En Sıcak Konular

'Yunanistan, Fransız bankalarını ateşe attı'

13 Eylül 2011 14:55 tsi
Yunanistan'ın borç sorununu çözmek için uğraşan Fransız bankaları krizin eşiğinde.

Dünü borsada büyük kayıplarla kapatan Fransa'nın en önemli üç bankası, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in kredi notlarının düşürülebileceği ihtimalini gündeme almasıyla büyük bir şok yaşadı. Olay sonrası, 2012 yılında Fransa'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sosyalistlerin adayı olması beklenen Martine Aubry'nin "oluşabilecek spekülasyonlara karşı yeni bir Avrupa bankasının kurulması" fikri tartışılıyor.

21 Temmuz'da antlaşması yapılan Yunanistan'a yardım paketi Fransız bankalarını etkilemeye devam ediyor. Son olarak Yunanistan'ın borçlarını ödemek için gösterdiği taahhütlerini yerine getiremeyeceği söylentisi, Fransız bankalarında oluşacak borçlanma krizinin derinleşmesini neden oldu. Fransa'nın ünlü gazetesi Liberation, "Yunanistan, Fransız bankalarını ateşe attı" başlıklı haberiyle son krizi okuyucularına duyurdu. Krizden en çok Fransız bankaları etkilenirken, onları Alman ve İspanyol bankaları takip etti. Dün borsada Fransız bankaları BNP Paribas, Credit Agricole et Societe Generale'in hisseleri yüzde 10'a yakın değer kaybederken, Alman bankası Deutsche Bank hisseleri yüzde 7,73, Commerzbank yüzde 6,82, İspanyol bankası Santander hisseleri de yüzde 4,85 oranında geriledi.

Fransız başta olmak üzere Avrupa bankalarını sarsan borçlanma krizi yatırımcıyı da endişelendirmeye devam ediyor. Krizden en çok etkilenen bankaların başında gelen Societe Generale Fransa sorumlusu Jean-François Sammarcelli, yatırımcıların paniğe kapılmadığını; fakat krizin endişelere yol çatığını belirtti. Sammarcelli, şu anki durumun da 2008 yılında yaşanan krizden dolayı tanıdık olduğunun altını çizdi.

YENİ BİR AVRUPA BANKASI

Fransa'da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sosyalistlerin adayı olması beklenen Sosyalist Parti Genel Sekreteri Martine Aubry, yaptığı açıklamada krizden çıkış için Avrupa'da yeni bir resmi bankanın kurulması gerektiğini söyledi. Aubry, bu bankanın kurulmasının spekülasyonlarla savaşmak için çok önemli olduğunu belirtti. Fransa ve Almanya'nın avro bölgesini kurtarmak için birlikte hareket etmeleri gerektiğini belirten Aubry, "Avrupa'nın sadece yangını söndürmek için itfaiyeciye değil aynı zamanda yeniden oluşum için iyi bir mimara da ihtiyaç duyduğunun" altını çizdi. Aubry, krizlerin yeniden yaşanmaması için de yatırım bankaları ile mevduat bankalarının ayrılması gerektiğini ekledi.

(CİHAN)

Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,398 µs