En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu bu kez Ergin'e çattı

7 Eylül 2011 21:56 tsi
Hükümeti İsrail'e usulen bağırmakla suçlayan "Hiçbirşey yapacamayacaklar" diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun hedefinde bu kez Adalet Bakanı Ergin vardı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail'e yönelik yaptırımlarla ilgili olarak hükümeti eleştirerek, ''Usulen bağırıyorlar; 'İsrail'e şunu yapacağız, bunu yapacağız'. Hiçbir şey yapamazsın sen. Senin yapabilmen için önce sende yürek lazım'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Kuşadası'nda, eski adalet bakanlarından Mahmut Esat Bozkurt adına yaptırılan heykel ve parkın açılışını gerçekleştirdi.

Burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kılıçdaroğlu, ''Çünkü biz genlerimizi Kuvay-i Milliye'den aldık. Dokumuzda Kuvay-i Milliye var. Geçmişimizde Mahmut Esat Bozkurt'lar var' 'dedi.

Mahmut Esat Bozkurt'un, Türkiye'de adaleti, hukukun üstünlüğünü getiren ilk Adalet Bakanı olduğunu, Bozkurt'un döneminde çıkan yasalarda bugün özlem duydukları genel evrensel hukukun görüldüğünü dile getiren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

''Onun adalet anlayışına baktığınızda hapishanede milletvekili olmaz. Onun adalet anlayışında halkın egemenliği vardır, ulusun egemenliği vardır. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' der. O anlayışı yaşatmak için mücadele ediyoruz. O dönemlerde hukukun üstünlüğü kavramı vardır. Üstünlerin hukuku kavramı yoktu. O dönemde adalet bakanları ihale dağıtan insanlardan seçilmezlerdi. Adalet bakanları ülkeye adalet getirenlerden seçilirlerdi. Şimdi ki adalet bakanlarının adı adalet bakanı. Kendisi adalet dağıtan değil, kendisi adaletin arkasında duran değil. 'Ben nasıl adaleti engellerim' diye yol yöntem arayanlardan oluşturulan adalet bakanları var. Biz hukukun üstünlüğünü, adaletin üstünlüğünü her yerde arıyoruz. Adalet bakanı sıfatı vermekle adalet bakanı olmaz. Adalet bakanı hukukun üstünlüğü yanında yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını savunur. Mahmut Esat Bozkurt, Mustafa Kemal'in Adalet Bakanıdır. Mustafa Kemal'in adalet bakanı olmak kolay değildir. O, Adalet Bakanlığı yaptığı dönemde Avrupa Birliği yoktu. Ama çağdaş uygarlık hedefini Mustafa Kemal Atatürk göstermişti.''

Kılıçdaroğlu, adaleti sağlayan, tesis eden, onun arkasında duran bir toplumdan adaleti arayan bir topluma dönüşüldüğünü iddia ederek, ''Elimizde meşale adaleti arıyoruz. Adaleti bulacağız. Güçle, inançla bulacağız. Tek kişi kalsak bile adaleti yakalamak için mücadele vereceğiz. Çünkü adalet sadece bizim için değil, herkes için geçerli bir kavramdır'' dedi.

-''HERKES İÇİN ADALET OLMASI LAZIM''-

Basılmamış kitabın imhasının olduğu bir ülkede adaletin her zamankinden daha fazla sorgulanması gerektiğini, bunun adalet olamayacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Herkes için adalet olması lazım. Bizimle aynı düşüncede olmayan insanlara bile adaleti götürmek zorundayız. Basılmamış kitabın imhasının olduğu ülkede adaleti her zamankinden fazla sorgulamamız lazım. O adalet, adalet değildir. Gazeteci alacaksınız içeriye. Hapse atacaksınız. Davasına, mahkemesine gizli kararı koyacaksınız. Onun avukatı bile niye tutuklandığını bilmeyecek ve siz bunun adına adalet diyeceksiniz. Buna, ileri demokrasi diyeceksiniz. O demokrasi ileri değil, toplumu geriye götüren demokrasidir. O demokrasinin adı Recep Tayyip Erdoğan demokrasisidir ve çağ dışıdır. O demokrasi anlayışı parlamentoyu saf dışı bırakan anlayıştır. Parlamento tatildeyken gece gündüz kanun hükmünde kararname çıkaracaksınız. Bir hafta çıkardığınız kararnameyi tekrar değiştireceksiniz. Birileri size sormayacak mı? 'Dün çıkardığınızı bugün niye değiştirdiniz?'. Bunların hesabını parlamento açılınca soracağız. Bir kişi bile kalsak soracağız. Hiç endişe etmeyin siz.''

Kemal Kılıçdaroğlu, halkı aydınlatacaklarını, halka doğruları söyleyeceklerini ifade ederek, ''Bakın Allah aşkına Suriye'yle dost olduk. Ortak bakanlar kurulu oluştu. Vizeleri kaldırdık. Ne oldu birden bire Suriye'yle savaş eden ülke konumuna geldik. Ne oldu? Hükümetse aynı hükümet. İki ülkede de aynı hükümet var. Birileri talimat verdi. Birilerinin taşeronu olarak biz kalktık Suriye'ye savaş ilan ediyoruz, o noktaya geldik. Bu ne demektir? Hukuk olmadığı gibi bağımsız dış politikası olmayan bir hükümet var şu anda Türkiye'de'' diye konuştu.

-İSRAİL'E YAPTIRIMLAR-

Mavi Marmara gemisi baskınına da değinen Kılıçdaroğlu, bu gemiye İsrail askerlerinin yaptığı saldırı sonucunda hayatını kaybedenleri anımsatarak, şunları kaydetti:

''Bizim insanlarımız öldü. Hepsinin kanı yerde kaldı. Usulen bağırıyorlar. 'İsrail'e şunu yapacağız, bunu yapacağız'. Hiçbir şey yapamazsın sen. Senin yapabilmen için önce sende yürek lazım. Efendim neymiş 'Askeri anlaşmaları askıya aldık'. Zaten onlar askıdaydı. Peki sormak lazım; bu füze kalkanını kim için getirdin Türkiye'ye? İsrail'in güvenliğini sağlamak için. Milleti de yanıltmak için 'İsrail'e kafa tutuyorum' diyorsun. Şimdi kalkmışsın efelik satıyorsun. O efeliği sana bırakmayacağız hiç meraklanma. Biz senin ne mal olduğunu bu ülkeye anlatacağız.''

Kuşadası Belediye Başkanı Mehmet Esat Altungün ise Kuşadalı olan Mahmut Esat Bozkurt'un heykeli ve adına yapılan parkı açmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Altungün, Kuşadası halkı adına Kılıçdaroğlu'na çiçek takdim etti. Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra parkın ve heykelin açılış kurdelesini kesti.

aa

Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,719 µs