En Sıcak Konular

Bağış’tan Rumlara uyarı: Hata yapmayın!

15 Eylül 2011 15:54 tsi
Bağış’tan Rumlara uyarı: Hata yapmayın! Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 1 Ekim'den itibaren Akdeniz'de petrol aramaya başlayacağını duyuran Kıbrıs Rum Kesimi'ne ‘hata yapmayın’ uyarısında bulundu.

Türkiye’nin geçmişte bu konudaki tepkilerini herkesin çok iyi bildiğini hatırlatan Bağış, “Türkiye bu kadar kritik bir noktadayken, bugün Akdeniz’de tartışmalı sularda tutup da enerji ile ilgili canlarının istediği gibi hareket edebileceklerini zannedenler yanılıyorlar.” dedi.

Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi 29. Toplantısı Hilton Otel’de başladı. İki gün sürecek toplantıya AB Bakanı Egemen Bağış’ın yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mustafa Kumlu ve Avrupalı yetkililer katıldı. Toplantıda konuşma yapan Bağış, Akdeniz’de petrol arayacağını duyuran Kıbrıs Rum kesimine tepki gösterdi. Avrupa’nın en ciddi meselelerinden birisinin enerji konusu olduğunu belirten Bağış, “Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 70’i Türkiye’nin ya kuzeyinde ya güneyinde ya doğusundadır. Birileri eğer bu enerji kaynaklarına ulaşabilmek için Türkiye’nin bay pass edilebileceğini düşünebiliyorsa aldanıyor. Türkiye bu kadar kritik bir noktadayken bugün Akdeniz’de tartışmalı sularda tutup da enerji ile ilgili canlarının istediği gibi hareket edebileceklerini zannedenler yanılıyorlar.

Akdeniz'de enerji petrol ve doğalgaz arama kararı veren Kıbrıs Rum Kesimi'ni uyaran Bağış, "Onları buradan bir kez daha uyarıyorum tarihi bir hata yapmasınlar. Türkiye’nin bu konudaki tepkilerini geçmişten çok iyi bilirler. Bu konuda iktidarı ile muhalefeti ile tek ses olduğumuzu da özellikle vurgulamak istiyorum.” diye konuştu.

Türkiye'nin Kıbrıs konusunda yapıcı ve hakkaniyete dayalı bir çözümden yana olduğunu dile getiren Bakan Bağış, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki görüşmeleri 10 yıldır hep destekledik. İki liderin kendi toplumlarına kabul ettirebilecekleri siyasi eşitliğe dayalı her türlü çözümü destekleyeceğimizi de vurguladık. Bir kez daha Kıbrıs’taki Türklere ve Rumlara seslenmek istiyorum. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak tamamen çözümden yanayız. Siyasi eşitliğe dayalı bütün çözüm önerilerine çok sıcak yaklaşmaktayız. Ama çözümsüzlüğü çözüm gibi görmek isteyen zihniyetle de mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bu arada Bakan Bağış, Terörle mücadelede Avrupalı müttefiklerden daha fazla samimi işbirliği beklediklerini belirtti.

Öte yandan Bakan Bağış'ın toplantı sırasında Türkçe ve İngilizce anlattığı Temel fıkrası da salonda gülüşmelere neden oldu.


CİHAN

Bu haber 991 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,968 µs