En Sıcak Konular

Libyalı muhaliflerden yeni karar

6 Eylül 2011 16:49 tsi
Libyalı muhaliflerden yeni karar İşte dakika dakika Libya'da yaşanan yeni gelişmeler...

KADDAFİ'NİN SÖZCÜSÜ: "LİBYA LİDERİNİN SAĞLIĞI ÇOK İYİ. ÜLKEYİ SAVUNMAYA HAZIRLANIYOR"

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin "sağlık durumunun çok iyi olduğu ve Libya'yı savunmaya hazırlandığı" bildirildi.

Kaddafi'nin sözcüsü Musa İbrahim, merkezi Şam'da bulunan Arrai televizyonuna yaptığı açıklamada, "Hala güçlüyüz" dedi.

İbrahim, Muammer Kaddafi'nin oğullarının ülkeyi savunma ve Libya için kendini feda etme rolünü üstlendiğini belirtti.

Kaddafi'nin sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve ülkeyi savunmaya hazırlandığını ifade eden İbrahim, Libya'nın ölene ya da zafer kazanılana dek savunulacağını söyledi.
ÇİN'DEN LİBYA'NIN YENİDEN YAPILANMASINA DESTEK ÇAĞRISI

Çin yönetimi, uluslararası toplumun Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde Libya'nın yeniden yapılanmasına destek vermesi gerektiğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cian Yü, BM'nin Libya'nın yeniden yapılanması konusunda yönlendirici rol üstlenmesini istediklerini belirtti.

Sözcü Cian Pekin'deki olağan basın toplantısında, Çin'in, Libya'nın normale dönmesinin sağlanması için uluslararası toplumla ortak çaba harcamaya hazır olduğunu söyledi. Cian, Libya'nın bir an önce barış, uzlaşma ve yeniden yapılanma yoluna girmesi için Çin'in uluslararası toplumla birlikte hareket edeceğini kaydetti.

Çin ile Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi arasındaki ilişkiye de değinen Cian, Konseyle temas kanalının rahat olduğunu, Libya'daki çalkantıların geçici, Çin-Libya dostluğunun ise kalıcı olduğunu ifade ederek, Ulusal Geçiş Konseyi'nin konumuna ve rolüne önem verdiklerini ve Konseyle sıkı teması devam ettirerek ikili ilişkilerin sağlıklı gelişmesi için çaba harcayacaklarını anlattı.
FRANSA, LİBYA'DAKİ ASKERİ FAALİYETLERİNİ SONA ERDİRMEK İÇİN ACELE ETMEYECEK

Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, Muammer Kaddafi'nin sonunun hala belirsiz olmasını gerekçe göstererek, Fransız ordusunun, Libya'daki faaliyetlerini sona erdirme konusunda acelesi olmadığını söyledi.

Ülkenin batısındaki Rennes kentinde düzenlenen bir toplantıda konuşan Longuet, ''Libya'da durum askeri açıdan tam çözüme kavuşmadığı için Fransız ordusunun bu ülkede faaliyetlerini sona erdirme konusunda acelesi yok'' dedi.

Muammer Kaddafi'nin durumuyla ilgili hala kesin bir bilgiye ulaşılamadığını ifade eden Longuet, ''Onun hayatta olduğu kesin, ancak hala Libya'da kalmak isteyeceğini düşünmüyorum'' dedi.

Longuet, Kaddafi'nin uçakla başka bir ülkeye kaçmasının da zor olduğunu belirterek, devrik liderin sadece karayoluyla ülkeden kaçma şansının olduğunu ifade etti.

Fransa, Libya'ya yönelik hava operasyonlarına İngiltere ile birlikte önderlik yapan ülkeler arasında yer alıyordu.
NİJER'E GEÇEN LİBYA KONVOYU ATIN VE PARA TAŞIYOR

Nijer'e geçen Libya konvoyunun altın ve nakit taşıdığı bildirildi.

Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Komitesi Başkanı Fethi Baca, altın, avro ve dolar taşıyan 10 araçlık bir konvoyun, Nijer'deki Tuareglerin yardımıyla dün gece Cufra'dan Nijer'e geçtiğini belirtti.

Baca, konvoyda Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ülkeden kaçan yanlılarının bulunduğunu sandığını da söyledi.

Baca, Fransız ve Nijer askeri kaynaklarına dayandırılan, 200-250 araçlık konvoyun dün gece Nijer'e geçtiği yolundaki bilgileri doğrulayamayacağını ifade etti.

Bu arada UGK sözcüsü Abdül Hafız Hoca, Nijer'e geçen konvoyla taşınan paranın Libya Merkez Bankası'nın Sirte şubesinden alındığını belirtti.
LİBYALI MUHALİFLER, BENİ VELİD'E ÇATIŞMASIZ GİRME KONUSUNDA ANLAŞTI

Libyalı muhaliflerin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kalelerinden Beni Velid'e çatışmadan girme konusunda anlaştığı bildirildi.

El Cezire televizyonu, muhaliflerin kasabaya bugün gireceğini duyurdu.

Libyalı muhaliflerin, kasabanın teslim olmasıyla ilgili görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde kente saldırmak için bekledikleri bildirilmişti.

Beni Velid'deki Kaddafi yanlısı güçlerin teslim olması ve Ulusal Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin kente girmesi için yapılan görüşmelerin önceki gün başarısızlıkla neticelenmesinin ardından binlerce muhalif savaşçının saldırı emrini beklediği belirtilmişti.

Çöl kasabası Beni Velid, başkent Trablus'un 140 kilometre güneydoğusunda bulunuyor.
LİBYA KONVOYU NİJERYA'YA ULAŞTI

Nijerya askeri birliklerinin eşlik ettiği Libya'ya ait zırhlı araçların Agadez'in kuzeyindeki Nijer çöl kasabasına ulaştığı bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, konvoyda Libya'nın güneyindeki bir askeri taburda görevli yetkililerin de bulunduğu 200-250 askeri aracın Cezayir üzerinden Nijerya'ya geçtiği belirtildi.

Fransız bir askeri yetkili de Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi ve oğlu Seyfül İslam'ın da Burkina Faso'ya gitmekte olan bir konvoyda olabileceğini söyledi.

Burkina Faso, Kaddafi ve ailesine sürgün önermişti.

KONVOYUN ÜLKEYE GEÇİŞİNE İZİN VEREN NİJER'E TEPKİ

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı subayların yer aldığı Libya zırhlı araç konvoyunun ülkeye geçişine izin veren Nijer eleştirildi.

El Cezire'ye açıklama yapan Libya İnsani ve Siyasi Kalkınma Forumu Başkanı Ali Ebuzakuk, Nijer'in, Kaddafi rejiminin aranan subaylarını barındırmasının BM'nin seyahat kısıtlamalarını ihlal ettiğini söyledi. Ebuzakuk, Nijer'in "Libya halkının düşmanından taraf olmaması gerektiğini" belirtti. Zırhlı araçlardan oluşan 200-250 araçlık konvoyun muhtemelen Cezayir üzerinden geçerek Nijer'in kuzeyindeki çöl kasabası Agadez'e gittiği bildirilmişti.  Konvoydaki subaylardan bir kısmının Libya'nın güneyindeki taburdan olduğu kaydedilmişti.

Bir Fransız askeri kaynak, Kaddafi ve oğlu Seyfülislam'ın, Kaddafi ve ailesine sığınma öneren Burkina Faso'ya geçmek için konvoya katılmayı düşünmüş olabileceğini belirtmişti.

Kaddafi'nin güvenlik tugayı komutanı Mansur Zeyo ve 10'dan fazla Libyalı'nın ise Nijer'e önceki gün geçtiği açıklanmıştı. (AA)



Bu haber 914 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs