En Sıcak Konular

Erdoğan'ı Mısır'da onbinler karşıladı

13 Eylül 2011 08:00 tsi
Erdoğan'ı Mısır'da onbinler karşıladı Başbakan Erdoğan, gece geç saatlerde Kahire Havaalanı’na indi. Alana akın eden Mısırlılar Erdoğan’ı, ‘İkinci memleketi Mısır’ın kahramanı’, ‘Hoş geldin Erdoğan’ ve ‘Yıkılsın İsrail’ gibi sloganlarla ka

Başbakan Erdoğan, ‘Arap baharı’nın yaşandığı ülkelere yaptığı ziyaretin ilk ayağı olan Mısır’ın başkenti Kahire’ye geldi. Erdoğan, Kahire Havaalanı’nda Mısır Başbakanı Essam Sharaf ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından karşılandı. Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, oğlu Bilal, kızı Sümeyye Erdoğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin  Canikli de Kahire’ye geldi. Erdoğan, Mısırlılar’ı Arapça “Esselamün aleyküm ve rahmetullah ve berekatühü” diyerek selamladı. Erdoğan,’Merhaba Mısır’ın gençlerine selam olsun’ şeklinde kısa bir selamlama konuşması yaptı.

İkinci memleketi Mısır kahramanı

Kahire Havaalanı’ndaki onbinlerce Mısırlı, ‘Başbakan Erdoğan Mısır’a hoşgeldin’, ‘Mısır ve Türk halkı tek bir yumruk’, ‘Mısır-Türkiye el ele’, ‘Mısır-Türk kardeşliği’ yönünde sloganlar attı. Mısırlılar, Başbakan’ın posterlerini de taşırken, zaman zaman da tekbir getirdi. ‘Erdoğan, ikinci memleketi Mısır’ın kahramanı’, ‘İyi cetvel  Erdoğan’’ yazılı pankartlar dikkati çekti. Başbakan, bakanlar, üst düzey bürokratlar ve iş adamlarından oluşan heyetle Mısır, Tunus ve Libya’ya yapacağı ziyaretler öncesinde İstanbul Atatürk Havalimanı Konuk evi’nde basın toplantısı düzenledi. En büyük özlemlerinden birinin Gazze’ye gitmek olduğunu belirten Erdoğan, “istiyorum ki Mahmut Abbas ve İsmail Haniye ile Gazze’yi gezeyim” dedi. Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ‘’Ziyaretiniz Gazze’ye gidecek misiniz?  ve  Mısır’daki değişimin öncülüğünü yapan Tahrir Meydanı’nda bir konuşma yapacak mısınız?’’ yönündeki sorusu üzerine, şunları söyledi:

Tahrir’in yanında konuşacağım

‘’Gazze’ye ziyaretim söz konusu değil, fakat Gazze’yle ilgili ziyaret özlemimin olduğunu da söylemek isterim. En kısa zamanda da Gazze’yi ziyaret etmenin hasreti içindeyim. Tahrir Meydanı’nın hemen yanı başında Arap Liginde konuşacağım ama Tahrir’de şu anda yapılacak bir konuşma tarafımdan, takdir edersiniz ki oradaki herhangi bir tahrike de neden olabilir. Arap Liginde yapacağımız konuşma, bütün Arap kanallarından yayınlanacak, Mısırlı kardeşlerim bu mesajlarımızı izleyeceği gibi, dünya da bunu takip edecek. Ezher’i ziyaret etmek suretiyle oradaki görüşmelerimiz takip edilecek.’’ Gazze’yi ziyaret etmenin en önemli arzusu olduğunu da ifade eden Erdoğan, “Benim olduğu gibi ailemin ve çocuklarımında arzusu. Gazze’deki olaylar benim dünyamda ayrı bir yere sahiptir. Oradaki kardeşlerime er ya da geç ruhen zaten ulaşmış durumdayım fiziken de ulaşacağım. Hatta ben bu Gazze teklifini sayın Mahmut Abbas’a da ilettim. Orada 3 kardeş bir arada olalım. Tayyip Erdoğan, Mahmut Abbas ve İsmail Haniye hep beraber orada bir arada olalım. Bir kardeşlik mesajını verelim. Abbas da ben varım dedi. Er ya da geç inşallah Gazzeyi ziyaret edeceğiz” dedi.

Tunus ve Libya’ya geçeceğim

Başbakan Erdoğan, Mısır’ın ardından 14 Eylül’de  Tunus’a geçeceklerini belirtti. Erdoğan, Tunus ziyaretinin ardından 15 Eylül’de Libya’ya geçeceğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Bu ziyaret vesilesiyle Geçiş Konseyi’ne olan siyasi ve mali desteği artırarak sürdüreceğimiz mesajını vereceğim.’’

İsrail Türkiye’yi kaybetmiştir

Açıklamalarında İsrail’e de değinen Erdoğan Davos çıkışının bir hakkın konuşulması olduğunu vurguladı. Başbakan, Sadece bir müslüman, bir insan olarak mazlumun yanında olmanın gereğidir o çıkış. İsrail bu bölgede tek ortağı  Türkiye’yi kaybetmiştir. 33 ülkeden insanların taşındığı Mavi Marmara bu işin miladı olmuştur” dedi.

Obama verdiği sözlerde durmadı

İsrail’in güvendiği en büyük ülkenin Amerika olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Sayın Obama kıtalararası ilk ziyaretini Türkiye’ye yaptı. Türkiye’den sonra da Mısır’a yaptı. Güzel de mesajlar verdi. Bizim parlemento konuşması güzel bir konuşmaydı. Kahire Üniversitesi’ndeki konuşması güzel bir konuşmaydı. Ama gönül isterdi ki bu konuşmalar yerine gelsin. Maalesef bu konuşmalar yerine gelemedi. Çünkü İslam dünyasını yok farz etmek asla kabul edilebilir bir konu değildir.”

3 Uçak ve 280 kişilik heyetle Arap baharı turu

Başbakan Erdoğan Arap baharı turu olarak adlandırılan 4 günlük ziyaretin ilk ayağında bugün, Mübarek rejiminin devrildiği Mısır’da olacak. Başbakan Erdoğan’ın bugünkü Mısır’ programında, Yüksek Askeri Konsey Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ve Başbakan İsam Şeref ile görüşmeler var.  Türkiye ve Mısır arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi tesisine ilişkin ortak bildirge imzalanacak. Başbakan Erdoğan, Kahire’de siyasi parti liderleri, sivil toplum kuruluşları ve Tahrir Devrimi’nin genç liderleri ve Mısır’da yatırımı bulunan Türk müteşebbisleri ile de ayrı ayrı buluşma toplantılarına katılacak. 14-15 Eylül’de Tunus’ta olması planlanan Başbakan Erdoğan 16 Eylül’de de Libya’da olacak. Başbakan Erdoğan halk hareketinin en sıcak olduğu ülkede muhaliflerin kalesi konumunda olan Bingazi Özürlük Meydanı’nda halka seslenecek. Başbakan Erdoğan’ın 3 uçakla yapacağı ‘Arap baharı’ çıkarmasında yer alan 280 işadamının yeniden yapılanan 3 ülkede altyapı ve inşaat yatırımları için bağlantı kurması sağlanacak.

Star



Bu haber 1,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs