En Sıcak Konular

'PKK'nın yeni hedefi Zazalar'

7 Eylül 2011 10:50 tsi
'PKK'nın yeni hedefi Zazalar' PKK için her anlamda stratejik yer...

Ağırlıklı olarak Zaza nüfusun yaşadığı bölgelerde son dönemde saldırılarını artıran PKK, hareket dışındaki Zazalar üzerinde baskı doğurma amacında

Tunceli'de 24 saat içinde 4 kişi PKK terörünün kurbanı oldu. Uzmanlara göre Tunceli, PKK için her anlamda stratejik bir yer.

PKK, Tunceli'yi yeni merkez üslerinden biri yapmaya hazırlanıyor. Örgütün iki gün önce 24 saat içinde önce jandarmaya, ardından polise düzenlediği iki saldırı da bu ilde gerçekleşti. Uzmanlar, PKK'nın neden Tunceli'yi seçtiğini değerlendirdi.

ZAZALAR ÜZERİNDE BASKI YARATMAK

Ercan Çitlioğlu: Tunceli'nin birbirine bağlı birkaç özelliği var. Bölge sarp bir coğrafyada. Yine Tunceli'de, sadece o bölgede hiç yanmayan meşe ormanları var. Örgüte örtü ve barınma imkanı sağlıyor. Tunceli, örgütün Karadeniz Bölgesi'ne yayılması için önemli. Örgüt burayı bir üst bölgesi olarak kullanıyor. Ağırlıklı olarak Zaza nüfusun yaşadığı bir yer. Dolayısıyla hareketin dışındaki Zazalar üzerinde de baskı yaratma amacındalar. Örgüt Hakkari, Şırnak ve Tunceli üçgeninde aktif olmak istiyor.

ÖZEL HAREKATA BİR MESAJ VAR

Mehmet Yeğin: Tunceli çevresel koşulları itibarıyla örgüte istediği her türlü propoganda ve imkanı sağlıyor. Tunceli'den örgütün Karadeniz'e açılma planları son dönemdeki başarılı operasyonlarla geriledi. Ama örgüt Tunceli'de varlığını aktif bir şekilde göstermek niyetinde. Terörle mücadele konseptinde aktif rol oynayacak olan Özel Harekat polislerine yönelik eylemler düzenlemesi örgütün bir mesajı niteliğinde.

İSTİHBARAT ÇOK ÖNEMLİ

Nejat Eslen: Hükümet Kandil'i bombalamakla bir inisiyatif kullandı. Kandil'in bombalanmasından önce stratejik inisiyatif PKK'daydı. Bombardıman başladıktan sonra bu inisiyatif güvenlik güçlerinin eline geçti. Tabii ki bu durum PKK'yı tedirgin etti. Niye Tunceli dediniz; coğrafya açısından barınma için uygun. Ayrıca, Tunceli'nin sosyal dokusu PKK'nın unsurlarına destek imkanı sağlıyor.

TÜRKİYE'Yİ AYAĞA KALDIRIR

Mümin Öngören: Tunceli etnik yapısı açısından özel bir yer. Türkiye'de bu şekilde üç özel bölge var, Tunceli, Hakkari ve Diyarbakır. Kandil'e yapılan hava harekatı, örgüt üzerinde bir baskı yarattı. Türkiye'de eylemlerini artırarak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ni rahatlatmaya ve Kandil üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışıyorlar. Eylemlerini batıya kaydıracaklar. Tunceli'ye yapılacak operasyonların, bölgeyi ve Türkiye'yi ayağı kaldırma potansiyeli var. Örgüt de bu potansiyeli harekete geçirmek niyetinde.

Akşam



Bu haber 1,350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,514 µs