En Sıcak Konular

Dışişleri eski bakanından itiraf: Biz çimleriz, İsrail ve Türkiye...

19 Eylül 2011 10:28 tsi
Dışişleri eski bakanından itiraf: Biz çimleriz, İsrail ve Türkiye... “Afrikalı bir bilginin dediği gibi “Filler kapışırken ayaklarının altındaki çimler ezilir.” İsrail, Türkiye, Hizbullah ve Kıbrıs arasında da biz maalesef çimleriz”

Rum Kathimerini gazetesinin haberine göre, Kıbrıs Rum Yönetimi Akdeniz’de doğalgaz araması konusunda Obama yönetiminden destek aldı.
Habere göre, ABD Türkiye’nin “tehditleri” hakkında, kamuoyu önünde sert bir tutum sergilememesine karşın, gerek siyasi gerekse diplomatik kanallar aracılığıyla Ankara’ya net mesajlar iletti.

ABD’li yetkililerin, gayriresmi yollardan Türkiye’ye, “özellikle enerji gibi çok kritik bir alanda faaliyet gösteren bir Amerikan şirketinin yasal çıkarlarının ve çalışmalarının engellenmesine izin verilmesinin söz konusu olmayacağını” belirtti.

Fileleftheros gazetesi de Noble şirketinin ABD yönetiminin desteğini aldıktan sonra çalışmalarını hızlandırdığını iddia etti. ABD Başkanı Barack Obama’nın Akdeniz’de yaşanan son gerginlikten endişe duyduğunu ifade eden gazete, Obama’nın cuma günü, BM Zirve Toplantısı çerçevesinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan’la görüşeceğini hatırlattı.

ABD’de gayriresmi toplantı

Türkiye’nin, doğalgaz aramalarına gösterdiği tepkinin AB’de de “gürültü kopardığı”, bunun üzerine birkaç gün önce Brüksel’de gayrı resmi bir toplantı gerçekleştirildiği öne sürüldü. AB toplantısında, Türkiye’nin sözde ‘tehditleri’ ve doğalgaz çalışmalarının Kıbrıs sorununun çözümünü nasıl etkileyeceği konularının ele alındığını ifade edildi.

‘Türkiye içi boş aslan’
Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli de, Türkiye’nin doğalgaz aramasıyla ilgili gösterdiği tepkileri “içi boş aslanlar” diye niteledi. Kıbrıs’ta tek taraflı yapılacak doğalgaz aramalarına sert tepki göstereceği yönündeki açıklamalarını yorumlayan Markulli, “Türkiye’nin, doğalgaz sondajlarında kullanılacak platformun 12’nci Parsel’deki sondaj noktasına ulaşmasına tepki göstermediğini kaydetti ve “Bu, Ankara’nın son haftalardaki aslanlıklarının içi boş olduğunun bir göstergesidir, elbette olumlu bir gelişmedir” iddiasında bulundu.

‘Baskılara boyun eğmeyiz’

İktidar partisi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, “Baskılara boyun eğmeyiz. Türkiye dünyada tek başına yaşamıyor” dedi. Ana muhalefet DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis de; “Türkiye, Kıbrıs’taki doğalgaz sondaj faaliyetleriyle ilgili tehdit savurmanın ötesinde eylemde bulunmaya cesaret edemeyecektir” iddiasında bulundu.

‘Maalesef biz çimleriz’
Rum Eski Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis de Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hrisofyas’ı, “Devasa çıkarlar nedeniyle güçlü ülkeler kolay kolay geri adım atmaz” diye uyardı. Rolandis, “Afrikalı bir bilginin dediği gibi “Filler kapışırken ayaklarının altındaki çimler ezilir.” İsrail, Türkiye, Hizbullah ve Kıbrıs arasında da biz maalesef çimleriz” dedi.

Sefa Karahasan / Milliyet



Bu haber 2,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,688 µs