En Sıcak Konular

'Sorumlular acilen yargılanmalı'

8 Eylül 2011 15:04 tsi
MAZLUMDER İstanbul Şubesi Başkanı Cüneyt Sarıyaşar, ''Bütün bu gecikme ve yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen soruşturmanın bir an önce hızlandırılması ve İsrail devleti görevlileri hakkında dava açılarak yargılanmanın yapılması gerekmektedir'' dedi.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi'nde Palmer Raporu'nu değerlendirmek üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan Sarıyaşar, Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen saldırı ile ilgili çalışmaları sonucu toplanan deliller ve yolculara ait ifadelerin sadece Türkiye'de yürütülen soruşturmada kullanılmadığını belirterek, aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen BM İnsan Hakları Komisyonu'nun raporuna da dayanak teşkil ettiğini kaydetti.

Sarıyaşar, gelinen noktada MAZLUMDER olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin kararlarını ve girişimlerini doğru bulmakla birlikte zaman olarak geç kalındığını düşündüklerini ifade etti.

Şu ana kadar herhangi bir dava ya da verilmiş bir takipsizlik kararının mevcut olmadığını hatırlatan Sarıyaşar, ''Bütün bu gecikme ve yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen soruşturmanın bir an önce hızlandırılması ve İsrail devleti görevlileri hakkında dava açılarak yargılanmanın yapılması gerekmektedir'' diye konuştu.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi gönüllü Avukatı Burhani Çetinkaya da, Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen saldırı ile ilgili gelinen süreçte soruşturmanın ulusal ve uluslararası siyasi mülahazalarla geciktirilmesi ve kamuoyunun beklentilerinin karşılanmamasının, ulusal ve uluslararası siyasetin hukuk üzerinde etkinlik kurma çabalarının bir sonucu olarak görüldüğünü söyledi.

Burhani Çetinkaya, ''Soruşturma dosyası tekemmül ettiği halde halen kovuşturma aşamasına geçilmemiş olmasına ilişkin olarak gönüllü avukatların ortak kanaati, soruşturmanın 'siyasi nedenlerle' geciktirildiğidir. Bu husustaki kaygılarımız daha önce basın yoluyla kamuoyuna tarafımızdan duyurulmuştur. Ancak bu tarihten sonra da herhangi bir ilerleme olmamıştır'' şeklinde konuştu.

Mavi Marmara saldırısının uluslararası ve insan hakları hukuku bağlamında değerlendirmesini içeren temel uluslararası metninin BM İnsan Hakları Konseyi'nin Mavi Marmara Saldırısı raporu olduğuna dikkati çeken Çetinkaya, bu heyetin Palmer Komisyonu'ndan farklı olarak, olayın siyasi değil, hukuki yönlerini inceleyen ve tespit eden bir rapor olduğunu vurguladı.

Çetinkaya, BM İnsan Hakları Konseyi'nin saldırıda savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işlendiği tespitinde bulunduğunu ifade ederek, tespitlerin, uluslararası ve insan hakları hukukun çok ağır bir şekilde ihlal edildiği yönünde olduğunu kaydetti.

AA



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,981 µs