En Sıcak Konular

İshak Alaton İsrail defterini kapattı

8 Eylül 2011 15:17 tsi
İshak Alaton İsrail defterini kapattı Türkiye'nin önce gelen işadamlarından Yahudi asıllı İshak Alaton'dan İsrail Hükümeti'ni kızdıracak sözler...

Alman Radyosu, Türkiye'deki Yahudilerin durumu ve Türkiye'nin İsrail ile gerilen ilişkilerini konu edinen bir haberinde Türkiye'nin önce gelen işadamlarından Yahudi asıllı İshak Alaton'un görüşlerine yer verdi.

Doğu Afrika'daki açlığın önüne geçmek için 1 milyon dolar yardımda bulunması, adalet ve daha fazla demokrasiden yana olması dolayısıyla Türkiye'de takdir gördüğü belirtilen Alaton, radyoya yaptığı açıklamada Türkiye'de Yahudi olmanın kendisi için bu zamana kadar özel bir durum oluşturmadığını söyledi. Her yerde olduğu gibi Türkiye'de de Yahudi karşıtlığının olduğunu söyleyen Alaton, Türkiye ile İsrail arasındaki krizin İstanbul'daki 25 bin Yahudi'nin Müslümanlarla birlikte yaşamasını daha kolay hale getirmediğini, ancak kesinlikle devlet tarafından yapılacak bir baskı korkusu taşımadığını söyledi. Alaton şöyle devam etti: "Hatta diyebilirim ki, bu hükümet biz azınlıklara karşı önceki bütün hükümetlerden daha çok anlayışlı. Kanunlarda burada yaşayan ‘yabancılar' olarak adlandırıldığımız 40'lı, 50'li ve 60'lı yılları hala hatırlıyorum. Bugün kanun önünde bu ülkenin eşit haklara sahip vatandaşlarıyız. Neden düne göre daha fazla endişe içinde olayım?"

Yaşanan krizden dolayı İsrail'e göç etmeyi de düşünmediğini belirten işadamı İsrail'deki hükümetin baskıcı olduğunu söyledi. Alaton şöyle dedi: ‘İsrail'de, Türkiye'deki Yahudi Cemaati'nin bu krizden dolayı sıkıntıya düşmek zorunda olmasına hiçbir şekilde karşı olmayacak bazılarının olabileceğini tasavvur edebiliyorum. Çünkü böyle bir durumda şunu söylerlerdi: İsrail'e gelsenize! Ama bu benim için kesinlikle söz konusu değil, zira İsrail yanlış yöne gidiyor, hükümet giderek baskıcı bir hal alıyor. Orada daha mutlu olamazdım. Tam tersi."

Türkiye ile İsrail arasındaki ortaklığın önceleri iddia edildiği pek de sıkı olmadığı görüşünü savunan Alaton, "İki ülke arasındaki sözümona çok iyi ilişkiler özellikle askeri ilişkilere dayandığı için şimdi acısı çıkıyor. İnsanlar arasındaki irtibat çok fazla ihmal edildi. Giderek artan yabancılaşmaya İsrail tarafında her fırsatta Türk veya Müslüman olan her şeye her fırsatta nefretini izhar eden Dışişleri Bakanı Avigdor Liebermann gibi radikal siyasiler eklendi. Korkarım, İki ülke arasındaki ilişkiler düzelmekten ziyade daha da kötüleşecek." dedi.

Almanya Radyosu'nun haberinde Yahudilerin Türkiye'ye 1492 yılında İspanya Engizisyonu'nun zirveyi bulduğu bir dönemde geldiği ve bugün bir gazete, bir hastane, yaşlılar evi ve bir düzine sinagoga sahip olduğuna yer verildi. Radyo, azınlıklara geri verilen vakıf malları ve tazminatlardan Yahudilerin de faydalanmasını sağlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e karşı duyduğu antipatiyi gizlemediği, ancak Türkiye'nin Yahudilerine karşı yürüttüğü politikasını Osmanlı hoşgörüsünün belirlediği yorumunda bulundu.

CİHAN 

Bu haber 1,874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,653 µs