En Sıcak Konular

Amaç Başbakan'ın Mısır ziyaretini engellemek mi?

13 Eylül 2011 08:05 tsi
Amaç Başbakan'ın Mısır ziyaretini engellemek mi? Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde gerçekleştirilen kanlı saldırının, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Mısır, Libya ve Tunus'a yönelik ziyaretinin hemen öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

PKK, halkın arasına karışarak saldırı planını Şemdinli'de uygulamaya koydu. Teröristler belediye önündeki düğün kalabalığının içinden güvenlik güçlerine ateş açtı. Roketatarlı ve silahlı saldırıda, 1 polis ile 1 asker şehit olurken, iki ateş arasında kalan 3 vatandaş da hayatını kaybetti. Ölü ele geçirilen 2 teröristin cesetlerinin üzerine tuzaklama düzeneği yerleştirildiği belirlendi.

Ramazan ayında Yükseko-va'daki bir caminin üst katından emniyete roket atan teröristler, saldırı için bu kez düğün merasimini kullandı. Önceki gece Şemdinli Belediyesi'nin önündeki düğün kalabalığına karışan PKK'lılar, ilçe emniyet müdürlüğü, jandarma komutanlığı ve lojmanlara eşzamanlı saldırı düzenledi. Bu sırada bir grup terörist de, 7 kilometre uzaklıktaki dağ komando taburuna taciz ateşi açtı. Çıkan olaylarda, polis memuru Mustafa Eyyüp Darendelioğlu ve piyade er Serkan Duman ile vatandaşlar Necdet Güreli, Tayyar Güreli ve 14 yaşındaki Osman Ertaş hayatını kaybetti. Saldırıyı yaklaşık 40 kişilik bir terörist grubun gerçekleştirdiği belirtiliyor. Vatandaşlardan ikisinin, jandarmanın attığı obüslerin isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiği, bir kişinin ise teröristler tarafından vurulduğu ileri sürülüyor.

Saat 22.00 sularında gerçekleşen ve adeta 'ilçe baskını'nı andıran olay, PKK'nın yeni stratejisini de gözler önüne seriyor. Uzmanlar, örgütün halkın arasına karışarak yaptığı saldırılarda, asker ve polisi vatandaşla karşı karşıya getirmeye çalıştığını ve güvenlik güçlerini sivillere ateş açmaya zorladığını belirtiyor. PKK'nın şehirlerde faaliyet gösteren kolu TAK, kısa bir süre önce yayınladığı bildiride, sivil-asker ayrımı yapmadan saldıracaklarını açıklamıştı.

Alınan bilgilere göre, Irak sınırında yer alan 13 bin nüfuslu Hakkâri'nin Şemdinli ilçesini savaş alanına çevirmek isteyen PKK'lılar, geniş çaplı bir saldırı planladı. Düğünlerin yoğunlaştığı pazar gününü seçen teröristler, ilk ateşi Şemdinli Belediye Başkanlığı bahçesinde yapılan düğün kalabalığının içinden açtı. Ardından diğer noktalardan da saldırıya geçildi. Emniyet müdürlüğü, jandarma komutanlığı, dağ komando taburu ve lojmanlara yönelik saldırıda ağır makineli tüfeklerin yanı sıra roketler kullanıldı. Sadece polis lojmanlarına 18 roket atıldı. Teröristler ilçenin karşısında bulunan tepelere yerleştirdiği doçka'larla da tugay başta olmak üzere diğer güvenlik birimlerine ateş açtı.

Şehir merkezindeki Cumhuriyet Caddesi üzerinde de 4 ayrı gruba ayrılan teröristler, düğünün yapıldığı bahçeden emniyet lojmanlarına 5 ayrı roket attı. Ayrıca jandarma ve emniyet lojmanlarının bulunduğu Ali Fuat Güven Caddesi'ne sızan teröristler bir işyerinin üzerinden 24 tane roket ateşledi. Bunlardan 19'u binalara isabet ederek patladı. Her yönden ilçe emniyet müdürlüğüne sızmaya çalışan teröristlerle güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışma yaşandı. Bazı teröristlerin asker kıyafeti giydiği görüldü. Lojmanların karşısında ölü ele geçirilen 2 PKK mensubunun asker gibi giyindiği ve cesetlerine bomba yerleştirilerek tuzaklama düzeneği kurulduğu kaydedildi. Şemdinli'deki ekiplerin yanı sıra Hakkâri ve Van'dan bölgeye sevk edilen Özel Harekat ekipleri ilçede yoğun güvenlik önlemleri aldı. Çevrede bulunan çok sayıda patlamamış roket başlığı imha edildi. Çatışmalarda 7'si jandarma olmak üzere toplam 10 kişi de yaralandı.

İddialara göre PKK'nın saldırı haberini alan Hakkâri'deki Özel Harekat timleri, çatışma bölgesi ve teröristlerin muhtemel kaçış güzergahına havadan indirme yapmak istedi. Saat 24.00 sularında bütün hazırlığını yapan timler intikal için helikopter istedi. Helikoptere binmeye hazırlanan Özel Harekatçılar, 'Bölgeyi jetler bombalıyor. Zaten kimse kalmamıştır.' denilerek geri çevrildi. Şemdinli'deki saldırının ardından Efkar Dağı'na doğru kaçtıkları belirtilen teröristlere yönelik herhangi bir takip ve operasyon yapılmadığı belirtiliyor. PKK'nın tepelere yerleştirdiği doçka'ların bölgeye gelen helikopterlere ateş açtığı, bu sebeple helikopterlerin operasyon yapamadan geri döndüğü ileri sürülüyor.

Amaç Başbakan'ın Mısır ziyaretini engellemek mi?

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde eylem planının emrini, HPG Anakarargah Komutanı Nurettin Sofi ile Doktor 'Bahoz' kod adlı Fehman Hüseyin'in verdiği öğrenildi. Kanlı saldırının, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın halk ayaklanmalarıyla rejimleri değişen Mısır, Libya ve Tunus'a yönelik ziyaretinin hemen öncesine denk gelmesi dikkat çekti. Terör uzmanları, örgütün can kayıplarının fazla olması halinde Başbakan Erdoğan'ın gezisini iptal etmek zorunda kalabileceğini hesap ettiğini ifade ediyor. Ancak güvenlik güçlerinin itidalli davranışıyla oyuna gelmediği belirtiliyor.

Zaman



Bu haber 1,065 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,180 µs