyetleri ile Ergenekon'un genel eylem prensipleri arasında hiçbir fark olmadığı kaydedildi. Aksi halde, bir üniversite öğrencisi ile simit satan birinin ülkenin en vahim cinayetlerinden birini işleyen, bomba atan örgütün yöneticisi olmanın mantıklı bir açıklaması olmadığı vurgulandı.

Mütalaada, "Dink cinayeti eyleminin, McDonald's'ın bombalanmasının ve diğer eylemlerinin salt milliyetçilik duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde, iştirak halinde ve süreklilik içerisinde çalışan, gizlilik kuralları ve örgütsel hiyerarşiye azami özen gösteren Erhan Tuncel ve Yasin Hayal yönetiminde, Ergenekon terör örgütünün, Trabzon'da faaliyet gösteren bir hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğu değerlendirilmektedir." denildi. Mütalaada, Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu sanıkların jandarmayla olağan dışı ilişkilerine de yer verildi.

Sanıklar dinci değil, katı ulusalcı

Sanıkların örgütsel faaliyette bulundukları konusunda şüphe bulunmadığı ifade edilen mütalaada, eylemin de ideolojik gerekçelerle yapıldığı vurgulandı. Sanıkların dış dünyaya karşı dini söylemleri ön plana çıkaran bir tutum sergiledikleri halde, böyle bir kişiliğe değil, katı bir ulusalcı anlayışa sahip oldukları kaydedildi. Sanıkların Ergenekon soruşturmalarında yakalanan ve haklarında dava açılan pek çok sanık ile de eylem ve amaç birliği içinde bulunduklarının anlaşıldığı bildirildi. Ancak suç tarihlerinde Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nce yapılmakta olan istihbari dinlemelerdeki birçok ses kaydının suçlama ile ilgisi olmadığı gerekçesiyle imha edildiğinin belirlendiği anlatıldı.

Tuncel'den şok itiraf: Hem azmettiriyorlar hem de suçu üzerime atıyorlar

Hrant Dink cinayeti davasında savcının mütalaasının okunmasından sonra sanık avukatlarına söz verildi. Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'in avukatı konuştuğu sırada salona avukat Fuat Turgut girdi. Dink cinayeti davasında Yasin Hayal'in müdafisiyken davadan yasaklanan Ergenekon sanığı Fuat Turgut ayakta duruşmayı izledi. Bu sırada Yasin Hayal'in avukatı Eda Salman'dan kâğıt-kalem alarak yazı yazmaya başlayan avukat Turgut'a, sanık Tuncel tepki gösterdi. Tuncel, ayağa fırlayarak Ergenekon sanığı Turgut'a, "Hem azmettiriyorlar hem de suçu üzerime atıyorlar." diye bağırdı. Bunun üzerine davadan yasaklı olan Turgut salondan çıkması yönünde uyarıldı. Tuncel de, jandarma görevlileri eşliğinde salondan çıkarıldı. Tuncer daha sonra adliyeden ayrılırken de "Bana bu komployu kuranları açığa çıkaracağım." dedi.

Mahkeme savcısı Hikmet Usta, sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in tutukluluğu yönünde görüş bildirdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nden Yasin Hayal'in hüküm giydiği McDonald's bombalı eylemi dava dosyasının istenmesine, Yasin Hayal'in Adli Tıp Kurumu'ndaki müşahede altına alınmasına ilişkin raporun bir dahaki duruşmadan önce mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar verdi. Cinayet günü Şişli'de yapılan telefon görüşme listesinin TİB tarafından gönderilmesi kararını veren mahkeme, olay yerinden ele geçen görüntülerle Osman Hayal'in resimlerinin karşılaştırılmasının da Adli Tıp Kurumu'nca yapılmasını kararlaştırdı. Hayal ve Tuncel'in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, davayı 14 Kasım 2011'e erteledi.

zaman



Bu haber 285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,786 µs