En Sıcak Konular

Çiçek anayasa hukukçularıyla görüştü

19 Eylül 2011 12:07 tsi
Çiçek anayasa hukukçularıyla görüştü TBMM Başkanı Çiçek, sivil anayasa görüşmeleri kapsamında Anayasa profesörleri bir araya geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği sürecinde birbirimizi suçlamadan her konunun şiddet içermeden tartışılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin uzun süredir gündeminde olan yeni Anayasa için start verildi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında sivil anayasa için Anayasa profesörleri bir araya geldi. Toplantıya davet edilen 27 isimden 24'ü katıldı. Üç isim ise mazeret bildirerek toplantıya gelmedi. Çiçek başkanlığındaki toplantıya şu isimler katıldı: "Sibel Ataydır, Prof. Dr. Serap Yazıcı, Prof. Dr. Oktay Uygun, Prof. Dr. Hasan Tunç, Prof. Dr. Ergun Özbudun, Prof. Dr. Erdal Onar, Prof. Dr. Levent Köker, Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, Prof. Dr. Sibel İnceoğlu, Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, Prof. Dr. Meltem Dikmen Caniklioğlu, Prof. Dr. Zühtü Arslan, İrfan Neziroğlu, Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Prof. Dr. Zafer Gören, Prof. Dr. Mehmet Merdan Hekimoğlu, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Mustafa Koçak, Prof. Dr. Bertil Emrah Oder, Prof. Dr. Merih Öden, Prof. Dr. Attila Özer, Prof. Dr. Mehmet Turhan, Prof. Dr. Sevtap Yokuş, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu."

Toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, bugün önemli bir başlanıcın yapılmış olacağını söyledi. Anayasa değişikliği veya yeni bir Anayasa yapılması tartışmalarının genel seçimlerden sonra gündeme girdiğini ve hep bu konunun gündemde olduğunu dile getiren Çiçek, demokratik ortamda bir anayasa hazırlanmadığının bir katkısı olduğunu ifade etti. 1982 anayasa 17 defa değişiklik olduğunu ancak darbe anayasası imajını üzerinden atamadığını anlatanÇiçek, sadece psikolojik sorunu giderilmesi ve toplum tarafından kabul edilmesi için yeni bir anayasanın gerekli olduğunu belirtti.

Toplumsal mutabakata dayalı yeni bir anayasa ihtiyacı ve bunun giderilmesi için ciddi bir beklenti olduğunu vurgulayan Çiçek, yeni anayasanın siyasi partilerin programlarına da girmeye başladığına dikkat çekti. Yeni bir anayasa yapımı sürecinin sadece ülkemizde değil dünyada zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Çiçek, sorunların yaşanmasının da doğal olduğunu kaydetti. Bunları Türkiye'nin de yaşayacağını dile getiren Çiçek, ancak hiçbir zorluğun anayasayı yapmaktan vazgeçirmediğini ülkemizin de vazgeçmemesi gerektiğinin altını çizdi.

"SİYASET KURUMU ÇÖZÜM ORTAYA KOYACAKTIR"

Siyaset kurumunun olgunlukta çözümü ortaya koyacağını ifade eden Çiçek, toplumun her kesiminde olduğu gibi yazılı ve görsel medyanın da konuya gerekli olgunluğu gösterdiğini belirtti. Kamuoyunda yeni anayasa ihtiyacının hissedilmesinin önemli olduğunu dile getiren Çiçek, her konunun şiddet içermeden tartışılması gerektiğini söyledi. Bir uzlaşma komisyonunun kurulmasının yaptığı görüşmelerde siyasi partilerin öne çıkardığı bir yöntem olduğunu anlatan Çiçek, anayasa değişikliğine ilişkin yaptığı görüşmelerde "yeni bir anayasa konusu, anayasa hazırlık öncülüğünü uzlaşma komisyonunun yapması, eni anayasayı bu Meclisin gerçekleştirmesi" bu üç konuda genel yaklaşım olduğunu gördüğünü aktardı.

Uzlaşma komisyonunun mevzuatta düzenlenmiş bir konu olmadığını ifade eden Çiçek, uzlaşma komisyonu çalışmaları devam ederken ortaya yeni bir metin çıktığında akademisyenlerden de ciddi bir katkı beklediklerini belirtti. Türkiye'de sürekli anayasa tartışması yaşandığını anlatan Çiçek, bunun bir türlü çözüme kavuşturulamamasının ise toplumu yorduğunu vurguladı. Yeni bir anayasa zamanının çoktan geldiğini belirten Çiçek, toplumsal gerginliklerin asgariye indirilerek, olagelen tartışmaları azami indirerek değişikliğin yapılması gerektiğini ifade etti.

Birbirimizi suçlamak yerine her türlü görüşü tartışarak, ortak noklarda buluşarak sorunun çözüme kavuşturulmasını isteyen Çiçek, tam demokratik anayasa için hoca ve bilim adamalarının anayasa yapımına katkısını önemli olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Bu haber 988 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,127 µs