En Sıcak Konular

İlaç uçakları lobileri ölüm saçmak istiyor!

3 Haziran 2007 13:44 tsi
İlaç uçakları lobileri ölüm saçmak istiyor! Uçak lobileri, Bakanlığı medya üzerinden sıkıştırıyor. Hürriyet'teki köşesinde uçak lobilerinin sözcüsü olan Vahap Munyar, "O söz size yakışmadı Bakan Bey" başlıklı yazısında, çevresini ve insanların yaşamlarını hiçe sayarak, Bakanlığı hedef alıyor...

Tarım Bakanlığı tarafından yasaklanan havadan ilaçlama çok tehlikeli olmasına rağmen, bir türlü engel olunamayan bir tarım ilaçlama sistemiydi. 2001 yılında yasaklanmak istenen fakat uçak lobilerine takılan havadan ilaçlama, çevreye ve insanlığa tehlike saçtığı için 2004 yılında yasaklandı. Havadan yapılan ilaçlama 80 kilometre uzaktaki insanları bile etkisi altına alabiliyor... Buna rağmen Hürriyet yazarı Vahap Munyar, 29 ilaç uçağı sahiplerinin zor durumundan yakınarak: O söz size yakışmadı Bakan bey, ilaçlama uçaklarını öldürmeyin, AB ülkeleri bile uçakla ilaçlama yapıyor, Bakan Mehdi Eker sandıktan dersini alır" diyor...

Peki havadan yapılan ilaçlama çevre ve insalığı nası tehdit ediyor? İyibilgi'ye açıklama yapan, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin şunları anlatıyor:

* Havadan yapılan ilaçların çevre ( hava.su, toprak, bitkiler üzerine olumsuz etkisi daha fazladır. Çünkü kullanılan ilacın % 1 den çok azı hedef alınan zararlıya ulaşıyor. Geriye kalan %99'dan fazlası ise sürüklenme, buharlaşma, parçalanma ve hedef alınmayan sahalara taşınma şeklinde, çevreyi ve insanları hedef alıyor.  Havadan yapılan ilaçlama 80 kilometre uzaktaki insanları ve doğal yapıyı bile etkisi altına alıyor.

* Uçakla yapılan ilaçlamalar doğal dengenin daha fazla bozulmasına sebep olurlar. Örneğin 1987-1988 yıllarında Trakya'da havadan yapılan ilaçlamalar sonunda yılanların ölmesi nedeni ile,  1989 yılında farelerin zararı artmıştır.

* Havadan yapılan ilaçlamalardan ipek böcekleri de zarar görmektedir. Özellikle Trakya'da ipekböcekciliği sektörü havadan ilaçlama nedeniyle sarsılmıştır.

* Uçak ile yapılan ilaçlamalardan balarıları ve tozlanma açısından son derece önemli olan polinatör arılar da olumsuz yönde etkilenmektedir. Arı yetiştiricileri de uçakla yapılan ilaçlamalardan şikayetçi.

* Havadan ilaçlamaların çevreye yan etkilerinin, özellikle sürüklenme etkisinin, yer aletlerine göre daha fazla. Ayrıca çeltik tava aralarındaki fauna ve floranın etkilenmesi havadan ilaçlamalarda tamamiyle risk altında.

* Biyolojik mücadele açısından son derece önemli olan parazitoid ve predatörler, uçakla yapılan  ilaçlamalardan daha çok zarar görmektedir.  Bu şekilde yapılan ilaçlamalar hem ilaçlama yapılan, hem de yapılmayan sahalardaki doğal düşmanlar olumsuz yönde etkileniyor.

Ziraat uzmanı Hilal Caber, bu noktada bir parantez açıyor. "Doğal düşmanlar, doğadaki zararlı canlıları yiyerek, çevrenin dengesini korurlar" diyen Caber, havadan ilaçlamada çok ciddi kimyasallar kullanılıyor.  Bu kimyasallar doğal düşmanları yok ederken, civardaki tarımla uğraşan insanları da felakete sürükler" bilgisini veriyor.

Peki bunca sakıncaya rağmen Hürriyet neden bu yasağın kalkmasını istiyor? Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin bu davranışın arkasında çiftçinin çıkarını kollamanın değil, ilaç uçakları lobilerinin olduğunu anlatıyor.

Bu lobilerin kendi kurumlarını da baskılamaya çalıştığına dikkat çeken Şahin, szölerini şöyle sürdürüyor: "Kimseyi mağdur etmemek için 2003 yılından beri kademeli olarak bu uygulmayı yasakladık. Buna rağmen güçlü lobilerine güvenen uçak sahipleri, 2005 yılında dahi uçak aldılar. Biz bu kararı uzmanların raporları ve tavsiyeleri ile verdik. Yüzde 4 olan buğday kaybı, havadan ilaçlamayı yasakladıktan sonra 2004'te 1,6'ya, 2006'da ise 0,98'e indi. Üstelik köylülere kendi elleriyle ilaçlamayı yasakladık. Önce bize karşı çıkan köylüler, şimdi çok memnun. Başarı oranı ise yüzde 99.

AB ülkelerinde ise Almanya ve Fransa'nın bataklık ve engebe olan küçük bölgelerine, İrlanda'nın ise çekirgeyle baş edilemeyen meralarına çok özel izinlerle izin veriliyor. Bu izinler, "kafese kuşu koyup uç demek kadar" kısıtlı izinler.

İlaç uçakları lobisinin elindeki uçakların en yenisi 1978 model. Uçak sahiplerinin sadece 4'ü bu işi ana işi olarak yapıyor. Diğerlerinin ise ek işi. Fakat bu pzar çok büyük. Yasaktan evvel, devlet yılda 14 trilyon, çiftçiler ise 10 trilyon ödüyordu, ilaç uçağı sahiplerine. 24 trilyonu 15 kişi bölüşüyordu. Bu yüzden itiraz ediyorlar. Ama biz vatandaşları düşünmek zorundayız. İlaç uçaklarının yoğun olarak kullanıldığı Adana'daki hastanelerde havadan ilaçlamanın felaketlerine şahit olabilirsiniz"

www.iyibilgi.com

 


 
 
     



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,086 µs