En Sıcak Konular

Res'en Der'den Hükümet'e çağrı

13 Eylül 2011 16:25 tsi
YAŞ kararları ile TSK'dan atılanlara verilen hak res'en emekli edilen askerleri de harekete geçirdi.

Res'en Emekli Derneği adına açıklama yapan Başkan yardımcısı Gültekin Özbek  mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

İŞTE DERNEKTEN YAPILAN O AÇIKLAMA:

Geçtiğimiz yasama döneminde çıkarılan,6191 sayılı kanunla 926 sayılı TSK personel kanununa eklenen Geçici 32.madde ile,1971 tarihinden günümüze kadar TSK’dan Yargı denetimine kapalı idari işlemler veya YAŞ kararları ile ilişiği kesilen personelin mağduriyetinin telafisi amaçlanmış,ancak söz konusu yasadan sadece YAŞ kararları ile ilişiği kesilenler faydalanmıştır.Başlatılması,tekemmül ettirilmesi ve uygulanması bakımından aynı olan ve aynı sonucu doğuran,sadece YAŞ kararlarına eklenmediği için farklılaşan kararlarla ilişiği kesilenler,yani Bakan onayı ve Kararnameler ile re’sen emekli edilenler,ayırımcılığa tabi tutularak ve ötekileştirilerek kapsam dışında bırakılmışlardır.

Anayasamızın ve T.C.Devletinin imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmelerinin amir hükümlerine rağmen,yapılan bu adaletsiz ve hukuksuz uygulamaları kabul etmemiz asla söz konusu değildir. Yüksek Mahkemenin, Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen hukuk devleti ilkesine göre düzenlemelerin açık, öngörülebilir ve sınırlarının belirli olması, keyfiliğe neden olabilecek uygulamalara yol açmaması gerektiğine işaret edilmesine rağmen,Milli savunma bakanlığında oluşturulan komisyonun,başvuruları hangi kriterlere göre sonuçlandırdığı anlaşılamamış,açıkça Anayasa ihlal edilmiştir.

İdarece başvuruları red edilenlere ,ilişik kesme işlemlerinin yargıya açık olması gerekçe gösterilse de,uygulamada bunun bir aldatmaca olduğu görülecektir.Çünkü yargı yolu olarak gösterilen Askeri Yüksek İdare mahkemesi,tek dereceli ve son karar mercii olduğu gibi,hakimlik teminatı ve yargı bağımsızlığı yönünden de güçlü olmadığı tüm hukuk çevrelerince ifade edilmektedir.Ayrıca,1602 sayılı AYİM kanunun 21.maddesinin ikinci fıkrasında belirtildiği gibi "İdari yargı yetkisi, idari işlem ve eylemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır. Yerindelik denetimi yapılamaz. Yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak tarzda kullanılamaz ve idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı verilemez" denilmiştir.Keza sivil yargıda görev ifa eden idari mahkemelerin verdiği kararlar,bir üst mahkeme olan Danıştay'a taşınabilirken AYİM Kararlarının sorgulanamaması,bu mahkemenin yargı yolu olarak gösterilmesinin hukuki bir sakatlık olduğunu da kanıtlamaktadır.

Bireylere adil yargılanma hakkı tanınmadan tesis edilen re'sen emeklilik kararlarının yok hükmünde sayıldığı,Anayasanın 36.maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmelerinin ilgili maddelerinde açıkça belirtilmiştir.Keza,AİHM Türkiye Cumhuriyeti Devletini mahkum ettiği tazminat kararları ile AYİM Kararlarını yok hükmünde saymış ve bu mahkemenin yargı yolu olarak ta gösterilemeyeceğini ispatlamıştır.

TBMM, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa Geçici Madde 32’yi eklerken haksızlığın idare eliyle telafi edilmesini amaçlamıştır. TBMM’de yapılacak olan yeni bir düzenleme ile, mahkeme kararına dayanmayan ilişik kesme kararlarına karşı etkin başvuru hakkını kullanamamış, kullansa bile ilgili mahkemenin hâkimlik teminatı ve yargı bağımsızlığı yönünden yeterince güçlü olmaması nedeniyle olumlu sonuç alamamış personelin mağduriyeti de telafi edilmiş olacaktır.Bu aynı zamanda sosyal hukuk devletinin de gereğidir.


Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,664 µs