En Sıcak Konular

Gül: En iyi ekonomi Türkiye ve Almanya'da

19 Eylül 2011 13:22 tsi
Gül: En iyi ekonomi Türkiye ve Almanya'da Cumhurbaşkanı Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Wulff ile heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'la yaptığı görüşmede, en çok ele aldıkları noktanın, Türk-Alman ilişkilerini geleceğe taşımak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Wulff ile heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Geçmişte tüm milletlerin birbiriyle kavga ettiğini, savaşların yapıldığını ve acıların yaşandığını, ama birbiriyle kavga etmeyen iki nadir ülkenin Türkiye ve Almanya olduğunu söyledi.

İki ülkenin daima dost, müttefik olduğunu, bugün de Türk-Alman ilişkilerinin güçlü olmasının bir çok nedeni bulunduğunu ifade eden Gül, 50 yıl kadar önce davet üzerine buraya gelen Türk iş gücünün bugün 3 milyona yakınının hala Almanya'da olduğunu, 1 milyona yakının da Alman vatandaşlığına geçtiğini anlattı.

Türk asıllı Alman vatandaşlar arasında çok başarılı kişileri görmekten gurur duyduklarını dile getiren Gül, değerli siyasetçiler, spor adamları, sanatçılar, kültür adamları ve iş dünyasındaki çok değerli örnekleri görmenin, Türk-Alman ilişkilerinin sağlamlığını ve bunun geleceğe ne kadar güçlü taşınacağını gösterdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

''Bu görüşmelerimizde en çok ele aldığımız nokta, Türk-Alman ilişkilerini geleceğe taşımak olmuştur. Geleceğe taşırken de eski temeller üzerinde, yeni vizyonlarla geliştirmek, bilimde, teknolojide, sanatta, kültürde, eğitimde ilişkilerimizi çok daha derinleştirmek ve güçlendirmek. Ayrıca ekonomik ilişkilerimizin geldiği seviyeden duyduğumuz memnuniyeti ifade ettik. Bugün Türk-Alman dış ticareti, 29 milyar dolar civarındadır. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bu senenin ilk yarısında da yüzde 38 artış göstermiştir. Giderek çok artmaktadır.''

İki ülke Maliye Bakanlarının imzaladığı Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın da ekonomik ilişkilere ayrı bir ivme vereceğine inandığını dile getiren Gül, ''İnanıyorum ki dış ticaret hacmi çok daha büyüyecektir'' dedi.

Türkiye'nin her sene Almanya'dan çok sayıda turisti ağırladığını da kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu yıl 5 milyona yakın Alman vatandaşının Türkiye'yi ziyaret edeceğini beklediklerini, bunun da kendileri için ayrıca bir gurur kaynağı olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlü şekilde gelişmesinde, her iki ülke ekonomisinin sağlıklı olmasının önemli bir etken olduğunu vurgulayarak, şunlar kaydetti:

''Avrupa'nın en sağlıklı iki ekonomisine sahibiz. Mastrit kriterlerini karşılayan, makro ekonomik göstergeler açısından iki ülke vardır. Türkiye'nin de Almanya'nın da bütçe açıkları en düşüktür, iç borçları en küçük seviyededir. Her iki ülke de büyümesini devam ettirmektedir. Türkiye bu senenin ilk yarısında yüzde 10.2 büyümeyi gerçekleştirmiştir ki, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olmuştur. Bütün bu göstergeler, pek çok Avrupa ülkesinde ise maalesef çok negatiftir. Umut ediyoruz ki hızlı bir toparlanma içeresinde diğer ülkeler de kendilerini toparlarlar ve ekonomik canlanma hep beraber yaşanır.''

''ORTADOĞU'DA OLUP BİTENLERİ GÖRÜŞTÜK''

Görüşmelerde, dış politikayla, özellikle Ortadoğu'da olup bitenlerle ilgili görüşlerini de paylaştıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

''İlişkilerimizin insani boyutu da var. Bu anlamda vizeyle ilgili konular başta olmak üzere, Avrupa Birliği ile ilgili düşüncelerimizi ve bu konuda Avrupa Birliğinin en lokomotif ülkesi olan Almanya'dan beklentilerimizi de Sayın Cumhurbaşkanı ile paylaşma imkanı bulduk. Bu gezimizin, Türk-Alman ilişkilerinde yeni bir dönemi ve yeni bir hamleyi başlatacağına inancım tamdır. Yarın yapacağımız iş toplantısında çok sayıda iş adamı bir araya gelecektir. İnanıyorum ki, bizlerin bu kararlılığını gördükçe onlar da daha çok kendilerini teşvik edilmiş göreceklerdir. Çok daha güzel, başarılar ortaya çıkacaktır.''

''KÜÇÜK İSTANBUL''A YAPILAN GEZİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün akşam Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve eşleriyle birlikte Berlin'de ''Küçük İstanbul'' olarak anılan Türk Mahallesi Kreuzberg'e yaptıkları ziyareti hatırlatarak, ''Doğrusu, program dışı bir program oldu. Dün akşam bize çok özel bir ev sahipliği yaptılar. Biraz önce bahsettiği yerleri gezdirdiler. Bunların bir kısmını filmlerde görmüştük, soğuk savaş döneminde casuslar nasıl değişiyor. Bu acı hatıraları bir kez daha hatırladık. Ama bugün birleşmenin ortaya çıkardığı bir mutluluk var. Orada şu kararı verdik; karar Cumhurbaşkanı Wulff'ten ve eşinden geldi. 'Burada 300 bine yakın Türk olduğuna göre, neden onların yoğun olduğu bir yere gitmiyoruz' dediler. Biz de 'gidelim' dedik. Ve aniden belki biraz protokolü şaşırttık ama burası güzel oldu. Onlar da çok onurlanmış oldu. Bundan dolayı da herkese teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

aa

Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,526 µs