En Sıcak Konular

Libya askeri Nijer'e kaçıyor!

7 Eylül 2011 08:37 tsi
Libya askerleri Nijer'e kaçıyor, gözler Kaddafi'de Kaddafi'nin kendisinin ya da aile üyelerinden bazılarının Nijer'e geçen konvoyda olabileceği haberleri geldi.

İddialara göre Kaddafi, Nijer'den, kendisine siyasî sığınma önerdiği söylenen Burkina Faso'ya geçecek. Kaddafi ailesiyle ilgili iddialar Nijer Dışişleri Bakanı Bazum Muhammed tarafından yalanlandı.

Kırk iki yıllık iktidarının ardından ülkede çıkan isyanlar sonucunda yönetimi terk etmek zorunda kalan Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin Nijer'e gittiği iddia edildi.

Muhalif güçlerin başkent Trablus'u ele geçirmesinden sonra başkenti terk ettiği sanılan Kaddafi'nin nerede saklandığı hâlâ gizemini koruyor. Dün de Kaddafi'ye bağlı iyi derecede silahlanmış askerlerden müteşekkil bir konvoyun Nijer'e geçtiği öğrenilirken Kaddafi'nin kendisinin ya da aile üyelerinden bazılarının konvoyda olabileceği haberleri geldi.

İddialara göre Kaddafi, Nijer'den, kendisine siyasi sığınma önerdiği iddia edilen Burkina Faso'ya geçecek. Fakat Burkina Faso Kaddafi'ye siyasi sığınma teklif etmediğini açıkladı. Kaddafi ailesiyle ilgili iddialar Nijer Dışişleri Bakanı Bazum Muhammed tarafından yalanlanırken Kaddafi'ye bağlı subayları ülkeye kabul eden Nijer'e Libya'da yönetimi devralan isimlerden tepki geldi.

El Cezire'ye açıklama yapan Libya İnsani ve Siyasi Kalkınma Forumu Başkanı Ali Ebuzakuk, Nijer'in "Libya halkının düşmanından taraf olmaması gerektiğini" belirtti. Konvoyla ilgili bir diğer iddia ise konvoyu teşkil eden yaklaşık 10 araçla Libya Merkez Bankası'nın Sirte'deki şubesinden alınan altın ve paraların taşındığı.

Konvoyun başkanlığını Tuareg liderlerinden eski Nijer Savunma Bakanı Rissa ag Boula'nın yaptığı bildirilirken, Kaddafi'nin Nijer'in kuzeyinde yaşayan Tuareg kabilesiyle olan yakın ilişkileri dikkat çekiyor.

Kaddafi rejimi, Nijer'deki isyanları sırasında Tuareglere destek vermişti. Bunun yanı sıra Tuaregler Libya ordusunda paralı asker olarak yer alıyor ve Libya'da işçi olarak çeşitli sektörlerde çalışıyorlardı.

Kaddafi'nin sözcüsü Musa İbrahim ise Suriye'nin el-Rai televizyonuna açıklama yaparak Kaddafi'nin hâlâ Libya'da bulunduğunu vesağlıkdurumunun mükemmel olduğunu savundu. İbrahim, "Hâlâ güçlüyüz ve NATO'yu püskürtebilecek kabiliyetimiz var." diye konuştu.

Diğer taraftan, Kaddafi'ye bağlılığı süren birkaç şehirden birisi olan Beni Velid şehrini çatışmasız teslim almak isteyen Libyalı muhaliflerin şehrin ileri gelenleriyle yürüttüğü pazarlıklar sonucunda şehir barışçıl bir şekilde teslim edildi.

Muhalif güçlerden oluşan öncülerin girdiği şehirde arama yapıldığına işaret eden muhaliflerin sözcüsü, güvenliğin sağlanmasının ardından diğer grupların da kente girebileceğini kaydetti.

zaman

Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,043 µs