En Sıcak Konular

Avrupa'nın borç krizi tablosu

8 Eylül 2011 13:24 tsi
Avrupa'nın borç krizi tablosu Gazeteci Larry Elliot, The Guardian gazetesinde yayınlanan yazısında Avrupa ekonomisinin bugünkü tablosunu çıkardı.

Larry Elliot *

İTALYA

Silvio Berlusconi hükümeti, yeni vergiler ve bütçe kesintileri öngören mali paket nedeniyle parlamento desteğini korumak için çabalıyor ancak örgütlenen grevler nedeniyle sıkışmış durumda. Emeklilik yaşını yükselten paketle, daha ziyade geliri düşük olanları etkileyen VAT(KDV) yüzde 21'e yükseltilirken, kazancı 500 bin Euro'dan fazla olanlara ise sadece yüzde 3'lük bir gelir vergisi konuluyor.

Berlusconi, bakanlarına 'altın kural'ın onaylanacağını ifade ediyor. "Altın kural", bütçenin denk tutulmasının anayasada kayıt altına alınmasını öngörüyor.

Dün ülkede gerçekleşen grev, zengin İtalyanların vergilerden ve devlet harcamalarından kaçmasına karşı çok ciddi bir öfkenin de var olduğunu gösterdi. Uzmanlar, İtalya'nın ikinci bir Yunanistan olabileceğini düşünüyor.

ALMANYA

Gösterişli konumuna rağmen, Almanya'nın durumu, hep kazanan olmaktan uzak gözüküyor. Temmuz ayının başından beri Alman borsa endeksinde(DAX) yüzde 29'luk bir düşüş yaşandı.

Bu Londra borsasındaki durumdan dahi daha kötü. Alman vergi mükellefleri, Euro Bölgesi'ndeki ülkelere kredi açılmasına gittikçe daha kuşkulu hale geliyor. Bu da içeride, baskıyı Angela Merkel'in üzerine yüklüyor.

İSPANYA

Geçtiğimiz günlerde, İspanya, dayatılan kurtarma paketine reddetti. Bir İspanyol sendika lideri, Başbakan José Luis Rodríguez Zapatero'nun sendika liderlerini ve iş adamlarını "uçurumun kenarındaki İspanya ekonomisi için bir kurtarma paketi" olarak gördüğünü ifade ettikten sonra, İspanya'nın Maliye Bakanı Elena Salgado, geçtiğimiz ay yardıma çağrılan IMF'nin bütün önerilerini geri çevirdi.

Sonuç olarak, kesin olan, İspanya'nın derin bir krizde olduğudur. Ülke borçlanma gereksinimini ortadan kaldırma yolu olarak, devlet kaynaklarının yüzde 30'unu özelleştirmeyi öngören bir programa başladı.

YUNANİSTAN

Alman ve Finlandiyalı politikacılarının yoğun ateşi altında olan Papandreou'nun merkez sol hükumeti, birçok suçlamayla karşı karşıya. Hükumet, devlet harcamalarında büyük bir kesintiye giderken, ikinci bir kurtarma paketi elde edebilmek için geniş bir özelleştirme programı başlattı.

PORTEKİZ

Birçok ekonomist, Portekiz ve Yunanistan'ı aynı kefeye koyuyor. Portekiz'in yeni bir kurtarma paketi alabilmesi için daha fazla bütçe kesintisine başvurması bekleniyor. Maliye Bakanı Vitor Gaspar, Portekizlilerin, önümüzdeki yıl daha fazla vergi ödemesi gerekeceğini ifade ediyor. Gelecek sene, Portekiz'deki işsizlik oranlarının yüzde 13'ün üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

İNGİLTERE

Bir dizi iç karartıcı sonuç veren mali anketten ve tüketici güveninin keskin düşüşünden sonra Şansölye George Osborne'nin Birleşik Krallık için büyüme tahminleri çökmüşe benziyor. Can alıcı sektörlerdeki son on yılın en kötü düşüşünü gösteren araştırmadan sonra pazartesi günü, menkul kıymetler borsasının durumu endişe vericiydi.

İmalat sektöründeki benzer bir araştırma da o denli kötüydü. Ekonomi, çifte resesyona girmiş gibi gözüküyor. Şansölye kemer sıkma politikalarını hayata geçiriyor ve İngiliz Merkez Bankası yöneticisi Mervyn King'in düşük faiz oranlarını hafifletebileceğini umuyor.

İRLANDA

İrlanda tarihindeki en büyük resesyonlardan birini yaşıyor. Geçtiğimiz sene İrlanda, IMF'den 85 milyar Euro kredi almak durumunda kaldı. Bu yüksek miktardaki borcun acısı yeni yeni çıkıyor. Oldukça düşük büyüme rakamlarına sahip İrlanda, ihracata bel bağlamış durumda. Ancak, ağır borç yükünü kaldırabilmesi için, iç tüketimdeki düşüşü durdurması gerekiyor.

* The Guardian, Tercüme: İlkay Cem Karakurt,  ETHA



Bu haber 968 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,401 µs