En Sıcak Konular

Kaddafi, Nijer'e de kaçmamış

6 Eylül 2011 17:15 tsi
Libya'dan Nijer'e geçen bir konvoyda olabileceği öne sürülen Muammer Kaddafi hakkındaki bu son iddia da asılsız çıktı.

Merkezi Dubai'de bulunan El Arabiya televizyonunun haberine göre, Nijer Dışişleri Bakanı Bazum Muhammed, Libya'nın firari lideri Kaddafi'nin dün gece Nijer'e giriş yapan araç konvoyunda yer almadığını söyledi.

Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) Uluslararası  İlişkiler ve Siyaset Komitesi Başkanı Fethi Baca, Libya'nın Sirte şehrindeki merkez bankasından atlın, euro ve dolar taşıyan 10 araçlık konvoyun, Nijer'deki Tuareglerin yardımıyla Cufra'dan Nijer'e geçtiğini belirtti.

Baca, konvoyda Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ülkeden kaçan yanlılarının bulunduğunu sandığını da söylerken, Fransız ve Nijerli askeri kaynaklarına dayandırılan, 200-250 araçlık  konvoyun dün gece Nijer'e geçtiği yolundaki bilgileri doğrulayamayacağını ifade etti.

Fransız ve Nijerli kaynaklar, Reuters'a yaptıkları açıklamalarda, Nijer ordusu tarafından eskort edildiği bildirilen konvoyun Muammer Kaddafi'nin sığınma talebiyle ilgili gizli görüşmeler yürütmek amacıyla gelmiş olabileceğini ifade etmişti.

Fransız askeri bir kaynak, Kaddafi'ye sığınma öneren komşu ülke Burkina Faso'ya giden yol üzerinde eski Libya devlet başkanının da konvoya katılmış olabileceğini söylemişti. Fransız kaynaklar, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam'ın da konvoya katılmayı düşündüğünü öne sürmüştü.

NİAMEY'E HAREKET ETTİ

Nijer'de yayımlanan özel Agadez Info gazetesinin sahibi Abdulaye Haruna, çöl kasabası Agadez'e ulaşan onlarca aracın bu sabah başkent Niamey'e hareket ettiğini belirtti. Nijer'in güneybatı köşesinde, Burkina Faso sınırında bulunan Niamey, Agadez'e 965 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Haruna, konvoyun başında, Nijer'de Kaddafi rejiminin desteklediği sanılan  ayrılıkçı Tuareg grubunun lideri Rissa ag Bula'nın bulunduğunu söyledi.

NİJER'E TEPKİ

Libya İnsani ve Siyasi Kalkınma Forumu Başkanı Ali Ebuzakuk, konvoyun ülkeye girişine izin veren Nijer'i eleştirdi.

El Cezire'ye açıklama yapan Ebuzakuk, Nijer'in, Kaddafi rejiminin aranan subaylarını barındırmasının BM'nin seyahat kısıtlamalarını ihlal ettiğini söyledi.

Ebuzakuk, Nijer'in "Libya halkının düşmanından taraf olmaması gerektiğini" belirtti.

Libya'nın güney komşularından Nijer'de hükümet Trablus'un muhaliflerin eline geçmesinin ardından, 27 Ağustos tarihinde Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanımıştı.

"LİBYA İÇİN KENDİNİ FEDA EDECEK"

Nijer'e kaçmış olabileceği iddia edilen Kaddafi'nin "sağlık durumunun çok iyi olduğu ve Libya'yı savunmaya hazırlandığı" bildirildi.

Kaddafi'nin sözcüsü Musa İbrahim, merkezi Şam'da bulunan Arrai televizyonuna yaptığı açıklamada, "Hala güçlüyüz" dedi. İbrahim, Muammer Kaddafi'nin oğullarının ülkeyi savunma ve Libya için kendini feda etme rolünü üstlendiğini belirtti.

Kaddafi'nin sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve ülkeyi savunmaya  hazırlandığını ifade eden İbrahim, Libya'nın ölene ya da zafer kazanılana dek  savunulacağını söyledi.



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,695 µs