En Sıcak Konular

FBI tercümanı telefon kayıtlarını nasıl sızdırdı!

6 Eylül 2011 12:06 tsi
FBI'da İbranice tercümanı olarak çalışan Leibowitz'in blog yazarı Silverstein'a Washington'daki İsrail Büyükelçiliği'nin telefon dinleme tutanaklarını verdiği ortaya çıktı. Dahası verilen belgeler içerisinde, ABD'de İsrail'in en büyük destekçileri

FBI tercümanlarından Leibowitz, bundan 20 ay önce gizli belgeleri bir blog yazarına sızdırmak suçundan dolayı hüküm giydi. Davanın ayrıntıları ise başından beri gizli tutuluyordu.

O kadar ki Leibowitz hüküm giydikten sonra bile davaya bakan hakim, tercümanın sızdırdığı belgelerin içinde ne olduğunu bilmediğini açıkladı.

Ta ki New York Times, Leibowitz'in belgeleri sızdırdığı ve dava dosyasında adı "Recipient A." (Alıcı A) olarak geçen Seatlelı blog yazarı Richard Silverstein'a ulaşana kadar.

Silverstein, konuyla ilgili verdiği bu ilk röportajda ABD'de istihbarat faaliyetlerine boyutuna ilişkin çarpıcı bilgiler verdi ve davanın üzerindeki gizem perdesinin aralanmasına neden oldu.

FBI'da sözleşmeli İbranice tercümanı olarak çalışan Leibowitz'in Silverstein'a Washington'daki İsrail Büyükelçiliği'nin telefon dinleme tutanaklarını verdiği ortaya çıktı.

Dahası verilen belgeler içerisinde, ABD'de İsrail'in en büyük destekçileri olan Kongre üyelerinin de elçilik ile yaptığı görüşmelerin dökümlerinin olduğu öne sürüldü.

200 SAYFALIK BELGEYİ YAKMIŞ

Silverstein, 2009 yılı ortalarında Leibowitz hakkında soruşturma açılmasının ardından toplamı 200 sayfayı bulan telefon konuşması dökümlerini evinin arka bahçesinde yaktığını ifade etti.

Silverstein'a göre, bir konuşmada İsrailliler telefonlarının dinleniyor olabileceği yönündeki kuşkularını da dile getiriyor.

Seattlelı gazeteci, Leibowitz’in, İsrail’in Kongre’yi ve kamuoyunu etkileme girişimlerinin yarattığı kaygı ve İran’daki nükleer tesisleri vurabileceği korkusu dolayısıyla belgeleri sızdırdığını söyledi.

Leibowitz ise haberle ilgili olarak New York Times’ın sorularını yanıtlamayı reddetti.

ABD hükümetinin ülkedeki büyükelçilikleri düzenli olarak dinlediği bilinse de müttefikler, özellikle de İsrail gibi yakın ülkelerle ilgili telefon dinlemeler her zaman siyaseten hassas bir durum olmuştu.

FBI, ABD’deki yabancı büyükelçilikleri ajan takibi için dinliyor ve bu sırada elde ettiği istihbaratı CIA’e ve diğer ajanslara aktarıyor. Dinlemeler Quantico’da yapılırken Leibowitz gibi çevirmenler Calverton’da bulunan FBI bürosunda çalışıyor.

"ONURLU BİR AMAÇ İÇİN"

Silverstein’ın belgelerle ilgili ifadeleri tam olarak güvenilir olmasa da, bilinen gerçeklerle örtüşüyor.

İbranice “dünyayı tamir etmek” anlamına gelen “Tikun Olam” isimli bir blogun yazarı olan Silverstein, Leibowitz’in onurlu amaçlar için hareket ettiğini ortaya koymak için sesini yükseltmeye karar verdiğini belirtti.

“Bence Liebowitz bir Amerikalı vatansever ve çevresindeki usulsüzlükleri dışarı vuran bir kişidir” diyen Silverstein, 2009 yılında Silverstein hakkında dava açılınca söz konusu yazıları sitesinden kaldırmış ancak New York Times’ın talebi üzerine üç tanesine bilgisayarından ulaşmayı başarmış.

OBAMA'YA RAPOR SUNULMUŞ

Yazılarda dinleme meselesine atıfta bulunulmuyor ancak bilgilerin “gizli bir kaynaktan geldiği” ifade ediliyor.

Bir yazıda İsrail Büyükelçiliği’nin Obama’ya seçilmesiyle göreve gelmesi arasında geçen sürede düzenli olarak Hamas’la Gazze’de yaşanan savaşla ilgili raporlar sunduğu belirtiliyor.

Bir başkasında İsrailli yetkililerin Kongre üyelerinin İsrail’le ilgili görüşlerini değerlendirmek üzere Kudüs, Chicago ve Washington’a çağırıldığı ifade ediliyor.

Son yazıda ise Minnesota’da yaşayan ve kimliği açıklanmayan bir Yahudi aktivist ile Büyükelçilik arasında yapılan bir telefon görüşmesinin detayları yer alıyor.

Hürriyet



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,627 µs