En Sıcak Konular

Zapatero’dan İsrail’e Mavi Marmara çıkışı

6 Eylül 2011 22:57 tsi
Zapatero’dan İsrail’e Mavi Marmara çıkışı İspanya Başbakanı Zapatero, "İsrail'in Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenler sözkonusu, Uluslararası toplumun buna karşı bir cevabı olması lazım" dedi.

İspanya Başbakanı Rodrigues Zapatero, İsrail Başbakanı Netenyahu’nun Mavi Marmara sebebiyle özür dilemesi konusundaki görüşünün sorulması üzerine, "Netenyahu’nun ne düşündüğünü söylemek çok diplomatik olacaktır.” dedi.

Zapatero, Mavi Marmara gemisinde uluslararası sularda hayatını kaybedenler olduğunu kaydederek, "Bir cevap olması lazım. Uluslararası toplumun buna karşı bir cevabı olması lazım. Bunun daha sonraki sonuçlarını da birlikte yaşadık." diye konuştu.

Başbakanlık’ta yapılan Üçüncü Türkiye İspanya zirvesinin ardından soruları cevaplayan Zapatero ve Başbakan Erdoğan, gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Zapatero, "Netenyahu’nun özür dilemesiyle ilgili sizin tavrınız nedir?" sorusuna "Netenyahu’nun ne düşündüğünü söylemek çok diplomatik olacaktır. Gazze gemisiyle ilgili olanları hepimiz birlikte gördük uluslar arası sularda. Türkiye bir tamir, bir tazminat istemekte. İsrail ile Türkiye arasında anlaşma olması bir noktaya gelinmesi lazım. Özelde baktığımız taktirde politik plan söz konusu. Hayatını kaybedenler söz konusu. Bir cevap olması lazım. Uluslar arası toplumun buna karşı bir cevabı olması lazım. Bunun daha sonraki sonuçlarını da birlikte yaşadık." cevabını verdi.

Başbakan Erdoğan’da İsrail’de 3 adım istediklerini, özür beklediklerini bu adımın atılmaması üzerine Türkiye’nin adım attığını söyledi.

İspanyol gazetecinin "Türkiye ile İsrail arasında yaşanan krizle ilgili Sayın Zapatero’nun Başbakan Erdoğan’a sorusu oldu mu?” sorusuna Erdoğan, "Tek kelimeyle mi cevap vereyim yoksa detaya gireyim mi" diye sordu. Erdoğan, ardından şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye İsrail ilişkileriyle ilgili tabiî ki bara soru sordular. Detay anlattık ama burada detaya girmeye gerek yok. İsrail’in uzlaşmaz tavırları karşısında uluslararası sularda 9 vatandaşımızın şehit olmasıyla alakalı BM, Cenevre uzun süre çalıştı. Yeni gelişmelerden sonra İsrail’in siyasi manevraları karşısında ortaya çıktık. Diplomatik ilişkilerde 2. katiplik düzeyine ilişkin yarın onlar için son gün. Başta savunma sanayi olmak üzere ticari ilişkileri tümüyle askıya almış bulunuyoruz."

Bu haber 974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,961 µs