En Sıcak Konular

İran, Esad'ın biletini kesti mi?

19 Eylül 2011 13:23 tsi
İran, Esad'ın biletini kesti mi? İran’ın eski devrim muhafızları komutanlarından General Hüseyi Alai, Suriye’deki mevcut siyasi yapının devam şansı olmadığını dile getirdi

İran’ın eski devrim muhafızları komutanlarından General Hüseyi Alai, Suriye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Yakındoğu Haber Sitesi'nde yeralan röportaja göre, Suriye’deki yönetim yapısının, dünyanın bugünkü durumuyla uygunluk arz etmediğini ifade eden General Alai; “Bu yapının ıslah edilmesi ve değişmesi gerekiyor,” dedi.

General Alai, Suriye’de adı cumhuriyet olan saltanat mahiyetine sahip bir yönetim bulunduğunu belirtti ve bir ailenin miras yoluyla halk üzerinde hükümeti söz konusu olduğunun altını çizdi.

“SURİYE REJİMİ ŞARTLARA UYGUN DEĞİLDİR”

General Alai; Suriye ile ilgili “Ne azınlık, ne de çoğunluk bu ülkede siyasi özgürlüklere sahip değildir. Bu ülkedeki siyasi yapı tamamen istibdada dayalıdır ve bugünkü dünya şartlarıyla uygunluk taşımamaktadır. Bu sebeple de bu yapının devam kabiliyeti bulunmamaktadır,” dedi.

“REJİMİN MUHALEFETE YÖNETİMİ ‘SOĞUK SAVAŞ’ YÖNTEMİDİR”

Muhaliflere yönelik Suriye rejiminin kullandığı yöntemlere de değinen General Alai; “Suriye yönetimi, halk tepkilerine geleneksel yöntemlerle müdahale etmektedir. Yani sivil gösterilere karşı müdahalede modern yöntemler kullanılmamaktadır. Suriye hükümetinin göstericilere karşı kullandığı müdahale yöntemi Soğuk Savaş döneminde kullanılan yöntemdir. Bu müdahale yöntemine Libya’da Kaddafi de başvurdu. Bu yöntem belli bir döneme kadar cevap verebilir. Ancak ülke yetkilileri ve ordu komutanları arasında ihtilaflar baş gösterince çöküş başlar ve yönetim kısa süre içerisinde düşer,” dedi.

KRİTİK KENTLER ŞAM ve HALEP

General Alai; Libya’da olduğu gibi Suriye’de şu ana kadar hükümet ve ordu yetkilileri arasında herhangi bir ihtilaf görülmediğinin altını çizdi ve “Böylesi bir ayrılık yaşanmadığı sürece Beşar Esad, sindirme politikalarını sürdürebilir. Ayrıca şu da dikkate değer bir husustur: Yönetim karşıtlarının gösterileri şimdiye kadar Şam ve Halep gibi asli kentlere yayılamamıştır. Tabi, Lazkiye kentinde gösteriler oldu; ama gözüken o ki Suriye yönetimi asli kentleri kontrol altında tuttukça Beşar Esad yönetimi devam edecektir,” ifadelerini kullandı.

Bu haber 1,065 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,219 µs