En Sıcak Konular

Erdoğan, liderleri devrilen ülkelere gidiyor

8 Eylül 2011 08:52 tsi
Erdoğan, liderleri devrilen ülkelere gidiyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arap Baharı'nın lider değişikliğine zorladığı ülkeleri ziyaret edecek.

İlk olarak 12 Eylül'de Mısır'a gelecek olan Erdoğan, ardından Tunus'a, sonra da Libya'ya geçecek. Mısır'dan sonra düşünülen Gazze gezisi ise gerek Mısır yönetimi gerekse Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın soğuk bakması yüzünden iptal edildi.Türk-İsrail ilişkilerinin krizde olduğu bir dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'a kritik bir ziyarette bulunuyor. İsrail medyasında 'Türkiye İsrail'e karşı Mısır'la ittifak peşinde' şeklinde yorumlanan ziyaret daha çok ekonomik ağırlıklı. Ülkenin fiili cumhurbaşkanı konumunda bulunan Ordu Yüksek Konseyi Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve Başbakan İssam Şeref'le görüşecek olan Erdoğan'ın Gazze ziyareti ise Mısır tarafının ikna edilememesinden dolayı programdan çıkarıldı. Gazze ziyaretine Mısır kadar Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da soğuk baktığı belirtiliyor.

Erdoğan, Mısır'ın ardından 14 Eylül'de Tunus'a yapacağı ziyarette ise Cumhurbaşkanı Vekili Fuad el Mebazza, Başbakan El Baci Kaid el Sebsi ve önde gelen siyasi parti liderleri ile görüşmelerde bulunacak. Erdoğan, 15 Eylül'de geçeceği Libya'da ise Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüşecek. Bu ziyarette, Libya'daki siyasi dönüşüm, kurumsal yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma sürecine Türkiye'nin sağlayabileceği katkılar ele alınacak.

Mısır-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem

Rejim değişikliklerinin yaşandığı her üç ülkede de geçici yönetimler iş başında bulunuyor. Tunus ve Mısır'da askerlerin kontrolünde geçici hükümetler görev yapıyor ve yıl sonuna kadar ilk demokratik seçimlerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Libya'da ise henüz bir devlet yapısı ortada yok ve Kaddafi'yi deviren muhaliflerin oluşturduğu Geçici Milli Konsey, ülkede fiili hükümet durumunda.

Türkiye, Ortadoğu'da önem verdiği ülkelerin başında gelen Mısır'la ilişkilerin stratejik boyuta taşınması için yıllardır yoğun bir çaba sarf ediyor. Geçtiğimiz yıl sonunda Başbakan Erdoğan'ın ziyaretiyle son şekli verilmesi planlanan iki ülke arasındaki 'stratejik diyalog' görüşmeleri, ülkede başlayan ve rejim değişikliğiyle sonuçlanan gösterilerden sonra ertelenmişti. İki ülke, 3 Kasım 2007'de imzaladıkları 'Stratejik Diyalog Çerçeve Muhtırası' çerçevesinde siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel ilişkilerin daha da yakınlaştırılması için gayret gösteriyor.

Türkiye, Mısır'la yapılacak stratejik işbirliği anlaşmaları ile bölge sorunlarına daha kolay ve hızlı çözüm bulunacağını belirtiyor. Türkiye, dış ticarette fazla verdiği ülkelerin başında gelen Mısır'la ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için özellikle de vizelerin kaldırılması ve İskenderiye ile Mersin limanları arasında Ro-Ro seferleri düzenlenmesini istiyor. Ancak Türkiye'nin bu iki talebine Mısır yönetimi şu ana kadar olumlu cevap vermedi. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 4 milyar dolar civarında.

Türkiye'nin İsrail büyükelçisini sınırdışı etmesi ve iki ülke arasındaki askeri ve ekonomik ilişkileri askıya alması, Mısır medyası tarafından İsrail ile benzer sorunlar yaşayan Mısır'a örnek olarak gösteriliyor. Yayınlanan haberlerin yanı sıra akademisyenler ve her gün yenileri kurulan parti temsilcileri Mısır'ın derhal İsrail büyükelçisini sınırdışı etmesini, 1979 tarihli Camp David Anlaşması'nı iptal etmesini ve İsrail'e gaz sevkiyatının durdurulmasını istiyor. Geçtiğimiz ay İsrail askerleri, 5 Mısır sınır muhafızını öldürmüş, bunun üzerine İsrail'in Kahire büyükelçiliği önünde günler süren gösteriler düzenlenmişti.

Mısır'a ziyareti öncesinde bakanları topladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelecek hafta planlanan Mısır ziyaretiyle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve bazı danışmanlarıyla bir araya geldi. Görüşme öncesinde, Dışişleri Bakanlığı'nda da söz konusu ziyaretle ilgili Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla bir toplantı yapıldı. Mısır ziyareti öncesinde koordinasyon amacıyla bir araya gelen bakanlar, ziyarete ilişkin çalışmaları gözden geçirdi.

zaman

Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,327 µs