En Sıcak Konular

Norveç’ten Filistin devletine onay

19 Eylül 2011 13:32 tsi
Norveç, Filistin’in bir devlet olarak tanınması ve BM’de üyelik talebinin lehine oy kullanacağını açıkladı. ABD ise BM’den Filistin lehine karar çıkarsa veto hakkını kullanmakta kararlı.

Filistin Sultası başkanı Mahmut Abbas’ın BM’e sunacağı Filistin’in bağımsız bir devlet olarak tanınması talebine Norveç’ten destek geldi. Norveç, Filistin’in tanınmasından yana oy kullanacak olmalarına karşın aynı zamanda İsrail ve Filistin tarafları arasında müzakerelerin yeniden başlatılmasını da uygun gördüklerini vurguladı.

İngiliz Financial Times Gazetesi ise ABD Başkanı Barack Obama’nın yüz seksen derecelik dönüşüne işaret ederek geçen yıl desteklemesine karşın Obama’nın bu yıl Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkmasının aynı zamanda Ortadoğu’da demokrasi söylemiyle de zıt düştüğünü ifade etti. Öte yandan Gazze Hükümeti Başkanı İsmail Heniyye de Filistin topraklarından taviz verecek hiçbir Filistinli liderliğe vekalet vermeyeceklerini açıkladı.

Norveç dışişleri bakanı Jonas Gahr şöyle dedi: ‘Filistin, BM’e başvurma hakkına sahiptir, Norveç de Filistin devletini tanımaya hazırdır.’ Dışişleri bakanı Gahr her ne kadar ülkesinin Filistin’in talebinin lehine oy kullanacak olmasına karşın aynı zamanda Filistin-İsrail arasında müzakerelerin de yeniden başlatılmasını desteklediğine işaret etti.

Filistin Sultası’nın görev süresi dolmuş başkanı Mahmut Abbas, bugün başlayan Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarında Filistin’in bağımsız bir ülke olarak tam üyeliğinin kabulü için başvuruda bulunma kararı aldı.

ABD veto hakkını kullanacak

Filistin’in bu talebine karşı çıkan Amerikan yönetimi ise Filistinlilerin BM’ye gitmelerini engellemeye çalışarak BM’den Filistin lehine karar çıktığı takdirde veto hakkını kullanacağı tehdidinde bulundu.

Öte yandan İngiliz Financial Times Gazetesi de ABD Başkanı Barack Obama’nın Filistin davasında kendisiyle büyük çelişki yaşadığını ortaya koydu.

Gazete Obama’nın tam bir sene önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu karşısında Filistin devletini onayladığını şimdi ise BM’nin önünde Filistin devletini tanıma karşıtı oy kullandığına dikkat çekti.

İngiliz gazete ABD başkanının geçen yılki şu sözlerine yer verdi: ‘Filistinliler, iki taraf bir barış anlaşması üzerinde ittifaka varmadığı sürece kendilerine has devletlerinin gurur ve onurunu yaşayamayacaklar.’

Financial Times, Obama’nın bir yandan Ortadoğu’da demokrasi çözümünü onaylarken diğer yandan Filistinlilerin devletlerinin tanınması arzusunun önünü kesmeye çalışmasının ise çelişkili olduğunu vurguladı.

Gazze’deki hükümetin başkanı İsmail Heniyye de geçtiğimiz Pazar günü Gazze’deki Yasama Konseyi Toplantısı’nda, Abbas’ın BM’ye gitmesinin Siyonist varlık için bir ‘can simidi’ özelliği taşıdığını ifade ederek: ‘Filistin ulusal hakkı ile oynamak isteyen hiçbir Filistinli liderliğe, başta dönüş hakkı olmak üzere Filistin topraklarından tarihi tavizler verecek hiçbir Filistinli temsilci heyete vekalet yok.’ 

Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,721 µs