En Sıcak Konular

İsrail Baharı kaçınılmaz

8 Eylül 2011 09:44 tsi
İsrail Baharı kaçınılmaz 'Sorun Türkiye ile İsrail arasında ikili bir mesele değil'

Ortadoğu, Soğuk Savaş’ın ardından, küreselleşen dünya içinde büyük bir çukur gibi kaldı.

...

Bush ile, Obama önderliğindeki Demokratlar arasında yöntemde devasa farklar vardır. Fakat ikisinin de birleştiği nokta bölgenin değişmek zorunda olduğudur. Bölgesel değişim ise sadece Araplarla sınırlı kalamaz. Yapısal bir dönüşüm bekleniyorsa bu değişimin temelinde Araplar kadar İsrail ve İran da olmak zorundadır. Çünkü eski Ortadoğu daha çok bu iki ülke sayesinde ayaktadır. Başka bir deyişle İsrail ve İran tıpkı Kaddafi, Saddam, Esed ve Mübarek gibi eski Ortadoğu’ya aittir. Bu ülkeler ya değişeceklerdir, ya da değişim rüzgârlarından ağır hasarla çıkacaklardır.

İsrail Batı’da çok güçlü dostlara sahip. Bu nedenledir ki “Amerika için İsrail bir dış politika değil, bir iç politika konusudur” denir. Özellikle Obama gibi ilk dönemini yaşayan hiçbir Amerikan başkanı İsrail’e kafa tutamaz. Eğer tutarsa bunu Yahudi seçmenler, işadamları ve İsrailci medya ilk seçimde ağır bir şekilde ödetirler. Nitekim bölgede değişimin İsrailsiz olamayacağını adı gibi bilen Obama İsrail’in sert uyarılarıyla kendisine geldi ve İsrail önlemlerini askıya almak zorunda kaldı.

Türkiye yalnız değil

Ne Ortadoğu, ne de İsrail’in bu haliyle devam edebilmesi mümkün değil. İsrail bu haliyle Batı’ya ve küresel sisteme ağır zararlar veriyor. Tüm bölge büyük bedeller ödenerek değiştirilirken, İsrail’in bunu engellemesine müsaade edilemez. İsrail’in değişime direnişi bazı şeyleri geciktirebilir, ancak İsrail böyle davranarak asıl zararı kendisine verir.

Belki Türkiye’nin şansı da bu noktada ortaya çıkıyor. Sorun Türkiye ile İsrail arasında ikili bir mesele değil. İsrail ısrarla konuyu bir tür AK Parti ve Erdoğan sorunu olarak lanse etmeye çalışacaktır. Türkiye bu oyuna düşmeden, Batı’da ve Yahudi diasporasında değişim yanlısı partnerler bularak yoluna devam etmelidir.

Sedat Laçiner / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,435 µs