En Sıcak Konular

80'inci İzmir Enternasyonal Fuarı açıldı

8 Eylül 2011 20:42 tsi
80'inci İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) açıldı. Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'in kendisiyle adeta özdeşleşen Enternasyonal Fuar organizasyonu sayesinde fuarcılık ve uluslararası fu

Kıraç, İzmir'in bir ilke daha imza atmak üzere EXPO 2020 gibi çok önemli bir organizasyona aday olduğunu hatırlattı.

İzmir'in bundan önceki EXPO 2015 adaylığı sürecinde ve sonrasında yoğun ilgi gösteren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, milletvekilleri ve siyasi parti genel başkanlarına teşekkür ettiklerini belirten Kıraç, şöyle konuştu:

''İzmir'den hiçbir zaman esirgenmeyen bu desteklerin EXPO 2020 sürecinde de artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bu noktada tüm kurum ve kuruluşlarımızın yanında küreselleşen dünyamızla bütünleşmiş meslek kuruluşlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin, basınımızın, kanaat önderimizin, sanayici ve iş adamlarımızın, sade vatandaşlarımızın topyekun olarak bu yarışta lobi faaliyetleriyle bizlere destek olacaklarını biliyorum. Yurt dışından gelen saygıdeğer delegasyonu, sanayici ve iş adamlarını da ilimizin bu büyük projesinde yanımızda görmek istiyoruz.''

Fuarın ana teması olan çevre konusunda İzmir'de, özellikle son yıllarda bilincin ve hassasiyetin giderek arttığını gözlediklerini belirten Kıraç, fuarın bu bilinci artıracağına inandığını dile getirdi.

-''FUAR AYRICALIK YAŞATTI''-

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmirliler'in hem kurtuluş hem fuar heyecanını bir arada yaşadığını belirterek, fuarın yıllarca uzay aracı, astronot, renkli televizyon ve son model otomobiller gibi bir çok yeniliği Türkiye'de ilk kez gören insanlar olma ayrıcalığını yaşattığını söyledi.

Yerel yönetim olarak geçmiş uygarlıklar ve kültürlerle bağları güçlü, dünyadaki yeniliklere ve önemli uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapabilecek ölçüde dinamik, bilgiyle gelişen ve zenginleşen, refah düzeyi yüksek, çevresindeki doğal yaşamı, toprağı, suyu ve havası korunmuş bir İzmir için uğraş verdiklerini belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu:

''Bugün kapılarını 80. kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı'nın, kentimizin EXPO 2020 adaylığı ile birlikte çok daha önemli bir misyon üstlendiğine, çok daha anlamlı bir hale geldiğine inanıyoruz. Fuarımızın geleneksel yapısını yeni eğlence, kültür ve sanat etkinlikleriyle zenginleştirmek, geliştirmek istiyoruz. Tüm stratejimizi İzmir'in 2020 yılında yapmasını arzuladığımız büyük EXPO organizasyonu üzerine kurarak projelerimizi bu ana hedef doğrultusunda yürütüyoruz.

Kentimizin bu süreçte, İnciraltı'nın planlanması için özel yasa çıkarılması, tıpkı Antalya örneğinde olduğu gibi, turizm ve hizmet sektörlerine, en kısa zamanda hem de birkaç kat fazla olarak geri döneceğine inandığımız özel teşviklerin getirilmesi ve bölgesel teşvik düzenlemesindeki eşitsizliğin giderilmesi konusunda Ankara'nın omuz vermesine ihtiyacı var. Sayın Bakanlarımız da hazır buradayken, özellikle altını çizmek istedim.

Bu üç mütevazı talebimizin, Akdeniz'in en önemli kentlerinden biri olma hedefiyle hızlanan İzmir'in önündeki birkaç bariyerin kaldırılması olarak algılanmasını istiyoruz.''

-HİSARCIKLIOĞLU-

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise yaptığı konuşmada İzmir'in tarihiyle, kültürü, coğrafyası, beşeri ve üretim gücüyle Türkiye'nin ötesinde dünyada ismini duyuran bir kent olduğunu, bunu EXPO 2015 sürecinde çok daha yakından gördüklerini, İzmir'in yurt dışında ne kadar rağbet gördüğüne şahit olduklarını söyledi.

Artık yeni bir mücadeleye başladıklarını, 2020 için İzmir ve Türkiye olarak aday olduklarını, TOBB olarak dün olduğu gibi bugün de bu sürece her tür desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Atatürk'ün İzmir'e ve ülkemize armağan ettiği İzmir Fuarı sadece ticari değil yeni kurulan bir devletin siyasi bağımsızlığını, ekonomik bağımsızlıkla taçlandırma kararlılığın bir göstergesiydi. 80 yıl geçti İzmir Fuarı binin üzerinde firmanın katıldığı, 1.5 milyon kişinin ziyaret ettiği uluslararası saygınlığı olan bir fuara dönüştü. Ülkemiz dünyanın 16'ıncı, Avrupa'nın 6'ıncı büyük ekonomisi haline geldi. Önümüzde millet olarak inandığımız daha büyük hedefler var. Ortalama yüzde 7 büyüyerek 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına gireceğiz.''

Hisarcıklıoğlu, İzmir'de yapılacak olan yeni fuar alanıyla kentin dünya markası olma özelliğinin taçlanacağını kaydetti.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir de yaptığı konuşmada, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın onun konuğu seçilmeleri dolayısıyla teşekkür ederek, fuarının canlılığı ve etkinliğiyle Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olduğunu söyledi.

Denizli'nin ekonomideki etkinliğinin son yıllarda arttığını ve kentin yıllık ihracatının 2,5 milyar dolara ulaştığını dile getiren Demir, tekstil sektörünün yanı sıra kentin tarım ve hayvancılıkta da yoğun üretim gösterdiğini kaydetti.

Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs