En Sıcak Konular

Almanya'da emeklileri fakirleşme korkusu aldı

7 Eylül 2011 15:01 tsi
OECD'nin ilerleyen süreçte Almanya'daki emeklilerin daha da fakirleşeceği uyarısı sosyal dernekleri harekete geçirdi. Dernekler, yetkilileri önlem almaya çağırırken, Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, mini reformla yetinmeyi amaçlıyor.



Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD), Almanya'da yaşlı vatandaşlar arasındaki fakirlik oranının ciddi oranda artacağı yönündeki raporu ülkedeki sosyal dernekleri harekete geçirdi. Almanya Sosyal Derneği VdK, yetkililere bir an önce sorunun çözümü için önlem almaları çağrısı yaptı. Almanya'nın yaşlı insanların yoksulluğa karşı güvence altına alındığı ülkeler arasında son sıralarda yer aldığını açıklayan OECD, hayatı boyunca düşük maaşa çalışmış insanların emekli olduklarında da düşük maaş alacaklarına ve böylece yoksulluk tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklarına dikkat çekmişti. Siyasi Partiler, sendikalar ve dernekler arasında bu gün başlayan 'Hükümet Emeklilik Müzakereleri' öncesi yetkilileri uyaran sosyal derneklerden VdK, emeklilik hesaplama seviyesinin daha da aşağı düşürülmemesini istedi. VdK Başkanı Ulrike Mascher, emeklilik döneminde yoksulluğa karşı daha sıkı mücadele verilmesini talep etti. Uzun yıllar çalışmış insanların emeklilik döneminde fakirliğe karşı korunması için büyük bir konsept hazırlanmasını talep eden Mascher, emeklilik maaşlarına yapılacak zamlarda her zaman en düşük seviyenin göz önüne alınmasını eleştirdi.

ÇALIŞMA BAKANI MİNİ REFORM DÜŞÜNÜYOR

Yapılan açıklamaları dikkate alan Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen (CDU), yaşlılık döneminde fakirliğe karşı yeni çözüm arayışlarına başladı ve mini reform hazırladı. Yeni reform için fazla para harcamak istemeyen Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan, 2001 yılında yürürlüğe giren erken emeklilik uygulamasında değişikliğe gidecek. Bu uygulamaya göre hastalık, özürlülük ve kaza gibi nedenlerden dolayı erken emekli olanların emeklilik primleri ciddi oranda kesintiye uğruyor. Bu uygulamadan özellikle 40 yaş altı emekli olan vatandaşlar olumsuz etkilendi. Bakan von der Leyen, bu uygulamadaki ek süre hesaplama uygulamasını değiştirmek istiyor. Erken emekli olan vatandaşın ödediği emeklilik primi süresinin zamanla artırılması ve böylece vatandaşın 60 yaşına kadar prim ödediği varsayılıp tam emekli maaşı ödenmesi amaçlanıyor. Alman Bakan bunun dışında emekli vatandaşların ek işten kazandığı gelir seviyesini yükseltmeyi amaçlıyor. Şimdiye kadar bir emeklinin ek işten 400 Euro'ya kadar ek geliri olmasına müsade ediliyordu. Bir emekli 400 Euro'dan fazla kazanırsa bu ona ödenen emekli maaşının düşürlmesine neden oluyordu. Von der Leyen şimdi, 65 yaşın altındaki emeklilerin daha önce çalışırken kazandıkları net maaş kadar kazanmalarına müsaade edecek ve bu miktar emekli maaşına etki yapmayacak. Her emekliye asgari emekli maaşı ödenmesine karşı çıkan Çalışma Bakanı, 35 yıl sosyal sigorta primi ödemesine rağmen emeklilik maaşı düşük olan vatandaşların emekli maaşını da artırmayı düşünmüyor. 45 yıl sigortalı çalışmış dar gelirli bir emekliye ise 850 Euro emeklilik maaşı ödenmesi düşünülüyor.

Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,170 µs