En Sıcak Konular

İsrail, Gazze savaşının bedelini ödüyor

13 Eylül 2011 15:11 tsi
2008'de Hanukkah sırasında İsrail, Dökme Kurşun Operasyonu ile Gazze'ye saldırdı. İsrail şimdi, dünyanın ve bölgenin İsrail'e ve kavgacı ve saldırgan politikalarına yönelik tutumunda bir dönüm noktası olan operasyonun acı meyvesini tadıyor.

Gideon Levy *

Şok dalgalarının gelmesi zaman aldı ancak şimdi geliyorlar ve çok büyükler. Her gün yeni tehlikeler içeriyor. Bazıları İsrail'in eylemlerinin, saldırganlığının, coşkusunun, kendini beğenmişliği ve umursanmazlığının sonuçları: Bölgede daima kabul gören iki ülke Türkiye ve Mısır, İsrail ile ilişkilerini yakıyor. Birincisi bir hükûmet kararıyla diğer ise öfkeli çeteler nedeniyle oluyor.

Kutsal Hannuka zamanında, İsrail savunma güçleri Gazze ve savunmasız halkına saldırdı.

İsrailliler, savaşı İstanbul ve Kahire'deki insanlar gibi televizyonlarında görmediler. İstanbul ve Kahire dâhil dünyanın her yerinde yayımlanan en korkunç görüntüler, burada bizden saklandı.

O zaman yaptıkları tek şey, ölen (pek çok) Filistinlinin ve (birkaç) İsraillinin sayısını tutmaktı ve bu nedenle operasyon çok büyük bir askerî hatta ahlaki başarı olarak görüldü.

Ancak bu tam bir başarısızlıktı. Mısır ve Türkiye'de şimdi olanlar, Dökme Kurşun Operasyonu'nun borç bakiyesine eklenmelidir. Tabii ki olanların hepsi Dökme Kurşun yüzünden değil. Öncesinde yeşeren İsrail düşmanlığının da etkisi var ancak Dökme Kurşun, dünyanın büyük bir bölümünün İsrail'e karşı tutumunda değişiklik yaratan bir dönüm noktası oldu.
Hepsi İsrail'in suçu da değildi. Ancak önceki ve hâlihazırdaki hükûmet, gerilimlerin azaltılması adına çok az, artırılması adına çok şey yaptı. Türkiye ile ilişkilerdeki bozulma hiç şüphe yok ki Dökme Kurşun Operasyonu'ndan sonra başladı.

Kahire'deki İsrail Büyükelçiliğine saldırılar ilk olarak geçen ay beş Mısırlı askerin İsrail askerlerince öldürülmesinin ardından geldi ancak İsrail'in Türkiye ile bozulan ilişkileriyle alevlendi.

Ama Türkiye'nin İsrail ile bütün ilişkilerini kesmesi hâlinde Mısır'ın da buna seyirci kalamayacağı geçen haftadan belliydi.

Haaretz, İsrail, Tercüme: BYEGM

Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs