En Sıcak Konular

CHP, kuruluşunun 88. yıldönümünü kutluyor

8 Eylül 2011 11:52 tsi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, CHP'nin kuruluşunun 88. yıldönümünü coşku ve heyecanla kutladıklarını söyledi.

Karaahmetoğlu, yaptığı açıklamada, CHP'nin; Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, Kurtuluş Savaşı'nı örgütleyen ve yürüten Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin devamı olarak 9 Eylül 1923 tarihinde kabul edilen "Parti Tüzüğü" ile kurulduğunu hatırlattı. "Partimiz, resmi olarak 9 Eylül 1923 tarihinde kurulmuş olsa da kuruluş felsefemiz ve bu husustaki irademiz 1919 yılına dayanmaktadır" diyen Karaahmetoğlu, ilk kongrenin 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Sivas Kongresi olduğunu ifade etti. Halk Fırkası adıyla kurulan partinin adının başına 10 Kasım 1924 tarihinde Cumhuriyet sözcüğü eklendiğini belirten Karaahmetoğlu, 9 Mayıs 1935 tarihinde gerçekleştirilen 4. Kurultayda bugünkü Cumhuriyet Halk Partisi adının benimsendiğini söyledi.

Karaahmetoğlu, 15 Ekim 1927 tarihinde toplanan ikinci kongrede; Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laikliğin CHP'nin dört temel ilkesi olarak benimsendiğini hatırlatarak, "10 Mayıs 1931 tarihinde gerçekleştirilen üçüncü kurultayda Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleri de parti tüzüğü ve programına girmiştir. 13 Şubat 1937 tarihinde de 1924 Anayasası'nın ikinci maddesine 'Türkiye Devleti; Cumhuriyetçi, Milliyetçi, Halkçı, Devletçi, Laik ve Devrimcidir' İbareleri eklenmiştir. Partimize girmenin koşulu da 'Ulusal Kurtuluş hareketine karşı çıkmamış olmak ve kamu mallarına el uzatmamış olmak' şeklinde belirlenmiştir. Partimiz kurucu ve değişmez Genel Başkanımız Mustafa Kemal'in önderliğinde Ulusal Kurtuluş reçetesini yazan ve de emperyalist devletleri topraklarımızdan kovarak ulusal bağımsızlığımızı kazandırmıştır. Bizler; kul iken yurttaş, ümmet iken ulus olmamızı sağlayan ve de yüce meclisinde oturmaya sandalyesi dahi bulunmaz iken bir taraftan Osmanlı'nın miras bıraktığı savaş tazminatını ödeyen, demir çelikten, Sümerbank'a, şeker sanayinden, çimentoya, demir yollarından limanlara kadar temel kurumları hem de 1 lira dahi borç almadan kuran bir anlayışın, geleneğin sahipleriyiz. Çok partili siyasal yaşama geçişi de sağlayan partimiz; 1960'lı yıllarda ortanın solu, 1970'li yıllarda demokratik sol kavramlarıyla, önerdiği sosyal reformlarla düzen değişikliğini hedefledi. Devlet partisinden halkın partisine, düzen partisinden değişimin partisine dönüştü. CHP, tarihsel geleneğinin yanısıra sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini de benimseyerek; evrensel sosyal demokrasinin özgürlük, eşitlik, dayanışma, barış, emeğin yüceliği, hukukun üstünlüğü, dengeli kalkınma, gönenç, doğanın ve çevrenin korunması, çoğulcu ve katılımcı demokrasi değerlerine ve insan haklarına dayanan, gücünü halktan alan çağdaş demokratik sol bir siyasal kuruluştur. Partimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 'Benim iki büyük eserim vardır. Biri Cumhuriyet diğeri Cumhuriyet Halk Partisidir' demektedir. Kuruluşumuzun 88. yılını kutladığımız bugün, Mustafa Kemal'in birinci eseri Cumhuriyet başta olmak üzere tüm eserlerini korumaya kararlıyız." diye ifade etti.

cihan



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs