En Sıcak Konular

'İsrail Arap devrimlerini doğru okumalı'

8 Eylül 2011 13:25 tsi
Katar Emiri Hamad bin Halife El Tani çarşamba akşamı El Cezire Arapça televizyonuna özel bir röportaj verdi.

Katar emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani çarşamba akşamı El Cezire Arapça kanalında canlı yayında Arap dünyasındaki gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

İlk olarak son zamanlarda gündeme gelen İsrail Filistin meselesine değinen Emir Filistin'in Birleşmiş Milletler'de adil bir muamele görmesi için çağrıda bulundu. El Tani bunun yanı sıra Uluslararası Organizasyonun Filistinliler'e bağımsız bir devlet kurmada yardımcı olmasını istedi.

 

Emir El Cezire'ye verdiği özel röportajda İsrail'in Arap dünyasında yaşanan değişimleri doğru okuması gerektiğini belirterek, demokratikleşme hareketleri ile birlikte değişen siyasi yapının farkında olması gerektiğini söyledi.

 

Emir Katar'ın Gazze'deki Filistinliler'i sonuna kadar desteklediğini kaydederken bu durumun İsrail'i memnun etmediğini bildiklerini de sözlerine ekledi. 'Hamas hükümeti Gazze'de ve Batı Şeria'da seçimlerle iş başına geldi. Dolayısyla Hamas yasal bir hükümettir' diyen El Tani, Hamas'ı desteklerken yasal bir hükümeti desteklediklerinin altını çizdi.

 

Röportajında Libya'ya geniş bir yer ayıran Emir, Katar'ın Libya'ya yapılan askeri operasyonda yer alması ile ilgili çıkan söylentilere değindi. Katar'ın Libya'da bazı ihtirasları ve menfaatleri olduğu iddialarını reddeden Emir 'Herkes biliyor ki biz zengin bir ülkeyiz ve kimsenin yardımına ihtiyacımız yok. Biz oraya Libya halkının menfaati için müdahale ettik. Ayrıca Libya halkının kendi zenginliklerinin yağmalanmasına ve sömürülmesine izin vermesi zaten düşünülemez.' ifadelerini kullandı.

 

Libya'da artık geriye dönüş olmayacağını belirten El Tani 'Kimse devrimden acil başarılar beklemesin, Dünyada hiçbir devrim beklentileri çabucak karşılayamamıştır.' diye konuştu.

 

El Tani, Libyadaki isyancılar arasındaki İslamcı radikallerin bulunması ile ilgili olarak ise böyle bir problemin var olduğunu, ancak esas sorunun devrimlerin demokrasiye dönüşüp dönüşmeyeceği olduğunu söyledi. Bazılarının radikalliği hükümetlerin ve diktatörlerin baskılarından kaynaklanıyor.' diyen El Tani ülkede 'radikaller' olarak bilinen grupların sivil toplum ve demokratik hayata inandıklarını bildiğini ve geniş bir katılımla bu radikalliğin sona ereceğini kaydetti.

 

Emir, Katar'ın Libya'ya karşı yürütülen uluslararası koalisyona katılması ile alakalı olarak 'Katar'ın, Arap olmayan devletlerin katkısı olmadan diğer Arap ülkeleri ile işbirliği içinde hareket edebilmesini arzu ederdim. Libya halkının yardım taleplerine kayıtsız kalamazdık' 'ifadesini kullandı.

 

Emir El Tani ayrıca Arap olmayan güçlerin Libya halkını baskıdan kurtarmaya yönelik uluslararası kampanyaya katılmasına karşı memnuniyet duyduklarını da sözlerine ekledi.

 

Katar Emiri, Suriye yönetiminin Arap Birliğinden bir delege ile görüşmeyi reddetmesi yönündeki söylentilere yönelik olarak medyada çıkan bu tür söylentilerin Şam tarafından resmi olarak teyid edilmediğini ve Arap Ligi genel sekreterinin Şam'a mutlaka gideceğini belirtti.


Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs