En Sıcak Konular

Eroğlu: Petrol aramaları, müzakereleri menfi etkiler

6 Eylül 2011 16:47 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yoğunlaştırılmış müzakereler sürerken petrol ve doğalgaz aramanın ertelenmesini istediklerini belirterek, bu gibi hareketlerin görüşmelere menfi etki yapacağı uyarısına bulundu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la bugünkü görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, görüşmede ''Mülkiyet'' konusunu ele aldıklarını ve tarafların son önerilerini birbirine sunduğunu, bunları değerlendirerek Perşembe günkü toplantıda sonuçlandırmaya çalışacaklarını söyledi.

Eroğlu, ''Girne'nin verilmesi'' gibi bir konuyu hiç görüşmediklerini, Rum basınındaki haberlerin yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığını vurguladı.

''Mülkiyet'' konusunu görüşmeye devam ettiklerini, ''Mülkiyet''te teknik konular ve karşılıklı öneriler bulunduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

''Bizim ve onların sunduğu en son öneriler elimizdedir. Takdir edersiniz ki bunları bugün ve yarın taraflar kendi bölgelerinde detaylı şekilde değerlendirme ve Perşembe günkü toplantıda sonuçlandırıp sonuçlandıramayacağımızı test etme düşüncesindeyiz.''

-''HRİSTOFYAS ÖZEL DURUMU NEDENİYLE ERKEN AYRILDI''-

Eroğlu, Rum lideri Hristofyas'ın özel bir durumu nedeniyle BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in verdiği yemeğe kalmadan ayrıldığını; kendilerininse kaldığını ve Downer'la ayrıca sohbet imkanı bulduklarını söyledi.

Bugünkü görüşmede mülkiyet önerilerinin bir kez daha karşılıklı verildiğini; bunları değerlendirip Perşembe günü mülkiyet konusunu tamamlamaya çalışacaklarını yineleyen Eroğlu, ''mülkiyet ve toprak konusunda, BM Genel Sekreteri'nin son raporunda da aktardığı gibi harita ve rakamları en son görüşme prensibinde anlaştıklarını'' hatırlattı.

-''GİRNE'Yİ HİÇ GÖRÜŞMEDİK''

Eroğlu, dün bazı gazetelerde, müzakerelerde ''Girne'nin tartışıldığı'' yönünde haberler okuduğunu ifade ederek, ''Bu Güney'deki gazetelerden alınmış bir yorum olsa gerek'' dedi.

Bunun yanlış bilgilendirmeden ortaya çıktığını kaydeden Eroğlu, ''Biz Girne konusunu Sayın Hristofyas'la hiç görüşmedik. Girne konusunda herhangi bir tartışmaya da girmedik. Bunun böyle bilinmesi için tekrar bu konuya açıklık getirme ihtiyacı hissettim'' diye konuştu.

Eroğlu, ''mülkiyet konusundaki öneriler için nasıl bir değerlendirme süreci düşündüğüyle'' ilgili soruya, 8 Temmuz Cenevre zirvesinde müzakerelerde gizlilik konusunda bir mutabakat olduğunu hatırlatarak, ''Şu anda biz de onlar da bu gizlilik ilkesine uymaya çalışıyoruz. Rumların önerilerini heyetimizle birlikte Perşembe'ye kadar değerlendirip cevaplarını vereceğiz. Onlar da bizim önerimizi değerlendirip bir görüş manzumesi sunacaklardır. O minval üzerinde tartışıp mülkiyet başlığını tamamlamaya çalışacağız'' karşılığını verdi.

Eroğlu, ''bugün yeni bir öneri sunulup sunulmadığı'' yönündeki soru üzerine ise ''Detaya girmeyelim, ama bizim onlara verdiğimiz kağıt vardır, onların bize verdiği bir kağıt vardır. Bunları biz kendi aramızda konuşacağız'' ifadesini kullandı.

-PETROL KONUSU-

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetiminin petrol ve doğalgaz arama çalışmaları konusunun bugünkü görüşmede gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine de bu konuyu geçen toplantıda aktardığı için dünkü tören konuşmasında bir kez daha açıklama ihtiyacı hissettiğini belirtti.

Yoğunlaştırılmış müzakereler sürerken petrol ve doğalgaz aramanın ertelenmesini istediklerini kaydeden Eroğlu, bu gibi hareketlerin görüşmelere menfi etki yapacağı uyarısını da yineledi ve ''Göreceğiz, 1 Ekim geliyor'' dedi.

Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,668 µs