En Sıcak Konular

'Tel Aviv için durum ne kadar acıklı'

19 Eylül 2011 10:14 tsi
'Tel Aviv için durum ne kadar acıklı' "Türkiye ve Mısır'ı kaybetmiş bir İsrail'in kendine Yunanistan, Romanya, Bulgaristan gibi yeni müttefikler arayışı içinde olması aslında Tel Aviv açısından durumun ne kadar acıklı olduğunun da basit bir göstergesi."

(Amerikalı uzmanlar) Türkiye'yi anlamak için İslamcı- Laik veya Kemalist-Osmanlıcı gibi kategorilerden daha analitik ve derine inen analizlere ihtiyaç duyuyorlar. Daha güçlü, daha bağımsız, daha kendine güvenen bir Türkiye'nin popüler ve popülist lideri onlara, Osmanlı yerine Fransa'nın 1960'lı yıllardaki lideri Charles De Gaulle'ü hatırlatıyor. Benim de yazılarımda ve Brookings'de yaptığım konuşmalarda çok kullandığım bir formül haline geldi bu "Gaullist Türkiye" formülü.

Öte yandan ABD açısından bu güçlenen "Gaullist Türkiye"nin İsrail ile arasının bozuk olması ciddi bir sorun. Bu nedenle Washington, Netanyahu'ya özür dilemesi yönünde çok baskı yaptı. Washington'da yapılan analize göre, İsrail, Arap Baharı nedeniyle bölgede zayıflıyor ve yalnızlaşıyordu. Türkiye ve Mısır'ı aynı anda kaybetmek İsrail için çok ciddi bir sorundu. Türkiye ise çok boyutlu dış politikasını başarılı bir şekilde yürütüyordu. Ankara'nın NATO füze sistemi radarları konusunda attığı olumlu adım ve Suriye konusundaki beklenenden daha sert çıkışları çok takdir edildi. Ama bunlar İsrail'i ikna etmeye yetmedi. Bu nedenle bugün geldiğimiz noktada Türkiye ve Mısır, modern tarihlerinde belki de ilk kez bu kadar yakınlaşırken, İsrail kuruluşundan bu yana ilk kez bu kadar yalnız kalmış durumda. Bu hafta içinde BM'de tanınması beklenen Filistin Devleti'nin göreceği uluslararası kabul, İsrail'i daha da izole edecek. Türkiye ve Mısır'ı kaybetmiş bir İsrail'in kendine Yunanistan, Romanya, Bulgaristan gibi yeni müttefikler arayışı içinde olması aslında Tel Aviv açısından durumun ne kadar acıklı olduğunun da basit bir göstergesi.

İşte bütün bu nedenlerle Amerikan basını Başbakan Erdoğan'ın Mısır ziyaretini İsrail'in bölgede daha da yalnızlaşması ve Mısır'ın Türkiye'nin stratejik yörüngesine yaklaşıyor olması olarak değerlendirdi. Bu arada Türk basınında sıkça dile getirilen Libya'da Fransa ve İngiltere oportünizmi Amerika'da dikkate alınmadı bile. Zira Sarkozy ve Cameron, Libya'nın Kaddafi'den kurtarılması konusunda Türkiye'ye oranla çok daha ön planda yer aldılar.

Son olarak İsrail meselesinin ABD kongresinde Türkiye açısından yaratacağı sorunlara değinelim. Obama ve Erdoğan arasında New York'ta gerçekleşecek ikili zirvede de bu konu muhtemelen gündeme gelecek. Türkiye, NATO radarları konusunda attığı olumlu adımın pozitif getirisini Kongre'deki İsrail lobisinin kızgınlığı nedeniyle pek göremiyor. Oysa Türkiye'nin Kongre'nin desteğine özellikle savunma teknolojisi konularında oldukça ihtiyacı var. Bakalım bu açmaz nasıl giderilecek?

Ömer Taşpınar / Sabah (İlgili kısım)



Bu haber 1,078 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,549 µs