En Sıcak Konular

Türkiye- İsrail arasında kritik süreç

6 Eylül 2011 08:07 tsi
Türkiye- İsrail arasında kritik süreç
Mavi Marmara raporu nedeniyle Türkiye ve İsrail arasında yaşanan krizde 3 kilometre taşı belirleyici olacak:

Beşiktaş-Maccabi maçı, Erdoğan’ın BM konuşması ve Filistin Devleti’nin tanınma süreci.

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler Mavi Marmara krizi nedeniyle Türkiye tarafından askıya alındı. İki ülke arasındaki bu gergin atmosferin önümüzdeki günlerde gündeme gelecek 3 kritik süreçte daha da gerileceği belirtiliyor. Beşiktaş-Maccabi Telavivmaçı ile BM’deki Filistin görüşmelerinde İsrail’in adımatmaması halinde iki ülkenin yine karşı karşıya geleceğine dikkat çekiliyor. Yine Türkiye’nin BMtoplantılarında Gazze’deki ablukanın kaldırılması için girişimde bulunacağına da işaret ediliyor.

MAÇ İÇİN GÖZLER UEFA’DA

15 Eylül tarihinde İstanbul’da oynanacakmaçaMaccabi Telaviv’in çıkıp çıkmayacağımerakla bekleniyor. İsrail takımınmaçın tarafsız bir sahada oynanmasını isteyebileceği kaydediliyor. Maçın İstanbul’da oynanması halinde İsrail’e yönelik taraftarların yoğun tepkisinin olabileceğine işaret ediliyor. İsrail takımının İstanbul’a gelmesi halinde yoğun güvenlik önlemleri alınacak. Maçın oynanacağı statta da istenmeyen olayların yaşanmaması için geniş güvenlik önlemleri alınması bekleniyor.

BM’Yİ TARTIŞMAYA AÇACAK

Türkiye ile İsrail arasındaki bir başka kritik süreç ise 18 Eylül tarihinde ABD’de başlayacak olan BirleşmişMilletler toplantılarında yaşanacak. Başbakan Erdoğan’ın BMtoplantısında yapacağı konuşmada BMve İsrail’i eleştirmesi bekleniyor. Erdoğan, BM’ninMaviMarmara ile ilgili raporundan yola çıkarak BM’nin işlevini yitirdiği ve güçsüz devletler için koruma şemsiyesi olmaktan çıktığını vurgulayacağı öğrenildi.

FİLİSTİN DEVLETİ'Nİ TANIYACAĞIZ

BM’deki en kritik süreç Filistin Devleti’nin tanınması konusunda olacak. Filistin ile birlikte Türkiye, Filistin Devleti’nin tanınmasına ilişkin kararını BM toplantılarının gündemine gelmesi için bastırıyor. ABD ve İsrail ise Filistin Devleti’nin tanınmamasına ilişkin kararını getirilmesini önlemeye çalışıyor. Türkiye’nin Filistin Devleti’ni tanıyan karara imza atması halinde İsrail’in sert tepki göstermesi bekleniyor.

Türkiye BM toplantılarında İsrail tarafından Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasına yönelik karar tasarısını da gündeme getirecek. Türkiye’nin Gazze’ye uygulanan ablukanın uluslar arası hukuka aykırı olduğuna ve kaldırılmasına yönelik talebinin BM gündemine getirilmesinin İsrail’in tepkisine neden olması bekleniyor.

HAVAALANI RESTLEŞMESİ

İsrailDışişleriBakanlığı sözcüsüYigal Palmor’un“ THY uçağıyla İstanbul’a giden 40 İsrail vatandaşı havalimanında Türk yetkililerce sorguya çekildi” iddiası üzerine İsrail, Tel Aviv Havaalanı’ndaki güvenlik önlemleri Türkler’e karşı abartılı uygulandı.

Uçakla Türkiye’ye dönüş içinTel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’na gidenTürk vatandaşları, İsrailli yetkililerinkendilerini iç çamaşırlarına kadar didik didik aradıklarını öne sürdü. Türkmisafirlere İsrailli görevliler tarafındanbelirginbir şekilde farklı uygulama yapıldığını iddia eden Eyüp Ensar Uğur, “Ayakkabılarımızdan bile numune aldılar. Çantalardaki en kirli çamaşırları bile ortaya çıkardılar” dedi.

Arif Çınar da İsrailli yetkililerin kendilerini soyunma odalarına alarak ‘Vücutlarında patlayıcımadde var mı’ diye aradıklarını ileri sürdü. Arama nedeniyle uçağın rötarlı kalktığını söyleyen Mustafa Teke ise “Birçok ülkeyi ziyaret ettim. Ben böyle bir arama görmedim. Zorla fermuarımı açtırdılar. Bu muamelenin bayanlara da yapıldığını gördük” dedi.

İsrail’in yaptığını yapıyoruz

Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri, Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, ‘40 İsrail vatandaşının havalimanında Türk yetkililerce sorguya çekildiği’ iddiası üzerine “İsrail bizim vatandaşlarımızın oraya gidiş nedenini sorguluyorsa, biz de İsrail vatandaşlarına aynı soruları soruyoruz. Bu mutad bir uygulama. İsrail Devleti’nin yaptığının aynısını, karşılıklılık esasına göre, Dışişleri’nin kriterlerine göre uyguluyoruz’’ dedi.

Aydın, “40 İsrailli burada yetkililerce sorgulandı mı” sorusu üzerine de “Kesinlikle doğru değil, tamamen uydurma bir haber. Türk vatandaşlarına ne soruyorlarsa biz de onlara 5-10-15 dakika, ne kadar sürüyorsa aynısını soruyoruz. Hiçbir kötü muamele kesinlikle yok’’ diye konuştu.

İlişkileri bizim düzeltmek çıkarımıza

İsrail’in eski Başbakanı Ehud Olmert, İsrail hükümetini Türkiye ile diplomatik krizi çözmeye çağırdı. Olmert, önceki gece düzenlenen bir konferansta, “Türkiye ile ilişkilerimizi iyileştirmekmümkün ve bu İsrail’inmilli çıkarınadır. Bunu yapmak zorundayız” diye konuştu.

“Ben Türkiye’deki liderleri şahsen tanıyorum. Türkiye, İsrail’in düşmanı değil, İsrail de Türkiye’nin düşmanı değil. Türkiye, geçmişte çıkarlarımız için çok önematfeden, hassas temaslar için bir köprü olmuştur ” diyen Olmert konuşmasında barış sürecine de değindi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Selam Feyyad’ı iyi tanıdığını belirten Olmert, “Şu anki Filistin Yönetimi liderliğinden daha fazla barış isteyen bir Filistin liderliği bulamazsınız” dedi.

Kararlar nota ile büyükelçiliğe iletildi

Türkiye, BMraporunun ardından İsrail’e yönelik kararlarını resmi kanallar ile de İsrail’e iletti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun basın aracılığı ile duyurduğu Türkiye’nin kararları, İsrail’in Ankara Büyükelçiliğimüsteşarına sözlü olarak verildi. İsrail Büyükelçiliği’nin Ankara’da bulunan en üst düzey temsilcisi Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ella Aphek, önceki gün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Türkiye’nin kararları sözlü olarak açıklandı. Dün de kararlar bir nota aracılığıyla İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’ne gönderildi. İsrail’in Ankara Büyükelçisi şu an Ankara’da bulunmuyor. İki ülke arasındaki ilişkiler bundan sonra 2. kâtip seviyesinde yürüyecek. 2. katip seviyesinden yüksek memurların Ankara’yı terk etmesi istendi.

bugün

 

Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,179 µs