En Sıcak Konular

Fransa'dan Türkiye çıkarması

8 Eylül 2011 09:41 tsi
Fransa'dan Türkiye çıkarması Libya olayındaki tutumu ve Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkışları nedeniyle soğuyan ilişkileri düzeltmek isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, 5 bakanını önümüzdeki dönem Türkiye’ye yolluyor.

Fransa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı politikaları ve “Libya’da başrol oynama çabaları” nedeniyle soğuyan Paris-Ankara ilişkilerini ısıtmak için harekete geçiyor. Türkiye ile daha “yakın ve güvenilir” ilişki kurmak isteyen Fransa, önümüzdeki dönem 5 bakanını Türkiye’ye gönderiyor. Fransız diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, diplomasinin başına Alain Juppe gibi tecrübeli bir politikacının gelmesinin ardından, Türkiye ile ilişkiler de yeniden masaya yatırıldı. Fransız medyasının da, diplomasiye getirdiği yeni tarza sık sık vurgu yaptığı Juppe, yeni dönemde Türkiye ile ilişkilerin yakınlaşmasını istiyor. Bu çerçevede Fransa ile Türkiye arasında tam bir mekik diplomasisi başlayacak.

Fransa’nın dönem başkanlığını yürüttüğü G-20’nin 15 Eylül’de yapılacak toplantısı için Maliye Bakanı François Baroin ve Sarkozy’nin 2012 seçim kampanyasının ana hazırlayıcılarından Tarım Bakanı Bruno Le Maire İstanbul’a gelecek. Fransız Kentleşme Bakanı Maurice Leroy da, ‘Büyük Paris’ projesinin inşaası için yapılabilecek işbirliği olanaklarını konuşmak üzere İstanbul’a gidecek.

PKK’ya karşı işbirliği

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin “Beyninin yarısı” diye anılan İçişleri Bakanı Claude Gueant, eylül ayı sonunda Ankara’ya gidecek. Fransa’da yoğun olarak sürdürülen PKK operasyonlarının önemli aktörlerinden Bakan Gueant, iki ülke içişleri bakanları arasında, uluslararası uyuşturucu trafiği, terörle mücadele ve özellikle PKK konusunda karşılıklı istihbarat alışverişini kolaylaştıracak bir anlaşmayı imzalamak üzere Ankara’da bulunacak.

Juppe Ankara’ya geliyor

Son olarak ekim ayında Dışişleri Bakanı Alain Juppe Ankara’yı ziyaret edecek. Fransa’nın en önemli milli günü 14 Temmuz törenlerini bırakarak İstanbul’daki Libya Temas Grubu toplantısına bizzat katılan Juppe, ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla ekim ayında yeniden Ankara’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Eylül ayında yapılması planlanan ziyaret Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yoğun BM programı nedeniyle ekime alındı. Juppe, son olarak Türkiye-İsrail gerginliği konusunda İsrail’in yanında yer almayan ve tarafları diplomatik diyaloğa davet eden bir tavır sergiledi.

Arzu Çakır Morin / Hürriyet



Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,542 µs