En Sıcak Konular

AÜ ve ODTÜ yasakta direniyor

7 Eylül 2011 10:48 tsi
Ankara Üniversitesi ve ODTÜ, üniversite kayıtlarında ÖSYM'nin kararına rağmen adaylardan başı açık fotoğraf istiyor.

ÖSYM'nin kayıt sırasında 'başı açık fotoğraf' şartını kaldırmasının ardından, başörtüsü yasağı çok sayıda üniversitede sona ererken, Ankara'da Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Ankara Üniversitesi, başörtülü fotoğraflarla kayıt yapmamakta direndi. Kayıt masasından geri çevrilen öğrenciler, üniversitelerin keyfi tutumundan yakındılar. YÖK ise, yasakçı üniversitelere 657 sayılı kanun uyarınca yaptırıma hazırlanıyor.

Üniversitelerde yeni öğretim dönemi için kayıtlar başladı. Öğrenciler kayıt yaptırmak için kazandıkları üniversitelere başvurdu. Kayıt sırasında "başı açık fotoğraf" şartının kaldırılması üzerine birçok üniversitede bu yıl ilk kez başörtülü fotoğrafla kayıt kabul edildi. Başörtüsü yasağının en katı uygulandığı üniversitelerden Çukurova Üniversitesi de 14 yıl aradan sonra başörtülü kayıt aldı. Ancak uygulamaya her üniversite riayet etmedi. ODTÜ, ÖSYM'nin kılavuzundaki "kolaylıkla tanınma" şartına "başı açık" zorunluluğunu da ekledi. ODTÜ'nün kayıt için açıklanan kılavuzunda fotoğraf olarak, "önden görüntülü, öğrenciyi kolaylıkla tanıtabilecek şekilde, baş ve boyun açık fotoğraf" istendi. Ankara Üniversitesi'nde de "biyometrik fotoğraf" denilerek, biyometrik fotoğrafın ne olduğunu soran öğrencilere, "baş açık" şartı deklere edildi. Böylelikle her iki üniversiteye de kayıt için giden öğrenciler, başörtüsü engeliyle karşılaştı. Öğrencilerin, böyle bir zorunluluk olmadığına yönelik itirazları da reddedildi. Kayıt masasından geri çevrilen öğrenciler, üniversitelerin keyfi tutumundan yakındılar.

YÖK YAPTIRIMA HAZIRLANIYOR

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK),  ÖSYM kılavuzundaki hükümlerin dışına çıkan üniversite yönetimleri hakkında 657 sayılı kanunun 125. maddesinin uygulanabileceğine işaret ettiler. Kanunun 125/A9 maddesi, "Belirlenen kılık kıyafet hükümlerine aykırı davranmak' fiiline "uyarma" cezası öngörüyor.  

star

Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,232 µs