En Sıcak Konular

Düğmeye basma yetkisi kimde?

6 Eylül 2011 09:50 tsi
Düğmeye basma yetkisi kimde? NATO füze savunma sisteminin ayrıntıları...

Türkiye'nin NATO füze savunma sistemi radarına ev sahipliği yapmayı kabul etmesinin ardından, sistemin nasıl işleyeceğine dair bilgiler de netleşmeye başladı. Füzelerin komutası, NATO’nun SACEUR olarak adlandırılan ABD’li başkomutanında olacak. Doğu Anadolu’da, muhtemelen de Diyarbakır Pirinçlik civarında kurulması öngörülen radar üssünde ve ana karargâhta farklı uluslardan askerler görev yapacak.

TÜRK SUBAYLAR DA OLACAK

Biri Anadolu’nun doğusunda, diğeri ise muhtemelen Erzurum’un kuzeyinde olmak üzere iki radar istasyonu kurulması planlanıyor. Her bir radarın 1000 kilometre çapında tarama yapması mümkün. Birinci radarın Diyarbakır ya da çevresine, ikinci radarın Erzurum ya da Erzurum’un daha kuzeyindeki bir bölgeye konuşlandırılması düşünülüyor. Seçilecek noktaların hava alanına yakın ama yerleşim yerlerine uzak olması öncelikli olarak tercih ediliyor. Türkiye’de kurulacak radar istasyonlarında farklı uluslardan NATO personeli görev yapacak. İstasyonda Türkiye’den irtibat subayları bulunacak. Avrupa’da, NATO ana karargâhının bulunduğu Belçika ya da Almanya’da, füze savunma sistemi komuta kontrol merkezi kurulacak. Radarın elde ettiği görüntüler bu merkezde değerlendirilecek.

KOMUTA ABD’Lİ KOMUTANDA
İran’dan Avrupa’yı hedef alan bir füze ateşlenmesi durumunda, en fazla 45 saniye içerisinde bu füzenin vurularak etkisiz hale getirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla düşman füzesi ateşlendiğinde karşı koymak için ittifak üyesi 28 ülkeden izin alınması söz konusu olmayacak. Bu nedenle gemilerdeki füzelerin ateşlenmesi yetkisi de NATO başkomutanında, yani SACEUR’de olacak. ABD’nin Avrupa’daki birliklerinin komutanı, aynı zamanda NATO Başkomutanı olarak da görev yapıyor.

DÖRT AŞAMALI PLAN


BİRİNCİ AŞAMA:
Akdeniz’deki savaş gemilerine İran’ın kısa ve orta menzilli füzelerine karşı koyacak SM-3 Block IA füze savar sistemleri konuşlandırılarak ileri üsler oluşturulacak. Füzesavar sistemlerinin korunmasını ise Türkiye’ye yerleştirilecek TP-Y radar sistemleri sağlayacak. Türkiye’de kurulu radar, balistik füze rampalarının ateşlenmesi öncesine ısıtılmaya başlamasından itibaren tüm NATO sistemini alarma geçirecek. Bu radarların elde ettiği veriler NATO karargâhına, üzerinde füze sistemlerini bulunduran Akdeniz’deki ABD gemilerine ve Alaska (Fort Greely) ile California Vandenberg Hava Üssü’nde konuşlu GBI füzesavar sistemine anında aktarılacak. Paralel bir ekranın Genelkurmay Karargâhı’nda kurulması yönünde de müzakereler sürüyor.

İKİNCİ AŞAMA: Planın ikinci aşamasının 2015’te tamamlanması öngörülüyor. Bu aşamada SM-3 sistemlerinin halen geliştirilme aşamasında bulunan Block IB versiyonları kullanıma girecek. Bu yeni sistemler hem denizde hem karada konuşlandırılacak.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA:
Bu aşama 2018’de hayata geçirilmeye başlanacak. Halen geliştirme safhasında bulunan SM-3 Block IIA sistemleri devreye girerek NATO ülkelerine kısa, orta ve uzun menzilli balistik füzelere karşı “tam korunma” sağlanacak.

DÖRDÜNCÜ AŞAMA
: 2020’de ulaşılacak dördüncü ve son aşamada SM-3 füzesavar sistemlerine “anti-ICBM” yeteneği kazandırılmış olacak. Yani sistemler ABD topraklarını İran’ın geliştirmesi olası kıtalararası balistik füze tehdidine karşı da korur hale gelecek. SM-3 Block IIB sistemi balistik füzeleri yüzlerce kilometre ötedeki bataryalardan ateşlenmesinden kısa süre sonra etkisiz hale getirecek.

Murat Gürgen / Habertürk



Bu haber 1,586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,277 µs