En Sıcak Konular

Roubini: Yunanistan eurodan çıkmalı

19 Eylül 2011 14:54 tsi
Financial Times'taki yazısında Yunanistan'a tavsiyelerde bulunan Roubini, ülkenin temerrüde düşmesi ve Euro bölgesinden çıkması gerektiğini söyledi

Nouriel Roubini, Financial Times´da yer alan makalesinde Yunanistan´ın borç ödeyememezlik, düşük rekabetçilik ve derinleşen buhran döngüsünde sıkıştığını kaydetti.

Yunanistan´ın GSYH´sinin yüzde 200´üne yaklaşan borcundan kurtulmak için düzenli bir temerrüde gitmesi ve eurodan çıkması gerektiğini belirten Roubini´nin makalesinde yer alan detaylar şöyle:

"Avrupa´nın önerdiği tahvil swap programı Yunanistan´a ihtiyacı olan rahatlamayı sağlayamadı. En iyi seçenek temerrüt tehdidi pahasına da olsa olanı reddetmek daha iyi bir plan için müzakere etmek.

Yunanistan kamu borcunda reel ve ciddi büyüklükte bir rahatlama sağlasa dahi rekabetçilik hızla geri kazanılmazsa büyümeye dönemez.

Büyüme dönülmeden de borçları sürdürülemez olarak kalır. Problem ise rekabetçiliği geri getirecek bütün opsiyonların para biriminde reel zayıflama gerektirmesi.

Bu opsiyonların ilki, euronun keskin zayıflaması, ABD ekonomik olarak zayıf ve Almanya aşırı rekabetçi olduğu sürece imkansız. Birim çalışma maliyetlerinde hızlı daralma da pek olası değil. Almanya´nın bu şekilde rekabetçiliğini kazanması on yıl sürdü. Yunanistan on yıl boyunca buhran içinde kalamaz.

Üçüncü opsiyon da fiyatlarda ve maaşlarda hızlı deflasyon yani içsel devalüasyon. Fakat bu beş yıl boyunca derinleşen buhran anlamına gelir ve kamu borcu daha da sürdürülemez olur.

Mantıksal olan bu opsiyonlar olası değilse tek yolun eurodan çıkmak olduğu. Ulusal para birimine dönülmesi ve keksin bir değer kaybı rekabetçiliği ve büyümeyi geri getirir; tıpkı Arjantin ve kur çıpalarını bırakan diğer gelişen piyasalar gibi.

Tabii ki bu süreç travmatik olur. En önemli problem çekirdek Euro Bölgesi finansal kuruluşlarının sermaye kayıpları olacaktır. Tek gecede Yunan hükümetinin, bankaların ve şirketlerin euro yükümlülükleri artacak. Fakat bu problemlerin üstesinden gelinebilir.

2001´de Arjantin dolar borçlarını ödeyemeyeceğini açıkladığında bunu yaptı. ABD de 1993´de dolara yüzde 69 değer kaybettirdiğinde bunu yapmıştı. Euro borçlarının drahmiye döndürülmesi gerekli ve kaçınılmaz."

Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs