En Sıcak Konular

Merkel: Euro çökerse Avrupa da çöker

7 Eylül 2011 19:46 tsi
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın Federal Parlamentosu'nda 2012 yılı bütçe görüşmeleri Euro bölgesindeki ekonomik krizin gölgesinde geçiyor.

Alman Anayasa Mahkemesi'nin Yunanistan'a yardım paketi ve Euro'yu kurtarma fonunun anayasaya aykırı olmadığına hükmetmesi hem Alman hükümetine ve hem ekonomi dünyasına rahat nefes aldırdı. Bütçe görüşmelerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'nın geleceği Euro'ya bağlı olduğunu vurgulayarak, "Euro çökerse Avrupa da çöker." dedi.Libya konusunun yanı sıra Euro bölgesindeki krizin yönetiminden dolayı eleştirilere maruz kalan Alman hükümeti, Yunanistan'a yardım paketinden dolayı sancılı dönem geçirdi. Hükümetçe kararlaştırılan söz konusu paketinin Alman Anayasası'nda aykırı olduğunu savunan Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Peter Gauweiler ve beş ekonomi profesörü Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Sonucu dünya ekonomik konjonktürü etkileyecek derecede önemli olan bu davanın sonucu merakla bekleniyordu. Nitekim olumsuz bir karar Alman hükümetinin onayladığı kısa adıyla EFSF olan Euro'yu kurtarma fonunun güçlendirilmesi konusundaki kararı da etkileyebilirdi. Almanya Federal Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi'nin Yunanistan'a yardımın ve Euro'yu kurtarma paketinin anayasaya uygun olduğuna hükmetmesi Merkel ve hükümetine şimdilik rahat nefes aldırdı. Diğer taraftan ise hükümetteki CDU/CSU ve Hür Demokrat Partisi (FDP) üyesi 25 milletvekili Euro bölgesindeki krizlerde Almanya'nın 'itfaiyeci' rolünü üstlenmesinden rahatsız olduklarını ve EFSF'ye karşı oy kullanacaklarını dile getirdi.

Krizle baş edemeyen Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkartılmaması konusunda ise net bir açıklama Başbakan Yardımcısı Liberallerin Genel Başkanı olan Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler'den geldi. Rösler, bu ülkenin Euro bölgesinden çıkartılmasının ne siyasi, ne de hukuki açıdan mümkün olabileceğini "Hannoversche Allgemeine Zeitung" gazetesine açıkladı. Başbakan Angela Merkel ise Federal Meclis'te yaptığı konuşmada Avrupa'nın geleceği Euro'ya bağlı olduğunu vurgulayarak, "Euro çökerse Avrupa da çöker." dedi.

Diğer taraftan Almanya'nın 2012 Yılı bütçesini tanıtan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, bütçe çalışmalarında, borçlanma oranlarının da düşürülmesini planladıklarını söyledi. Almanya'nın geçen yıl, bütçe sıkılaştırmasından dolayı uluslararası ortamda çok sert eleştirilerle karşılaştığını belirten Schaeuble, "Bugün elde ettiğimiz başarı, haklı olduğumuzu ortaya koydu. Büyümeyi engellemeden, onu teşvik ederek, düzenli bir bütçe sıkılaştırmasının mümkün olduğunu gösterdik." dedi. Almanya'nın 2011 yılında yüzde 3,2 olması beklenen gayri safi milli hâsıladaki büyüme oranı 2012 tahminlerine göre yüzde 2'lerde seyredecek. 2013'te ise bu oranın yüzde 1,6 seviyesinde olması tahmin ediliyor.

cihan



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs