En Sıcak Konular

Dünya devlerinden Türkiye açıklaması

7 Eylül 2011 06:39 tsi
Dünya devlerinden Türkiye açıklaması ABD ve Avrupa’da yaşanan krize rağmen Türkiye’ye ilgi giderek artıyor.

Dünyanın önemli fonlarından sonra dev ABD bankası Morgan Stanley, tavsiyesini “ağırlık artır”a yükselterek yatırımcı için Türkiye’nin güvenli liman olduğunu teyit etti.

Türkiye, yatırımcılar için güvenli liman olduğunu bir kez daha gösterdi. Borç kriziyle boğuşan Avrupa ve ABD’de ‘resesyon yaşanacakmı’ korkularının sürdüğü bir dönemde dünya devlerinden Türkiye için olumlu raporlar art arda gelmeye başladı. Dünyanın en büyük yatırımfonlarının güvenli liman olarak gördüğü ve bu yüzden Türkiye’de şirket almak için harekete geçtiği bir dönemde ABD’li dev yatırım bankasıMorgan Stanley önemli bir rapor açıkladı. Citi group, Unicredit ve Deutsche Bank’ın ardından gelen Morgan Stanley raporundaDoğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika portföyü içinde Türkiye hisse senedi piyasası için tavsiyesini “eşit ağırlık”tan “ağırlık artır”a yükseltti.

Citi de yükseltti

ABD’li dev Citigroup da 30Ağustos’ta Türkiye’ye için olumlu bir rapor açıklamıştı. Citi’nin raporunwda, İMKB’nin son dönemde rakiplerine göre düşük performans göstermesi, enflasyon baskılarındaki hafifleme, çekici değerlemeler ve Türkiye’nin düşük petrol fiyatlarından fayda sağlayacak öncü ülkelerden biri olması nedeniyle Türkiye hisse senetleri piyasası için tavsiyesini “nötr”den “ağırlığını artır”a (overweight) çıkardığını belirtti.

Avrupa düştü İMKB çıktı

Türkiye’ye yönelik olumlu raporlar İMKB’de yükseliş yaşanmasına yol açtı. Borç krizinin derinleşeceği endişeleri ileAvrupa borsaları dün düşerken, İMKB, Morgan Stanleyn’in raporunun getirdiği olumlu 55 bin 59 puana kadar yükseldi.Ancak daha sonra gelen bir miktar satışlarla endeks günü 55 bin 19 puandan tamamladı.Hisse senetlerindeki günlük değer artışı yüzde 1.79 oldu.Avrupa’da ise banka hisselerinin son 29 ayın en düşük noktasına gerilemesi borsaları vurdu. Alman Alman DAX 1.00, Fransız CAC 1.13, İtalyan FTSEMIB yüzde 1.98, İspanya IBEX 35 ise 1.61 geriledi.ABDborsaları da dün düşüş yaşandı.Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,87,Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 1.66 geriledi.

Yatırımcı avlayacağız

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ile beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti.

Çağlayan evini unuttu

Bakan Çağlayan, yeni oluşturulan Ekonomi Bakanlığında birçok yeni görevlerinin de bulunduğunu söyledi. Bakanlık bünyesinde Yabancı Sermaye GenelMüdürlüğü birimi kurulduğunu aktaran Çağlayan, TUSKON’un dünyayla olan bağlantısı dikkate alındığında bu genelmüdürlüğün çalışmaları konusunda TUSKON üyelerinin adeta birer “yatırımavcısı’’ gibi çalışmasını istedi.

Bakan Çağlayan, “Yeni dönemde yatırımavcılığı yapacağız. Yine bu genelmüdürlük bünyesinde ülkemizde olmayan ama sürekli ihtiyacımız olacak hammaddelere erişme noktasında tedarik güvenliği için kendi iş adamlarımızın o ülkelerdeki yönlendireceğimiz yatırımlara sahip olmasını istiyoruz. Çünkü yarının dünyasında stratejik öneme sahip olanmadenlere, elementlere sahip olanlar dünyanın en güçlü ülkeleri olacaklar’’ dedi. Rızanur Meral de Bakan Çağlayan’ın bakanlığı dönemi boyunca adeta evini ailesini unuttuğunu ve iş dünyasının başında yeni pazarları keşfettiğini bildirdi.

ABD resesyona girmez

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, ABD’nin yavaş büyüyeceğini, ancak resesyona girmeyeceğini söyledi. Zoellick, Singapur’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin muhtemelen yavaş büyüyeceğini ve yüksek işsizliğin süreceğini, ancak resesyonu savuşturacağını belirtti.

Tehdit var

Avrupa’nın borç krizinin yatırımcı ve tüketici güvenine zarar verme tehdidi taşıdığına işaret eden Zoellick, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu güçlüklerin ABD’nin karşı karşıya bulunduğundan daha ‘’tehditkâr’’ olduğunu vurguladı.

Altın İsviçre ile rekordan döndü

Avrupa, borç sorunlarının kötüleştiği ve ikinci bir bankacılık krizine neden olabileceği endişeleriyle boğuştuğu bir dönemde, İsviçre ekonomisini korumak için önemli bir adım attı. İsviçre Merkez Bankası, franktaki yükselişin önüne geçmek için kur hedefi belirledi. Buna göre banka, Euro/frank kurunun 1,2’nin altına inmesine izin vermeyecek. İsviçre Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, bu hedefe ulaşmak için sınırsız tutarda döviz alımı yapılabileceği belirtildi. Bu açıklama altın fiyatlarındaki yükselişi durdurdu.

Dün sabah saatlerinde 1920 dolar 30 sentle yeni rekor seviyesine yükselen altının onsu, İsviçre’nin müdahalesi sonrası hızla geriledi ve 1860 dolara kadar indi. Ancak borç krizi endişesinin sürmesiyle gelen alımla altının onsu yeniden yükseldi ve günü 1903 dolardan kapadı. İç piyasada da altın bir miktar geriledi. Cumhuriyet 736 liraya, çeyrek altın 184 liraya düştü.

Türkiye’nin riski azaldı şirket değerleri arttı

Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, Türkiye’de ilk 100’ü oluşturan markaların değerinde bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 10’luk bir artışın söz konusu olduğunu belirterek, “Bu değer artışında önemli etkenlerden bir tanesi Türkiye’nin ülke iskonto oranının (riskinin) azalmasıdır” dedi.

İlgüner, “Türkiye’nin En Değerli Markaları” araştırmasının son 5 yıldaki değerlendirmesinin ele alındığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu yılki araştırmada ilk 10 marka içinde 5 bankanın bulunduğunu, bankaların Türkiye’nin marka değerini domine ettiklerini söyledi.

E-7’ler özel bankacılıkta G-7’ye rakip oldu

Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PwC’nin ‘’2011 Küresel Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Araştırması’’na göre,müşteri beklentilerini karşılayabilen bankalar, pazar paylarını artıracak ve sektöre yön verebilecekleri bir konuma gelecek. Rapora göre, değişimi gerçekleştirerek, müşteri beklentilerini karşılayabilen bankalar, pazar paylarını artıracak ve sektöre yön verebilecekleri bir konuma gelecek.

Bankacılıkta güç dengelerinin el değiştirmeye başladığına dikkat çekilirken, özel bankacılık sektöründe Türkiye’nin de içinde yer aldığı, E-7 ülkeleri G-7 ülkelerinin ciddi bir rakibi haline geldi. Gelişmekte olan piyasaların tanımı Türkiye’yi de içine alarak genişlerken, bu genişleme Türkiye’de özel bankacılık faaliyeti gösteren uluslararası kurumların yerel bankalarla artan rekabetine yol açacak.

Rodi Mood’un satışı için teklif alınacak

Daruma Kurumsal Finansman yönetici Ortağı Özkan Yavaşal, ilaç, enerji, perakende, otomotiv ve inşaat ürünleri sektörlerinde beş büyük ortaklık ve finansman işlemini bu yıl tamamlayacaklarını açıkladı. Yavaşal, hazır giyim firması RodiMood’un azınlık veya çoğunluk hisselerine yatırımiçin de özel sermaye fonlarından (private equity) teklif alma aşamasında olduklarını söyledi. Yönetici Ortak Tülay Kaya da, krizin etkisiyle Türkiye’nin Avrupa için önemli bir pazar haline geldiğini, gelişmekte olan piyasalar arasında ilk sıralarda değerlendirildiğini ifade etti.

bugün
 

Bu haber 1,427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,468 µs