En Sıcak Konular

Gül: Esad olan bitenlerden ders almalı

12 Eylül 2011 12:37 tsi
El Arabiya televizyon kanalına Perşembe günü konuşan ve Esad rejimini, bölgede olan bitenlerden ders çıkarmaya çağıran Cumhurbaşkanı Gül, “Değişen dünyada, totaliter rejimlere artık bölgemizde yer olmadığını bazı Arap liderleri hâlâ anlamadılar

Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu aracığıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a gönderdiği “Son Fırsat” mektubunun içeriğini anlattı.

Gül, “Biz Esad’dan, ülkede akan kanın durmasını, askerlerin ve güvenlik güçlerinin şehirlerden çekilmesini, siyasi mahkûmların tamamının serbest bırakılmasını, reformların ve şeffaf demokratik seçimlerin bir an önce yapılmasını istedik.” dedi.

Gül, “Suriye krizinde Ankara’nın hiçbir gizli çıkarı yok. Biz, her gün Suriye’deki gösterilerde 20-30 sivilin öldüğünü duyuyoruz ve güvenlik güçlerinin göstericilere karşı kullandığı aşırı gücü kabul edemeyiz.

Önemli olan, Suriye’de halk tarafından bir ulusal konseyin kurulması ve bu konseyin, Suriye halkının tamamını temsil etmesidir. Esad’ın, açıkladığı reformlar gecikmiş ve kısıtlıdır. Biz Şam’ın iç işlerine karışmak istemiyoruz. Biz, Suriye’deki taraflara eşit mesafede duruyoruz ve yöneticilerini Suriye halkı seçmelidir” dedi.

Ankara ve Arap Baharı

Arap Baharı ile ilgili konuşan Gül, “Arap dünyasında bu olaylar çıkmadan önce Türkiye, bu sistemlerin değişmesi gerektiğiyle ilgili olarak defalarca uyarıda bulundu. Türkiye, bu değişimlerin üç yolla yapılabileceğini söyledi.

Birinci yol, iktidarda olan rejimler tarafından ciddi ve gerçek reformların yapılması; ikinci yol, halkların ayaklanması ve üçüncü yol da dışarıdan müdahaleler. Değişimlerin bu yollarla yapılacağını söyledik.” dedi.

Cumhurbaşkanı, “Türkiye, Arap halkı için ilham kaynağı olan bir ülke hâline gelmiştir çünkü Türkiye, bölgede modern ve demokratik olan tek İslam ülkesidir. Türkiye’nin, bölgedeki Arap otoriter rejimlerini hiçbir zaman desteklemediğini belirten Gül, “Modern dünyadaki olup bitenlerle ilgili olarak liderlerle ve halklarla açık bir şekilde konuştuk .” dedi.

NATO ve İsrail

Ankara'nın, topraklarında NATO’nun savunma kalkanının kurulmasını kabul etmesiyle ilgili bir soruya Gül, “Türkiye, 1952’den beri NATO’ya üye bir ülkedir ve bu,  muhtemel bir füze saldırısına karşı kurulacak bir savunma projesidir. Bu sistem, herhangi  bir ülkeye karşı kurulmamıştır" dedi.
İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı Uluslararası Adalet Divanına götüreceklerini söyleyen Gül, Türkiye'nin, Gazze’nin denizden ablukasının meşruiyeti konusunda bir karara varılması için Uluslararası Adalet Divanına başvuracağını söyledi.

Ayrıca Gül, İsrail vatandaşlarının Türkiye’deki havaalanlarında aşağılandığa dair haberleri yalanladı.

El Arabiya, Tercüme: BYEGM

Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,025 µs